Празнично инвестират в имоти

2013-12-13   |  168 часа, 13.12.13

Ръст на покупките на имоти с инвестиционна цел в предпразничните дни наблюдават брокери. Малко преди коледните празници се е засилило търсенето в столицата, от хора, живеещи в други градове. Голяма част от купувачите, които до момента са държали парите си във влог поради намалените лихви и данъците са решили да пренасочат спестяванията си към покупки на недвижима собственост. Това е предпоставката за повишаването на броя сделки за имоти като инвестиция.

Ваканционните дни не влияят на интереса на чужденците към покупки у нас, твърдят брокери. От тяхна страна се е засилило търсенето на луксозни имоти за даване под наем. Тази тенденция е свързана най-вече с преподписването на нови договори за работа с компаниите, развиващи дейност в нашата страна, в края на годината. „Преди празниците се правят финални сделки, оформят се договори.

Все още има активност от страна на купувачите, но както всяка година пазарът започва да отслабва след средата на декември", коментира Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES. Традиционно търсенето на имоти се засилва около Нова година и дните след това. Такива са и очакванията на брокерите за този сезон. „В момента има туристи, но те не идват с идеята да сключват сделки. Трудно може и да се реагира с огледи", смята Полина Стойкова. Тази година, както и миналата интересът към имотния пазар се е повишил рязко в края на годината. Броят на сделките през октомври е рекорден, отчитат брокери. Активността на купувачите е продължила и през ноември. Очакванията на специалистите са за силен старт на следващата година.

„През последните години януари винаги е бил много активен. Всичко, което не е свършено през изминалата година, се пренася за следващата. Обикновено е доста силен местният пазар. В този период обаче руснаците, които са един огромен процент от купувачите, почиват", коментира Полина Стойкова. Предпразнично най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти ново строителство, на етаж над втория и в хубави райони на градовете.

„У нас редовна практика е родители да купуват имоти за децата си. Наблюдава се по-засилено търсене преди празниците в този сегмент", твърди Вася Василева от „Тедимекс". Сделките през тази година обаче са значително по-малко в сравнение с предходната в същия сезон. „По отношение на наемите се засили търсенето на търговски обекти, заведения за обществено хранене, павилиони около пазарите и на малки жилища ново строителство около основните булеварди и спирки на метрото", отчита Вася Василева.

През зимата се продават предимно апартаменти
Най-много сделки в края на годината се осъществяват в големите градове, тъй като зимата е сезон, в който се продават предимно апартаменти, смятат брокери. Търсенето на имоти около градовете - къщи, парцели, вили, започва в началото на пролетта. „Цените са малко по-високи, отколкото са били през лятото. Сега търсенето определено е по-интензивно и това, естествено, доведе до леко покачване на сумите при сделките с имоти", смята Вася Василева.

В ски курортите през последните 2-3 месеца има постоянен интерес. Български клиенти всеки уикенд правят огледи в Банско, Боровец и Пампорово. „Очертава се да бъде доста активен този сезон. Интересът към сделки в зимните ваканционни селища е стабилен. Цените за последния месец обаче са в непрекъсващ спад", коментира Полина Стойкова. Най-ниски са сумите, за които се продават апартаменти в Банско. Там цените са в абсолютния си минимум. „Този спад се вижда и от клиентите и това провокира интереса им. От септември насам цените се колебаят от офертна цена средно 520 евро за кв. м до реална цена 375 евро", отчита Полина Стойкова.

Подобна е и ситуацията в Пампорово. В Боровец средната цена при реално сключените сделки е около 600 евро за кв. м. Дори и в този най-скъп курорт обаче все още не е започнало спирането на спада на цените. Силен интерес към наемите в ски курортите проявяват гърците и италианците.

Разгледайте нашите имоти за продажба и под наем в ски курортите

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване