МЕДИИТЕ ЗА НАС

Предстои силен сезон за имотния пазар в ски курортите

168 часа, 15.11.13

Имаме индикации за един силен сезон и в ски курортите, смятат от BULGARIAN PROPERTIES. Активността в Банско, Боровец и Пампорово е била сравнително висока и през летния сезон. Там продължава спадът в цените.

Понякога пролетта и лятото са по-активни сезони за продажба на имоти в ски курортите, отколкото зимата. Все пак условно най-динамични са месеците от януари до март. Според BULGARIAN PROPERTIES имотите в ски курортите най-трудно ще се възстановят от кризата. Това дава възможност за изгодни покупки, тъй като цените са в абсолютния си минимум.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за третото тримесечие на 2013 г. е 375 евро на кв. м. Сумата е с 6% по-ниска от предходния период. Средната цена на закупените апартаменти в Банско и Пампорово е 25 400 евро. През лятото на 2013 г. са сключени повече сделки в зимните курорти, отколкото през предходната година. Боровец продължава да държи най-високите цени и сделките са за около 600 евро/кв. м.

" Очакваме засилване на търсенето през зимата. Тогава пристига потокът от туристи и голяма част съчетават почивката и покупката на имоти", коментира Полина Стойкова. Отсега има заявки за януари и февруари. Купувачите в зимните курорти са разнообразни за разлика от тези по морето. Българите започват да се интересуват все повече от Банско, Пампорово и Боровец. Сред купувачите има британци и руснаци, както и единични случаи от други страни."Там аудиторията е по-широка, но интересът е по-слаб и няма такъв голям обем сделки. Затова цените са доста ниски", смята оперативният директор.

Българските купувачи се насочват основно към апартаменти на атрактивни цени - около 15-20 хил. евро. В повечето случаи се интересуват от имоти с една спалня, по-малки квадратури, тип хотелски. В този сегмент няма интерес към инвестиции, въпреки че цените са сравнително ниски и има перспектива за ръст в дългосрочен план." Ако купят жилище и го дадат под наем, най-доброто, което собствениците могат да постигнат засега, е да покрият разходите си по поддръжка. Не могат да разчитат на приходи", твърди оперативният директор. 80% от сделките в зимните ски курорти се сключват за апартаменти. Така е и по морето.

Летните ваканционни имоти
през 2013 г. продължават да привличат интерес. "Продажбите през третото тримесечие се увеличиха с около 20% на година и цените започнаха да се движат нагоре", изчисляват от BULGARIAN PROPERTIES. Стойността на продадените апартаменти в Слънчев бряг за този период е около 570 евро на кв.м спрямо 490 евро през 2012 г. Средната цена на закупените през 3-тото тримесечие апартаменти е 33 700 евро. Руските купувачи са най-активни и при покупката на селски имоти в страната. Те са около 30% от общия брой на купувачите за 3-тото тримесечие. Основният интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. Втората по големина група купувачи на селски имоти са британците - 20%. През изминалото тримесечие те са се насочвали основно към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин, казват от BULGARIAN PROPERTIES. Българските купувачи са едва 10% от купувачите на такива имоти.

Разгледайте нашите имоти в ски курорти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Благодарение на помощта на Сергей Пеловски от BULGARIAN PROPERTIES, успяхме да продадем нашето шале. ...
Сърдечно ви благодаря за усърдието и разбирането, за безценната помощ и ви желая много успехи през ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-продаваният комплекс в София!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече