Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Със 17% поскъпнаха жилищата в София за година

2016-11-07   |  Труд, 04.11.16, с. 18

Жилищните имоти в София поскъпнаха със 17% за една година, отчита една от големите агенции за недвижими имоти у нас.През третото тримесечие на 2016 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 930 евро/кв. м, което е със 136 евро/кв. м повече спрямо същия период на миналата година. В сравнение с второто тримесечие повишението е с 3,3%, показват данните на Bulgarian Properties.

„Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити в комбинация със силния имотен пазар, повишаващите се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.Средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016-а. Това показва, че и бюджетите, които купувачите отделят за покупка, непрекъснато нарастват. Големите жилища и жилищата във високия сегмент се радват на все по-голямо търсене.

„Лозенец“ и центърът продължават да държат лидерството по най-високи цени на жилищата – средната покупна цена през изминалите месеци там е между 1200 и 1500 евро/кв. м.

По данни на Агенцията по вписванията през третото тримесечие на 2016 г. темпът на нарастване на продажбите в столицата се е ускорил. Вписаните продажби на имоти са се повишили с 9,5% на годишна база при ръст на продажбите с 5,3% през второто тримесечие.

Реализираните продажби на жилища ново строителство продължават да съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв. м.

От агенцията очакват предлагането на завършени сгради да нарасне през следващата година, тъй като голяма част от стартиралите проекти вече са близо до завършване, но наличните в тях жилища ще бъдат малко и с компромиси, тъй като най-хубавите жилища са закупени още на зелено.


Вижте нашите оферти, подходящи за инвестиция



За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас



  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване