МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продаваме жилище за три месеца

Монитор, 20.04.2015

От началото на годината времето за продажба на жилище е паднало до 80 дни, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според анализа на агенцията тенденцията е по-бързо да се реализират имотите, тъй като няма много качествено предлагане и хубавите жилища не стоят дълго на пазара.

Срокът за продажба е доста по-малък от този за миналата година, когато беше 104 дни. За четвъртото и третото тримесечие на миналата година той е бил съответно 91 и 96 дни. През 2013 г. средното време за продажба е 97 дни или малко над 3 месеца, а година по-рано - около 4 месеца.

„Цената влияе на времето на сделката”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Ако е пазарна, то по-бързо се намира клиент. Най-ликвидни са малките апартаменти, които съответно са и на най-ниски цени - те се реализират за под 2 месеца”, коментира тя.

„При луксозните имоти срокът на продажбата е по-дълъг, което е нормално, тъй като все пак кръгът от потенциални купувачи е по-тесен. Там продажбата обикновено отнема около 10 месеца, но и при лукс имотите има тенденция за ускоряване заради ограниченото предлагане”, пояснява Полина Стойкова.

По думите й най-къс е срокът, когато офертната цена е поне 5% по-ниска от средните офертни за дадения район и тип. Тогава имотът се купува в рамките на до 2 месеца, и то най-често без допълнителна отстъпка.

„При офертна цена по-висока от средната имотът застоява по-дълго и се налага да се правят отстъпки в цената. Това в крайна сметка води до това, че продавачът е загубил и време, и пари в сравнение с това ако е обявил имотът на добра пазарна цена още първоначално”, смята Стойкова.

Според нея продавачите не биват да забравят решаващото значение на офертната цена на имота за по-бързо намиране на купувач. Тя трябва да е съобразена с индивидуалните характеристики на имота и цените на конкурентните оферирани на пазара имоти.

При формирането на офертната цена на имота особена роля играят местоположението и площта на имота, типът на строителство и годината на изграждане, етажът, изложението, както и състоянието на общите части на блока.

Изчисленията на брокерите от агенцията сочат, че през първото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв. м. В периода октомври - декември 2014 г. тя била на ниво от 764 евро/кв. м.

Средната площ на купените апартаменти от началото на годината е 74 квадрата, сочи статистиката. С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни - 45%, а 40% са тристайните. Останалите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

70% от закупените жилища са тухлени, а имотите в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50 от апартаментите с нови собственици са с централно топлоснабдяване.

ПРОДАЙТЕ ИМОТА СИ С НАС!

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Пиша настоящото с огромно удоволствие от професионалната работа и компетентност, съпроводени с ...
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Току-що продадохме имота си нашия имот чрез Bulgarian Properties. Сергей Пеловски бе много ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Апартаментите носят доходност от 5%

04/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

Ниските лихви по кредитите, постоянно увеличаващото се население на София, по-високите заплати и по-малкият брой нови сгради по време на така наречената криза, дадоха своето отражение на пазара на имоти и повишиха както продажните цени, така и наемните нива.

Покупко-продажбата на имот е едно от най-важните събития в живота на българина. Всеки се стреми да вземе възможно най-правилно... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече