Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Интервю по ТВ+ с нашия юрист Мартин Полименов за кадастъра и специализираните имотни карти (видео)

2018-11-29   |  http://www.tvplus.bg

По повод на съобщението на Заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, че до 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават пълна информация за имотите, ТВ+ потърси коментар от нас за кадастъра, неговите специфики, възможни несъответствия и как да го ползваме, за да сме сигурни, че данните на имота ни са правилно отразени, както и за различни услуги, които се предоставят вкл. и онлайн.

Вижте в материала и видеото по-долу повече информация за това какво сподели по въпроса нашият юрист Мартин Полименов.


-----

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават пълна информация за имотите. Това съобщи за ТВ+ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. Как да проверим дали вписаното по нотариален акт съвпада с данните на Агенцията по геодезия, картография и кадастър?

Регионалното министерство подготвя специализирани карти, които ще съдържат информация за строежи, съоръжения, водни източници, подземни богатства, релеф, свлачищни зони. Такива вече има изработени по Черноморското крайбрежие.

Инж. Валентин Йовев заместник - министър на рег. развитие и благоустройство:
„Дюнни образования са разположени например и в частни терени, което е постоянен проблем. Но засега техните граници не са имотообразуващи, но са пречка за застрояване.“

Очакванията са през следващите 2-3 години кадастрална карта да има за 96% от територията на страната. Юристът в BULGARIAN PROPERTIES Мартин Полименов казва, че често се случва да има разлика при етажите по нотариален акт и вписаното в Агенцията по кадастър.

Мартин Полименов юрист в BULGARIAN PROPERTIES:
„Тъй като Агенцията по геодезия, картография и кадастър броят етажите от кота 0. Често се получава така, че ако е записан като шести жилищен, се получава като седми жилищен в кадастъра като отразяване.“

Случва се и да липсва описание на прилежащи и общи части на сградата или пък от земята, на която е построена. Вписването на промяната е безплатна и може да бъде направена и чрез електронно подаване на заявление. Полименов разказа и за случай, при който е заснет само единия от два етажа на мезонет.

Мартин Полименов юрист в BULGARIAN PROPERTIES:
„Собственикът не е реагирал в срока, който е даден след като кадастралната карта влиза в сила и е приета, за да извика компетентни лица от кадастъра и да направят ново заснемане и при една продажба се получава трудност.“

От кадастралната агенция могат да бъдат изискани и данни за собственика.

Мартин Полименов юрист в BULGARIAN PROPERTIES:
„Там също има някакви разминавания – по-стара информация, новият собственик не е отишъл в кадастъра да си декларира имота с новите данни и понякога имаме данни за предходен собственик, а не за актуалния.“

Заместник-министър Валентин Йовев съветва имотите да бъдат проверявани дори и да не са обект на сделка.

Инж. Валентин Йовев заместник - министър на рег. развитие и благоустройство:
„Това, което трябва да се оправи с имотните граници, това трябва да се обяви и на съседите, че има някаква промяна – те могат да възразят и въобще това е една процедура, която няма как с вълшебна пръчка да стане за 1 ден.“

Кадастралната система е регистрационна и всички грешки са поправими.

Вижте видеото:



Свържете се с нас, ако се нуждаете от юридическа консултация

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване