МЕДИИТЕ ЗА НАС

Празнично инвестират в имоти

168 часа, 13.12.13

Ръст на покупките на имоти с инвестиционна цел в предпразничните дни наблюдават брокери. Малко преди коледните празници се е засилило търсенето в столицата, от хора, живеещи в други градове. Голяма част от купувачите, които до момента са държали парите си във влог поради намалените лихви и данъците са решили да пренасочат спестяванията си към покупки на недвижима собственост. Това е предпоставката за повишаването на броя сделки за имоти като инвестиция.

Ваканционните дни не влияят на интереса на чужденците към покупки у нас, твърдят брокери. От тяхна страна се е засилило търсенето на луксозни имоти за даване под наем. Тази тенденция е свързана най-вече с преподписването на нови договори за работа с компаниите, развиващи дейност в нашата страна, в края на годината. „Преди празниците се правят финални сделки, оформят се договори.

Все още има активност от страна на купувачите, но както всяка година пазарът започва да отслабва след средата на декември", коментира Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES. Традиционно търсенето на имоти се засилва около Нова година и дните след това. Такива са и очакванията на брокерите за този сезон. „В момента има туристи, но те не идват с идеята да сключват сделки. Трудно може и да се реагира с огледи", смята Полина Стойкова. Тази година, както и миналата интересът към имотния пазар се е повишил рязко в края на годината. Броят на сделките през октомври е рекорден, отчитат брокери. Активността на купувачите е продължила и през ноември. Очакванията на специалистите са за силен старт на следващата година.

„През последните години януари винаги е бил много активен. Всичко, което не е свършено през изминалата година, се пренася за следващата. Обикновено е доста силен местният пазар. В този период обаче руснаците, които са един огромен процент от купувачите, почиват", коментира Полина Стойкова. Предпразнично най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти ново строителство, на етаж над втория и в хубави райони на градовете.

„У нас редовна практика е родители да купуват имоти за децата си. Наблюдава се по-засилено търсене преди празниците в този сегмент", твърди Вася Василева от „Тедимекс". Сделките през тази година обаче са значително по-малко в сравнение с предходната в същия сезон. „По отношение на наемите се засили търсенето на търговски обекти, заведения за обществено хранене, павилиони около пазарите и на малки жилища ново строителство около основните булеварди и спирки на метрото", отчита Вася Василева.

През зимата се продават предимно апартаменти
Най-много сделки в края на годината се осъществяват в големите градове, тъй като зимата е сезон, в който се продават предимно апартаменти, смятат брокери. Търсенето на имоти около градовете - къщи, парцели, вили, започва в началото на пролетта. „Цените са малко по-високи, отколкото са били през лятото. Сега търсенето определено е по-интензивно и това, естествено, доведе до леко покачване на сумите при сделките с имоти", смята Вася Василева.

В ски курортите през последните 2-3 месеца има постоянен интерес. Български клиенти всеки уикенд правят огледи в Банско, Боровец и Пампорово. „Очертава се да бъде доста активен този сезон. Интересът към сделки в зимните ваканционни селища е стабилен. Цените за последния месец обаче са в непрекъсващ спад", коментира Полина Стойкова. Най-ниски са сумите, за които се продават апартаменти в Банско. Там цените са в абсолютния си минимум. „Този спад се вижда и от клиентите и това провокира интереса им. От септември насам цените се колебаят от офертна цена средно 520 евро за кв. м до реална цена 375 евро", отчита Полина Стойкова.

Подобна е и ситуацията в Пампорово. В Боровец средната цена при реално сключените сделки е около 600 евро за кв. м. Дори и в този най-скъп курорт обаче все още не е започнало спирането на спада на цените. Силен интерес към наемите в ски курортите проявяват гърците и италианците.

Разгледайте нашите имоти за продажба и под наем в ски курортите

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз и моето семейство искаме да благодарим на Ива Атанасова и нейните колеги от град Пловдив за ...
Бихме искали да се възползваме от възможността да благодарим отново на Виктор Вучелийски за ...
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
XI-ти Годишни награди на BULGARIAN PROPERTIES

20/Декември/2018

На празнична церемония в гр. София по време на тържеството за 15-тата ни годишнина BULGARIAN PROPERTIES връчи XI-тите си Годишни награди за постигнати най-добри резултати.

Представяме ви победителите за 2018 г.!

БРОКЕР НА ГОДИНАТА

• Голямата награда "Брокер на годината" за 2018 г. за втора поредна година получи Магдалена Тошева от Централен офис, София... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече