Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

2021-01-25

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост на сутрешния блок на ТВ Европа "Европа сутрин" в събота, 23.01.2021 г., за да коментира тенденциите на жилищния пазар в България.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния локдаун, когато пазарът беше поставен на пауза и обемите спаднаха с 20%. След това пазарната активност се е възстановила и купувачите са били много активни. В края на годината обемите от сдели са достигнали нивата от края на 2019 г. Цените са забавили възходящия си ход до средата на годината и след това също са възобновили растежа си, като за София е достигнат ръст на цените между 2 и 4%, а за останалите големи градове - между 3 и 5%.

Другите участници в дискусията споделиха, че през 2020 г. сделките с недвижими имоти у нас са били с 8.4% по-малко спрямо тези от 2019 г. Средната цена на кв.м. застроена площ в България за същия период обаче се е завишила със 7%.

Експертите се обединиха около това, че през 2021 г. цените на имотите ще продължат да растат, а за поредна година търсенето изпреварва предлагането на пазара.

През последната година се забелязва и промяна в търсенето на вида жилища. До скоро най-непродаваемите апартаменти на първи и последни етажи в момента са най-търсените.

Вижте още за тенденциите на имотния пазар във видеото:



Вижте нашите оферти в София

Разгледайте ново строителство в София

Ново строителство в Пловдив

Обяви за морски имоти

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване