Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред сп. Мениджър за тенденциите на имотния пазар

2022-09-08   |  сп. Мениджър, Строителство и инвестиции, 2022 г.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше поканена от списание "Мениджър" в качеството си на един от най-изявените имотни експерти и анализатори да направи авторска статия за тенденциите на имотния пазар за специалното издание "Строителство и инвестиции 2022". Вижте какво сподели тя за читателите на авторитетното бизнес издание:

През първите шест месеца от годината наблюдавахме имотен пазар, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките и ценообразуването, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането.

Търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на ръст от около 40%.

Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 10% за първото тримесечие по данни на Националния статистически институт (НСИ).

Войната в Украйна и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите и на пазара се усети недостиг на жилища във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни.

Сделки на бавни обороти

Всичко това доведе до ускоряващ се ръст на цените, който по данни на BULGARIAN PROPERTIES е около 15% за второто тримесечие на 2022. Tова представлява най-бързото нарастване от 2008 г. насам. В началото на 2022 г. цените достигнаха нивата от най-високата си точка през 3-тото тримесечие на 2008 г. и към момента вече са над тези нива.

Перспективите през следващите месеци са този темп на растеж да се забави, тъй като вече се усеща известно разколебаване и охлаждане на интереса на купувачите над определени ценови нива, а наблюденията на потребителите, осъществявани от НСИ, показват спад на намерението за покупка на жилище в следващите 12 месеца.

Наред с това, следва да се отбележи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на проекти ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предлагане и на вторичен пазар, тъй като сега е отличен момент за продажба и все повече собственици осъзнават това.

В следващите месеци ще трябва да следим внимателно измененията на лихвените проценти по кредитите, които макар с очакване за повишение, едва ли ще се променят значително през настоящата година.

Важно ще бъде как ще се развие пандемията и дали ще се разгърне нова вълна, но като че ли този фактор има отслабващо действие, тъй като жилищният пазар функционира нормално в условия на пандемия вече повече от 2 години и показва устойчивост.

Все повече икономически анализатори прогнозират забавяне на икономическия растеж и навлизане в период на рецесия. Ако тези прогнози се окажат верни, неминуемо ще има отражение и върху имотния пазар и може би в момента това е най-сериозното препятствие, което се задава и което трябва да се следи много отблизо.

Забавяне на продажбите

Данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната през 2-рото тримесечие бележат ръст само с 4.3% спрямо същия период на 2021 г. Това идва на фона на ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в големите градове – до 2.5% годишно, и в София, където е регистриран скромен ръст от едва 0.28% на годишна база.

Тези данни включват в себе си както лекото охлаждане на интереса поради ръста на цените, така и - в много по-значителна степен - основната тенденция, която очертаваме за периода и която считаме за водеща – недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене.

Наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през април и май месец се забелязва известен отлив от пазара и временен стрес от растящите цени и общата несигурност, но през месец юни оборотите се връщат на нормалните нива отпреди войната и инфлацията и се забелязва раздвижване на пазара и сключването на сделки, което ще се отрази в обемите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен етап.

Тези наблюдения кореспондират с данните на НСИ за състоянието на бизнес климата и в частност на строителството, които бележат подобрение през месец юни. Жилищният пазар остава стабилен с положителни перспективи, поне в краткосрочен план.

Цялата статия четете на сайта на списание Мениджър и в специалното издание "Строителство и инвестиции 2022"

Продайте имот с BULGARIAN PROPERTIES!

Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте нашите оферти в Пловдив, Варна и Бургас


  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване