Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Собственици на земи все по-често ги обявяват за продан

2011-03-29   |  Пари, бр.60, 29.03.11, с.20

Все повече собственици на парцели в регулация или на ниви ги обявяват за продажба, твърдят брокерите. Причините за това са няколко - че не ги обработват и че имат кредитни задължения за други имоти и искат да улеснят тяхното изплащане.
От началото на кризата обаче най-голям спад на цената има именно при земеделските земи - 40, дори 50%. Изгодната цена е една от причините за търсенето. Другата е, че се очаква след няколко години да има сериозно поскъпване. Така направената инвестиция сега се очаква да бъде много изгодна.

И цените са...
По данни на "Бългериан Пропертис" в Северозападна и Югоизточна България цените на декар на база реални сделки са от 200 до 350 лв. "Това обаче са и най-евтините региони", коментира оперативният директор на "Бългериан Пропертис" Полина Стойкова. По думите й в Югозападна България почти няма предлагане на земеделски земи. В североизточната част на страната цените стигат до 800 лв. за декар. Тя обаче зависи от големината на парцела и категорията на земята. "Освен това в тази част на страната предлагането е силно ограничено", твърди Стойкова.

Категориите - неясни, но важни
При търгуването със земеделска земя винаги се отбелязва категорията на земята. Не всички купувачи обаче са наясно какво точно означава тя, твърдят брокерите. Земеделските земи в България се категоризират в 10 категории (т.нар. бонитетни категории) в зависимост от продуктивните възможности на почвите, климатичните условия, релефа, годността за производство на различни видове растителна продукция и наложените ограничения за използване на земята.

Според разделението на земеделските земи с най-високо качество са тези от първа и втора категория, като то постепенно намалява до десета. Те съответно са и най-скъпите. Категориите се определят по средния бонитетен бал. Балът е средната относителна оценка на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури.

Разгледайте всички наши оферти на земи

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване