МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продаваме жилище за три месеца

Монитор, 20.04.2015

От началото на годината времето за продажба на жилище е паднало до 80 дни, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според анализа на агенцията тенденцията е по-бързо да се реализират имотите, тъй като няма много качествено предлагане и хубавите жилища не стоят дълго на пазара.

Срокът за продажба е доста по-малък от този за миналата година, когато беше 104 дни. За четвъртото и третото тримесечие на миналата година той е бил съответно 91 и 96 дни. През 2013 г. средното време за продажба е 97 дни или малко над 3 месеца, а година по-рано - около 4 месеца.

„Цената влияе на времето на сделката”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Ако е пазарна, то по-бързо се намира клиент. Най-ликвидни са малките апартаменти, които съответно са и на най-ниски цени - те се реализират за под 2 месеца”, коментира тя.

„При луксозните имоти срокът на продажбата е по-дълъг, което е нормално, тъй като все пак кръгът от потенциални купувачи е по-тесен. Там продажбата обикновено отнема около 10 месеца, но и при лукс имотите има тенденция за ускоряване заради ограниченото предлагане”, пояснява Полина Стойкова.

По думите й най-къс е срокът, когато офертната цена е поне 5% по-ниска от средните офертни за дадения район и тип. Тогава имотът се купува в рамките на до 2 месеца, и то най-често без допълнителна отстъпка.

„При офертна цена по-висока от средната имотът застоява по-дълго и се налага да се правят отстъпки в цената. Това в крайна сметка води до това, че продавачът е загубил и време, и пари в сравнение с това ако е обявил имотът на добра пазарна цена още първоначално”, смята Стойкова.

Според нея продавачите не биват да забравят решаващото значение на офертната цена на имота за по-бързо намиране на купувач. Тя трябва да е съобразена с индивидуалните характеристики на имота и цените на конкурентните оферирани на пазара имоти.

При формирането на офертната цена на имота особена роля играят местоположението и площта на имота, типът на строителство и годината на изграждане, етажът, изложението, както и състоянието на общите части на блока.

Изчисленията на брокерите от агенцията сочат, че през първото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв. м. В периода октомври - декември 2014 г. тя била на ниво от 764 евро/кв. м.

Средната площ на купените апартаменти от началото на годината е 74 квадрата, сочи статистиката. С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни - 45%, а 40% са тристайните. Останалите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

70% от закупените жилища са тухлени, а имотите в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50 от апартаментите с нови собственици са с централно топлоснабдяване.

ПРОДАЙТЕ ИМОТА СИ С НАС!

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да изразя най-искрени благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на моя ски ...
Това е втората ми покупка на имот с BULGARIAN PROPERTIES. Този път използвахме услугите на ...
Бих искал да използвам възможността да благодаря на Bulgarian Properties, и по-специално на Андрю ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
Кранове под липите

08/Март/2019
Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат о... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече