Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

2016-03-08   |  investor.bg

Все повече сделки на все по-ранен етап от строителството

От началото на годината около 50 на сто от продажбите в София са в комплекси в процес на строителство, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова. Тя посочва, че покупки се случват, както още преди старта на строителните дейности, така и в комплекси, в които строителството е напреднало в различен етап. „Търсенето е толкова голямо, а предлагането - толкова ограничено през последните години, че купувачите са склонни да купуват във все по-ранна фаза на реализация на даден проект“, коментира тя.

Като пример Стойкова дава комплекса Vitosha View, където само за месец в края на миналата година 80% от жилищата в първите два блока са били резервирани, а двустайните апартаменти са напълно изчерпани. В началото на тази година са били продадени и всички жилища в първия блок от комплекса, заради което инвеститорите са ускорили строителството на третия блок. Сключените договори за покупка на жилища в комплекса са за над 3,6 млн. евро, а заявеният интерес от потенциални купувачи надхрърля многократно наличните към момента жилища – на практика рекорд в продажбите на ново строителство, коментира още Стойкова.

От агенцията за имоти „Имотека“ посочват, че при тях сделките с проекти, които все още не са получили Акт 16, са около 30% от всички сделки на компанията. Най-често сделки се сключват на груб строеж, тъй като клиентите все пак се чувстват сигурни, когато видят реализирано начало на дадена сграда. Има и пазар на етап изкоп и дори проект, но тези сделки са около 10% от договорите, допълват от агенцията.

За „Адрес Недвижими имоти“ делът на сделките с имоти „на зелено“ варира от 15 до 20% от всички за София и около 10 на сто за другите градове. След появата им на пазара реализацията на новите проекти, които още нямат Акт 16, е изключително бърза – над 70% се продават преди официалното разрешение за ползване. Според агенцията сделки се сключват основно на груб строеж и изкоп. Тези на етап проект са рядкост, дори при надеждните инвеститори, макар че от строителната компания BLD отчитат и сделки на по-ранен етап заради желанието на някои клиенти да ползват по-голяма отстъпка от цената.

При „Форос“ делът на сделките с имоти в строеж достига до 25% от всички, но и това е сериозен ръст по отношение на пазара, коментира управителят на агенцията Добромир Ганев. „Има сделки на много ранна фаза, но обикновено това е сигурна компания, доказала лоялността си към клиентите. Хората предпочитат да видят започване на груб строеж, другите изчакват затварянето на сградата, т.е. Акт 14“, допълни той.

Подобна е и ситуацията при строително-инвестиционната компания ГрийнЛайф, която е започнала първия си жилищен проект в София, в „Младост 1“. Компанията е реализирала първите си продажби още на изкоп, като интересът е основно към апартаментите с две спални. Делът на продадените жилища на този етап е 12% от всички, каза търговският директор на фирмата Антоанета Тодорова.

„На зелено“ не е задължително да е по-евтино

Логиката за покупка на жилище в строеж е, че то ще се придобие с определена отстъпка заради по-високия риск. Дисбалансът между търсене и предлагане обаче изглежда успява да стопи разликата. Ако преди отстъпките достигаха 15-20% и повече, сега са значително по-малки.

ГрийнЛайф допълват, че цените на имотите „на зелено“ в София постепенно се изравняват със средните пазарни нива на вече готовите жилища. През първите месеци на годината цените на готовите имоти се задържат по-скоро стабилни, тъй като към момента са достигнали равновесна точка, но цените на имотите в строеж продължават да растат, посочва компанията.

Факторът риск губи тежест, особено при доказан и финансово стабилен инвеститор, посочва изпълнителният директор на фирмата Теофил Петров. Според него сделката „на зелено“ носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи – възможност купувачите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение на жилищата.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средната цена на жилищата в София през миналата година е 790 евро/кв.м, като през последното тримесечие достигна нива от 815 евро/кв.м. Статистиката на компанията показва, че сделките с жилища в сгради в процес на строителство се сключват на цени от 750 до около 950 евро/кв.м., като при сгради, които са почти готови и са с издаден или преди Акт 16, цената достига и до 1 100-1 300 евро/кв.м. в зависимост от района. Така се оказва, че проектите в строеж водят пазара, тъй като са с доста по-добри характеристики и качества от наличното предлагане, а търсенето расте, коментира Полина Стойкова.

Прочетете цялата статия

Вижте повече за комплекс Vitosha View

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване