Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Понятието за луксозен имот е разтегливо

2010-11-08   |  В. Строителство имоти, 1.11.2010

Никола Стоянов - Управляващ директор на дъщерната агенция за елитни имоти на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС - ЛУКС ИМОТИ - даде интервю за вестник "Строителство имоти" за това дали в България вече има наистина луксозни имоти и какви са техните характеристики.

- Г-н Стоянов, луксозни ли са луксозните имоти в България?
- Нека да кажем така - има и доста луксозни имоти вече в България, които са изпълнени с материали, инсталации и обзавеждане от най-висок стандарт, като в същото време са с уникални местоположения и характеристики. Все пак недвижимостите в тази категория са малобройни. Причината е, че ориентацията към строителството им започна едва две-три години преди началото на глобалната криза. Като цяло предлагането на този вид обекти за продажба е доста по-малко и не превишава търсенето. Поради това и цените на луксозните имоти се доказаха в кризата като по-устойчиви в сравнение с тези на останалите сегменти.

- Случва ли се обекти да се обявяват за уникални, а в действителност да не са?
- Много често се случва, особено по време на бума в недвижимите имоти. Това доведе до един вид изхабяване на думите „лукс“ и „луксозен“. Тогава едва ли не всеки имот беше обявяван за луксозен, с висококачествени довършителни работи и обзавеждане, а се имаше предвид просто ново строителство, с ламиниран паркет и стандартни мебели. Купувачите на жилища бързо разбраха този търговски трик и от две години насам подхождат избирателно и с добра подготовка при избора на имот. Те вече са много наясно какво искат и какво очакват да предлага този имот. Подвеждащите оферти в днешно време не работят като маркетингов трик - в повечето случаи генерират нулев интерес.

- Какви са характеристиките на подобен род имот?
- Понятието луксозен имот в България е доста разтегливо. За нашата компания такива имоти отговарят на определени изисквания за местоположение, технически параметри, архитектура, реализация, клас на използваните в строителството и довършването материали, функционалност и разпределение, качество на околната среда и др.

По принцип основните характеристики на имотите, определяни като луксозни, са няколко. Това са или отделни сгради (еднофамилни къщи, вили), или цели етажи от сгради, някои решени архитектурно като мезонети. Предлагат се с пълно оборудване и обзавеждане, най-често дизайнерско. Имат се предвид локацията и инфраструктурата, както и наличието на услуги, свързани с охраната, обслужването на жилището в отсъствието на собствениците и поддържането на нужната хигиена през цялата година.

- Усеща ли се кризата при тези недвижимости?
- В началото дори сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки. През тази година цените на елитните недвижимости останаха стабилни и без изменения спрямо миналата на фона на средния допълнителен спад от около 10-15% на цените на масовите имоти за 2010 г. спрямо 2009 г. Изключение от тази обща тенденция е сегментът на луксозните ваканционни имоти, където се наблюдават някои намаления в офертните цени в рамките на около 10%. При така наречените „уникални имоти“, които са позиционирани в самия връх на пазара, не се наблюдава никакво намаление на цените, но пък и липсват реализирани сделки.

- Как се разви този сегмент през 2010 г.?
- Пазарът на луксозни имоти през 2010 г. се характеризира като относително стабилен както при продажбите, така и при наемите. Сделки продължават да се сключват, което е доказателство, че инвестицията в елитен имот е относително сигурна.
Това се дължи на няколко основни фактора, единият от които е липсата на прекалено голямо предлагане. Купувачите са заможни и оценяват качеството на подобни имоти, поради което са готови да платят и по-висока цена. Продавачите също разполагат със средства и са в състояние да чакат дори няколко години за реализирането на сделка.

Убеждението на играчите на този сегмент от пазара е, че инвестицията в луксозен имот е по-скоро добра в дългосрочен план, за разлика от недвижимостите в средния и ниския сегмент, които претърпяха най-голям спад на цените през последните две години.

Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти през 2010 г., то те са в интервала между 1300 и 1600 евро на кв. м и са сходни с нивата от миналата година.

- Какво е бъдещето?
- През 2009 и 2010 г. реално завърши цикълът на сегментация на пазара и тепърва луксозните имоти ще се оформят като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните му колебания. Очакванията ми са, че освен българските инвеститори на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи.

Разгледайте нашите луксозни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване