МЕДИИТЕ ЗА НАС

Предстои силен сезон за имотния пазар в ски курортите

168 часа, 15.11.13

Имаме индикации за един силен сезон и в ски курортите, смятат от BULGARIAN PROPERTIES. Активността в Банско, Боровец и Пампорово е била сравнително висока и през летния сезон. Там продължава спадът в цените.

Понякога пролетта и лятото са по-активни сезони за продажба на имоти в ски курортите, отколкото зимата. Все пак условно най-динамични са месеците от януари до март. Според BULGARIAN PROPERTIES имотите в ски курортите най-трудно ще се възстановят от кризата. Това дава възможност за изгодни покупки, тъй като цените са в абсолютния си минимум.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за третото тримесечие на 2013 г. е 375 евро на кв. м. Сумата е с 6% по-ниска от предходния период. Средната цена на закупените апартаменти в Банско и Пампорово е 25 400 евро. През лятото на 2013 г. са сключени повече сделки в зимните курорти, отколкото през предходната година. Боровец продължава да държи най-високите цени и сделките са за около 600 евро/кв. м.

" Очакваме засилване на търсенето през зимата. Тогава пристига потокът от туристи и голяма част съчетават почивката и покупката на имоти", коментира Полина Стойкова. Отсега има заявки за януари и февруари. Купувачите в зимните курорти са разнообразни за разлика от тези по морето. Българите започват да се интересуват все повече от Банско, Пампорово и Боровец. Сред купувачите има британци и руснаци, както и единични случаи от други страни."Там аудиторията е по-широка, но интересът е по-слаб и няма такъв голям обем сделки. Затова цените са доста ниски", смята оперативният директор.

Българските купувачи се насочват основно към апартаменти на атрактивни цени - около 15-20 хил. евро. В повечето случаи се интересуват от имоти с една спалня, по-малки квадратури, тип хотелски. В този сегмент няма интерес към инвестиции, въпреки че цените са сравнително ниски и има перспектива за ръст в дългосрочен план." Ако купят жилище и го дадат под наем, най-доброто, което собствениците могат да постигнат засега, е да покрият разходите си по поддръжка. Не могат да разчитат на приходи", твърди оперативният директор. 80% от сделките в зимните ски курорти се сключват за апартаменти. Така е и по морето.

Летните ваканционни имоти
през 2013 г. продължават да привличат интерес. "Продажбите през третото тримесечие се увеличиха с около 20% на година и цените започнаха да се движат нагоре", изчисляват от BULGARIAN PROPERTIES. Стойността на продадените апартаменти в Слънчев бряг за този период е около 570 евро на кв.м спрямо 490 евро през 2012 г. Средната цена на закупените през 3-тото тримесечие апартаменти е 33 700 евро. Руските купувачи са най-активни и при покупката на селски имоти в страната. Те са около 30% от общия брой на купувачите за 3-тото тримесечие. Основният интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. Втората по големина група купувачи на селски имоти са британците - 20%. През изминалото тримесечие те са се насочвали основно към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин, казват от BULGARIAN PROPERTIES. Българските купувачи са едва 10% от купувачите на такива имоти.

Разгледайте нашите имоти в ски курорти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние искрено препоръчваме BULGARIAN PROPERTIES. Ние разбрахме, че те работят професионално, както ...
Тази пролет бях в България с цел закупуване на имот. Преди това търсих имоти в интернет. Комуникирах ...
Избрах БП от много други компании основно заради смислената и подробна информация за имоти. Писах на ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече