Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продавачите вече открито намаляват офертните цени на имотите

2009-11-09   |  Милена Илиева, Сп. Имам Имот, ноември-декември 2009 г.

Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис, коментира състоянието на пазара на недвижими имоти:

- Г-жо Стойкова, може ли да се каже, че продавачите вече открито предлагат по-ниски цени на имотите си, а не само при преговори с потенциални купувачи?

- От май досега продавачите все по-открито намаляват офертите за имотите си, тъй като вече ясно осъзнават, че цените наистина са спаднали. Това за пореден път се потвърди и от данните на Националния статистически институт - средният спад на цените през 2009-а, измерен от тях, е 28% спрямо пиковите стойности на имотите през август-октомври 2008 г.

Тенденцията на спад в офертните цени може да се проследи и от седмичните бюлетини на Бългериан Пропертис, където освен новопубликувани оферти, има и такива, чиито цени са били намалени през съответната седмица. От 2 месеца насам броят на намалените имоти всяка седмица е почти равен на новопубликуваните оферти.

Тази тенденция ще продължава, тъй като все още офертните нива и цените, на които се сключват сделки, се различават.

- По наблюдения на вашата компания, при кой тип имоти има масово “сваляне” на офертите - ваканционни, луксозни, жилищни?

- Най-масово и най-бързо спаднаха цените на ваканционните имоти в ски и морските курорти - при тях този процес започна още в края на миналата година. Последва значителен спад в цените на селските имоти и земеделските земи, а от юни тази година последва постепенно намаляване на офертните нива и при градските имоти в София, след това Варна, Бургас, Пловдив и други големи градове на страната.
Жилищните и офис наемите в София и Варна също претърпяха корекции в цените - около 20-30%.

При луксозните имоти спадът в цените е по-нисък от общия спад - при тях той е около 20%. А цените на имотите, които са уникални и от най-висок клас, не са претърпели значителни корекции. Цените на жилищните имоти в центъра на София са спаднали по-малко в сравнение с имотите в останалите квартали.

- Има ли движение на пазара, или отново навлизаме в “ледена епоха” заради стагнацията, кризата и реалния страх от безработица?

- По последни данни на Бългериан Пропертис активността на пазара през октомври е с 31,5% по-висока спрямо септември 2009 г. под формата на реализирани сделки. До 25 октомври т.г. сделките се движиха с еднакъв темп, като тези през септември и в последните дни на месеца се реализираха 30% от общия брой сделки за октомври. Основните двигатели на пазара бяха имотите в София и Варна.

Във Варна от 2 месеца вече реално се случват сделки, докато преди това пазарът беше замрял. Така октомври е вторият по активност месец за 2009 г. след юни. Сделки в София през октомври се сключваха на нива от 750 до 900 евро на кв.м, а като общи цени - между 55 000 и 65 000 евро. Спадът в цените в София на база
реално сключени сделки е с около 24% от началото на годината. За първото тримесечие на 2009-а апартаменти в София се продаваха средно на 1050 евро на кв.м, за второто - на 1020 евро на кв.м., за 3-тото - на 945 евро на кв.м., а през октомври средните стойности са около 800 евро.

Можем да кажем все пак, че през октомври имаше засилен интерес и запитвания
спрямо определени имоти, които са на изгодни цени и този интерес е движен предимно и основно от цената.

Спадът в реализираните сделки през октомври 2009 спрямо същия месец на м.г. е около 35%. А октомври 2008-а беше последният силен месец за пазара на имоти преди спада в края на м.г. и задълбочаването на кризата през 2009 г.

- Каква част от купувачите са частни лица, които търсят имоти не за собствени нужди, а за инвестиции?

- Покупките на имоти през тази година бяха основно за собствени нужди - първо жилище, смяна на дома с по-добър, първи ваканционен имот в ски или морски курорт или къща на село.

Рядко се срещат клиенти, които купуват само с цел инвестиция, защото пазарът не е благоприятен за този вид покупки. Все пак, добре е да се знае, че на инвестицията в имот трябва да се гледа в средносрочен и дългосрочен план и в този аспект имотите са добро средство за съхранение на стойността на парите. Ако дадено домакинство разполага с паричен ресурс, разумно е този ресурс да се разпредели в различни активи, включително и имоти. Трябва просто да се действа рационално и да се направи максимално добър и информиран избор.

Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване