МЕДИИТЕ ЗА НАС

Празнично инвестират в имоти

168 часа, 13.12.13

Ръст на покупките на имоти с инвестиционна цел в предпразничните дни наблюдават брокери. Малко преди коледните празници се е засилило търсенето в столицата, от хора, живеещи в други градове. Голяма част от купувачите, които до момента са държали парите си във влог поради намалените лихви и данъците са решили да пренасочат спестяванията си към покупки на недвижима собственост. Това е предпоставката за повишаването на броя сделки за имоти като инвестиция.

Ваканционните дни не влияят на интереса на чужденците към покупки у нас, твърдят брокери. От тяхна страна се е засилило търсенето на луксозни имоти за даване под наем. Тази тенденция е свързана най-вече с преподписването на нови договори за работа с компаниите, развиващи дейност в нашата страна, в края на годината. „Преди празниците се правят финални сделки, оформят се договори.

Все още има активност от страна на купувачите, но както всяка година пазарът започва да отслабва след средата на декември", коментира Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES. Традиционно търсенето на имоти се засилва около Нова година и дните след това. Такива са и очакванията на брокерите за този сезон. „В момента има туристи, но те не идват с идеята да сключват сделки. Трудно може и да се реагира с огледи", смята Полина Стойкова. Тази година, както и миналата интересът към имотния пазар се е повишил рязко в края на годината. Броят на сделките през октомври е рекорден, отчитат брокери. Активността на купувачите е продължила и през ноември. Очакванията на специалистите са за силен старт на следващата година.

„През последните години януари винаги е бил много активен. Всичко, което не е свършено през изминалата година, се пренася за следващата. Обикновено е доста силен местният пазар. В този период обаче руснаците, които са един огромен процент от купувачите, почиват", коментира Полина Стойкова. Предпразнично най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти ново строителство, на етаж над втория и в хубави райони на градовете.

„У нас редовна практика е родители да купуват имоти за децата си. Наблюдава се по-засилено търсене преди празниците в този сегмент", твърди Вася Василева от „Тедимекс". Сделките през тази година обаче са значително по-малко в сравнение с предходната в същия сезон. „По отношение на наемите се засили търсенето на търговски обекти, заведения за обществено хранене, павилиони около пазарите и на малки жилища ново строителство около основните булеварди и спирки на метрото", отчита Вася Василева.

През зимата се продават предимно апартаменти
Най-много сделки в края на годината се осъществяват в големите градове, тъй като зимата е сезон, в който се продават предимно апартаменти, смятат брокери. Търсенето на имоти около градовете - къщи, парцели, вили, започва в началото на пролетта. „Цените са малко по-високи, отколкото са били през лятото. Сега търсенето определено е по-интензивно и това, естествено, доведе до леко покачване на сумите при сделките с имоти", смята Вася Василева.

В ски курортите през последните 2-3 месеца има постоянен интерес. Български клиенти всеки уикенд правят огледи в Банско, Боровец и Пампорово. „Очертава се да бъде доста активен този сезон. Интересът към сделки в зимните ваканционни селища е стабилен. Цените за последния месец обаче са в непрекъсващ спад", коментира Полина Стойкова. Най-ниски са сумите, за които се продават апартаменти в Банско. Там цените са в абсолютния си минимум. „Този спад се вижда и от клиентите и това провокира интереса им. От септември насам цените се колебаят от офертна цена средно 520 евро за кв. м до реална цена 375 евро", отчита Полина Стойкова.

Подобна е и ситуацията в Пампорово. В Боровец средната цена при реално сключените сделки е около 600 евро за кв. м. Дори и в този най-скъп курорт обаче все още не е започнало спирането на спада на цените. Силен интерес към наемите в ски курортите проявяват гърците и италианците.

Разгледайте нашите имоти за продажба и под наем в ски курортите

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Подписах договор за покупка на студио в Балчик миналия месец (октомври 2010) и бих искал да ...
Бих искала да благодаря на Силвия Гочева и Ангел Соколов за това, че отделиха цял ден за нас и ни ...
Много хубав и удобен сайт! Надявам се (сигурен съм), че и екипът ви е точно толкова професионален. ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Апартаментите носят доходност от 5%

04/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

Ниските лихви по кредитите, постоянно увеличаващото се население на София, по-високите заплати и по-малкият брой нови сгради по време на така наречената криза, дадоха своето отражение на пазара на имоти и повишиха както продажните цени, така и наемните нива.

Покупко-продажбата на имот е едно от най-важните събития в живота на българина. Всеки се стреми да вземе възможно най-правилно... прочети повече

Последни регионални новини
2019-сантиметрова черга ще тъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

16/Май/2019
http://bnr.bg

В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на град... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече