Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за Хоризонт: Голяма активност на имотния пазар

2022-08-29   |  Румяна Василева, БНР, програма Хоризонт

Голяма активност при търговията с жилищни и ваканционни имоти, сериозен интерес към селските къщи. Това отбеляза Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в интервю за предаването "Хоризонт за вас" по БНР.

Тя коментира, че през летните месеци имотният пазар се е върнал на нивата от преди високата инфлация, кризата с горивата и войната в Украйна:

"Имаше известно разколебаване и изчакване. През август много осезаемо пазарът се върна към нормалния си ритъм и доста активно се сключват сделки. Най-много се търсят апартаменти в големите градове и във ваканционните курорти".

В момента пазарът е в своя пик. Наблюдаваме голяма активност на жилищния и ваканционния пазар. Най-много се търсят апартаменти в големите градове и ваканционните курорти. Селските къщи остават актуални и през тази година.

Поскъпването на строителните материали доведе до ръст на цените на жилищата. Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат сериозен ръст на цените на имотите в София. Той е с около 20% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Подобен двуцифрен ръст от около 15% има и в Пловдив и Варна. Това се дължи в голяма степен на поскъпналите материали, тъй като на пазара се търси основно ново строителство. За една година квадратният метър в столицата е нараснал с около 250 евро, което е едно от най-големите нараствания, наблюдавани през последните години.

На въпрос как ще се отрази на пазара покачването на лихвите по жилищните и ипотечните кредити Полина Стойкова отговори: "Към момента по-скоро хората бързат да си договорят финансиране. Не мога да кажа, че има голям стрес от очаквани лихвени повишения. При нас процесите се развиват малко по-бавно, но и експертите са на мнение, че повишенията ще бъдат с умерен темп и при рекорно ниските нива, на които са в момента лихвите, няма да бъдат усетени сериозни разлики в достъпността на кредитите и в месечните вноски."

Следва да се отбележи, че тези процеси се наблюдават много отблизо и от собствениците на имоти, които искат да продават. Наблюдаваме, че започват да се пускат за продажба много повече имоти, отколкото беше в началото на годината. Това е така, тъй като собствениците започват да считат, че е достигнат един пик, възможно най-висока цена, която може да се вземе, след което е възможно да има задържане или дори лека корекция.

Това е положително за купувачите, тъй като започва да се усеща и малко по-добро предлагане на имоти.

Прогнозите изобщо не са за понижаване на цените на имотния пазар, подчерта Полина Стойкова.
"Дори и очакванията за тежка зима няма да повлияе на интереса, тъй като имотите са сигурен актив именно в трудни времена. През тази годиниа отчетливо нарасна интересът за покупка с цел инвестиция, именно защото имотът е пристан в несигурни времена."

Очакваме пазарът да се балансира, цените да започнат да растат с по-умерен темп. В краткосрочен план перспективите за имотния пазар остават положителни, тъй като всички фактори, които влияят, действат в положителна посока.

Можете да чуете цялото интервю тук

Разгледайте нашите оферти в София

Продайте или отдайте имот с нас!

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване