През февруари отново сме в топ 10 на британските имотни мераци

2014-03-10   |  Монитор, 08.03.14

Страната ни заема 10-а позиция в интереса на британските купувачи на ваканционни имоти зад граница, съобщава Investor.bg. България се е придвижила с 5 места напред в класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com, която отразява предпочитанията на британците към чужди дестинации.

В подреждането за февруари България е събрала 1,6 на сто от запитванията за имоти, зададени през портала. През януари страната ни заемаше 15-о място.

През миналата година България, която допреди години редовно попадаше в топ 5 на класацията, изгуби позициите си и обикновено се намираше в долната половина на топ 20, като събираше под процент от запитванията. За първи път от януари 2013 г. България се връща в първите 10 най-желани дестинации за покупка на ваканционно жилище от британците, отбелязват от портала.

„Нарастването на интереса на британците не е изненадващо, защото България има доста предимства”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, управляващ директор на Bulgarian properties. „Най-голямото ни преимущество е климатът и това, че сме само на 3 часа път със самолет от Великобритания.

Оптимисти сме, че британците ще бъдат фактор на пазара не само като продавачи, но и като купувачи в някакъв близък бъдещ момент”, добавя тя.

Според нея като че ли все още не е дошло времето този интерес да се материализира във формата на сделки поради проточилата се прекалено дълги години криза и несигурност, както и поради бавното възстановяване от нея във всички страни. „В момента те купуват главно жилища в курортите ни и къщи по селата, но сделките са малко”, уточни Стойкова.

България винаги заема предни позиции в интереса на британците за покупка на имот, като има месечни колебания. Това е нормално на базата на популярността, която страната ни има сред купувачите от Острова, много от които са доволни от покупката на имот тук, смятат брокери.

Класацията на TheMoveChannel.com сочи още, че САЩ, Франция и Испания са най-желаните страни за покупка на втори дом от британците. Отчита се рекорден ръст на търсенето на имоти в Австралия през февруари. Страната се е придвижила с 25 места нагоре в класацията и също влиза в топ 10 - на 8-а позиция, с близо 2% от запитванията. САЩ запазват лидерската си позиция в класацията, като през февруари събират 21 на сто от запитванията. Испания обаче отстъпва до трета позиция с 5% за сметка на Франция, която се изкачва до второто място с 8 на сто от запитванията за имоти, отправени чрез портала.

Първата десетка на най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот от британци се допълва освен от България и от Португалия, Бразилия, Канада, Турция и Италия. От останалите балкански страни в класацията до 40-о място са споменати още Кипър, който е 15-и, а северната му част е 27-а, Гърция е 16-а, Хърватия - 24-та, Черна гора – 33-та, и Румъния – 36-а.

Дял на запитванията в топ 10:
1. САЩ 21,07%

2. Франция 8,06%

3. Испания 5,10%

4. Португалия 4,54%

5. Бразилия 3,29%

6. Канада 2,54%

7. Турция 2,09%

8. Австралия 1,92%

9. Италия 1,71%

10. БЪЛГАРИЯ 1,62%

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Купете собствен имот на морето!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване