Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

10-13 евро/м2 наем в офис сградите клас А

2016-06-22   |  http://profit.bg

Тенденцията за повишено търсене на офис площи от 2015 година се запазва и през първото полугодие на 2016 г., сочат данните от анализ на имотната агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Обикновено новооткриващите компании търсят по-малки площи до около 200-300 кв. м, но вече не липсват и такива, които търсят и наемат по-големи квадратури от по 700-800 кв. м. Пазарът оперира на по-високи обороти и това се усеща все по-осезаемо. Основните наематели продължават да са компании, занимаващи се с аутсорсинг, с финансово посредническа дейност, с информационни технологии и като цяло опериращи в индустрии с по-висока добавена стойност. Често тези компании не обслужват българските пазари и клиентите им са извън страната.

Засилен интерес отчитаме от компании, които отварят първите си офиси в страната. Това са компании, опериращи както в съседни страни, така и с централни офиси в Израел, Великобритания, Русия и др. Не липсва интерес и към наемане на допълнителни площи от разрастващи се компании, които вече оперират на българския пазар. Не винаги обаче разширение е възможно да се случи във вече обитаваните офис сгради. При липса на допълнителни площи там се търсят варианти за релокации в други сгради, които да отговарят по-добре на нуждите на наемателите.

Предлагане и свободни офис площи

Повишеното търсене на офис площи логично доведе до още по-високи нива на заетост в офис сградите. Като цяло тези с хубави локации и добро и функционално разпределение на площите са с висока заетост от над 90-95%. Ето защо инвеститорите в офис сгради и бизнес комплекси, които имат тази възможност, вече планират започване на строителство на нови офис площи и разширение, а някои дори вече са започнали и строителството на такива. Има някои големи и висококачествени офис проекти, на които им предстои да бъдат пуснати в експлоатация в близко бъдеще, което ще увеличи предлагането на офис площи и ще позволи на бъдещи наематели да намерят добра среда за правене на бизнес.

Това, което прави силно впечатление е, че новите сгради, които са със съвременен дизайн, направени с правилен поглед върху нуждите на клиентите, се радват на висока заетост и бързо усвояване на площите в тях, когато става дума за нови сгради.

Наемни нива

Наемните нива на офисите в сгради клас А са в диапазона 10-13 евро/кв. м, като се забелязва по-малка склонност на наемодателите да правят отстъпки. Малкият процент свободни офис площи им позволява това, като почти винаги се търси дългосрочност на договорите.

Тенденции

По всичко личи, че завишеното търсене на офис площи ще продължи. Именно то и бързата реализация и отдаване под наем на новите проекти, излезли на пазара през последната година, кара и някои инвеститори да планират и започват строителство на нови сгради в близост до утвърдени вече офис локации, като по този начин ще се увеличи предлагането в отговор на по-високото търсене от страна на наематели. Всичко това са предпоставки за активен и динамичен пазар на офис площи в следващите 12-18 месеца.

Вижте нашите оферти за офис площи в София

Вижте нашите оферти за търговски имоти в цялата страна


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване