Полина Стойкова пред Investor.bg: До 2020 г. перспективите за имотния пазар в България са положителни

2018-07-23   |  investor.bg

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова даде специално интервю за Investor.bg. Вижте какво сподели тя за актуалните перспективи на пазара и как да определим точния момент за покупка на имот.

---

В края на миналата година отново се появиха притеснения за надуване на нов балон на жилищния пазар в България, след като Европейската комисия (ЕК) предупреди, че пазарът у нас е надценен. Към това се прибавят и анализи на Българската народна банка (БНБ), която от началото на годината на два пъти отправи предупреждения към българските банки да бъдат внимателни с отпускането на ипотечни кредити заради признаци за прегряване на имотния пазар.

И това не е всичко. В началото на юни консултантската компания Knight Frank постави България на седмо място в света по ръст на цените на жилищата за първото тримесечие на 2018 г. с поскъпване от 9% - почти два пъти по-бърз растеж на годишна база в сравнение с глобалния от 4,8%. Същата консултантска компания нареди София на 18-о място сред 150 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата с увеличение от 11,3% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.

Има обаче и противоположни мнения. Така например европейската статистическа служба Евростат отчете, че между януари и март цените на жилищата у нас са нараснали с най-бавния си темп от второто тримесечие на 2016 г. насам. Ръстът от 7,1%, който отговаря и на данните на Националния статистически институт (НСИ), поставя страната на 11-о място по поскъпване на жилищата сред страните членки на ЕС през първите три месеца на годината.

На този фон обемите от продажби между април и юни забавят темпове, показаха пък официалните данни на Агенцията по вписванията, публикувани в началото на миналата седмица. В София те отбелязват спад от 4,3% на годишна база, което се случва за първи път от 2012 г. насам. Спад от 11,2% има и в Бургас, а в цялата страна продажбите на имоти намаляват с 4,2%. За шестмесечието обаче както в големите градове, така и в страната като цяло продажбите на имоти продължават да растат.

„Данните до момента са за много добър пазар, който расте във всички градове и в различните сегменти, което се случва за първи път от десет години“, казва пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties. „Обявихме миналата година за най-добрата за имотния пазар до момента, но тогава курортите все още отбелязваха спад. Изявените положителни тенденции бяха в големите градове, докато сега ефектите се разпростират в цялата страна“, допълва тя.

По отношение на опасенията за прегряване на имотния пазар Стойкова посочва като елементи на балонизирането прекомерния ентусиазъм от страна на купувачите, желанието да се сдобият с имот на всяка цена заради очакванията за бърз растеж на цените, сключването на сделки с цел бърза препродажба. Според нея в момента тези елементи липсват, а на практика няма и чуждестранно търсене в големите градове.

Стойкова смята, че предупрежденията и сигналите от БНБ и Европейската комисия (ЕК) са предпазни механизми, които са се изградили на базата на предходния бум, когато бяха взети мерки за по-строго наблюдение на жилищните пазари и те бяха включени в макроикономическата рамка на страната. „Това не означава, че в някакъв момент няма да има спад, но ми се струва наивно да смятаме, че той ще се случи по същия начин както преди. Все още много добре помним балонизирането, свръхкредитирането и секюритизацията на имотните пазари, откъдето тръгна всичко“, отбелязва тя.

Покупка на имот, но не на всяка цена

Пазарът продължава да се движи от местното търсене, което навлезе в подем през 2014 г. и се затвърди през 2015 г. „Първоначално то беше насочено към задоволяването на потребността от жилище, а в последните три години комбинацията от фактори като добро състояние на икономиката, ръст на заплатите, безработица, която продължава да намалява, кредити, които са на изключително достъпни нива, дава своите резултати, за да усетим прилив на интерес към различните градове, включително по-малките областни центрове и курортите“, отбелязва Стойкова.

Според нея местното търсене достига своите лимити като склонност да се плащат по-високи цени и се наблюдава насищане на предлагането спрямо настоящото търсене, което започва да забавя възходящия тренд на цените, а вероятно и на сделките.

„В данните на Агенцията по вписванията не влизат сделките със сгради в строеж, но не можем да кажем със сигурност дали спадът се дължи на това. Действително между април и средата на май имаше дупка на пазара и се усети спад, който може да се дължи на годишна цикличност поради празниците. Но линията е за забавяне на растежа на цените, сделките може би също няма да растат толкова бързо и някои имоти ще се реализират по-бавно на пазара“, коментира Стойкова.

Според нея това е очаквана тенденция, тъй като в последно време се наблюдава забавяне на темпа на кредитиране, на икономически растеж и на повишаване на работната заплата и това се е материализирало в цените на имотите. Конкретно в София средната цена през второто тримесечие достига 1086 евро на кв. м спрямо 1092 евро на кв. м през първото тримесечие и 1095 евро на кв. м в края на 2017 г. , показват данните на Bulgarian Properties.

Силен пазар на ваканционните имоти

При ваканционните имоти тенденцията за засилен интерес към планинските курорти, която започна миналата година, се запазва и тази година. Купувачите обръщат поглед главно към Боровец и Банско и в по-малка степен към Пампорово заради по-ограниченото предлагане. В тези градове се наблюдават силни продажби и извън активния зимен сезон, отбелязва Стойкова.

Тази година обаче интересът на купувачите се насочва и към морето, като през първото тримесечие в районите на Слънчев бряг, Несебър и Поморие бяха отчетени ръстове на продажбите с между 20% и 30% по данни на Агенцията по вписванията. Ръстовете на сделките с имоти се запазват и през първото полугодие с повишение от 11,8% в Балчик, 7,7% в Каварна, 16,5% в Несебър, 19,9% в Поморие и 9% в Царево, показаха последните данни на агенцията.

Според Стойкова това е индикация, че тенденцията ще се запази и започналият миналата година интерес към ски курортите ще се пренесе към морето.

„Там виждаме цени от 7 хил. евро за студио на два-три километра от плажа. Това,което има като предлагане в Банско, напълно кореспондира с предлагането в Слънчев бряг. Разликата е, че морският курорт не е толкова атрактивен през зимните месеци, докато Банско и планинските курорти като цяло са подходящи за всички сезони“, отбелязва Стойкова.

Цените както в планинските, така и в морските курорти се запазват без изменение в последните години, като в Слънчев бряг те са между 500 и 550 евро за кв. м., а в Банско, където пазарът е добре балансиран, средното равнище на цените е около 350 евро за кв. м. „Сигналът, който ще търсим, е увеличение на продажбите и това ще дръпне нагоре цените, но не смятам, че ще се стигне до рязък ръст“, казва Стойкова.

След като световната финансова криза през 2009 г. прогони британците от родното Черноморие, а санкциите срещу Русия и последвалото забавяне на руската икономика в края на 2014 г. доведоха до отлив на руски купувачи, сега българите са доминиращи на пазара на ваканционни имоти. Те обаче не могат да компенсират отлива на двете групи чуждестранни купувачи, което намира отражение и в доста по-ниските цени.

Какво да очакваме?

Според Стойкова преди две години очакванията са били възходящият тренд на имотния пазар да се запази до края на 2018 г., след което да настъпи известна корекция. Сега обаче тази перспектива се удължава с още една-две години, макар че е трудно да се правят прогнози при твърде турболентните икономически фактори и пазари като цяло.

Колкото до края на тази година, очакванията са позитивни и според Стойкова няма да се усети разлика в ипотечните кредити от гледна точка на лихвените проценти. „Можем да очакваме активизиране на продавачите, тъй като виждаме, че на вторичен пазар те или изчакват, или надценяват имотите си, тъй като очакват възходящият тренд да продължи. Някои продавачи обаче вероятно ще преосмислят очакванията си за цените и на вторичен пазар ще имаме повече сделки, тъй като новото строителство е сериозна конкуренция“, прогнозира Стойкова.

Ще отчетем успешна година и може би тя ще донесе по-голямо спокойствие за всички в дългосрочен план на фона на успокояването на нервното нарастване на цените в последните две години, обобщава още тя.

Вижте нашите имоти ново строителство в София

Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти


  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още

Изпратете запитване