МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продаваме жилище за три месеца

Монитор, 20.04.2015

От началото на годината времето за продажба на жилище е паднало до 80 дни, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според анализа на агенцията тенденцията е по-бързо да се реализират имотите, тъй като няма много качествено предлагане и хубавите жилища не стоят дълго на пазара.

Срокът за продажба е доста по-малък от този за миналата година, когато беше 104 дни. За четвъртото и третото тримесечие на миналата година той е бил съответно 91 и 96 дни. През 2013 г. средното време за продажба е 97 дни или малко над 3 месеца, а година по-рано - около 4 месеца.

„Цената влияе на времето на сделката”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Ако е пазарна, то по-бързо се намира клиент. Най-ликвидни са малките апартаменти, които съответно са и на най-ниски цени - те се реализират за под 2 месеца”, коментира тя.

„При луксозните имоти срокът на продажбата е по-дълъг, което е нормално, тъй като все пак кръгът от потенциални купувачи е по-тесен. Там продажбата обикновено отнема около 10 месеца, но и при лукс имотите има тенденция за ускоряване заради ограниченото предлагане”, пояснява Полина Стойкова.

По думите й най-къс е срокът, когато офертната цена е поне 5% по-ниска от средните офертни за дадения район и тип. Тогава имотът се купува в рамките на до 2 месеца, и то най-често без допълнителна отстъпка.

„При офертна цена по-висока от средната имотът застоява по-дълго и се налага да се правят отстъпки в цената. Това в крайна сметка води до това, че продавачът е загубил и време, и пари в сравнение с това ако е обявил имотът на добра пазарна цена още първоначално”, смята Стойкова.

Според нея продавачите не биват да забравят решаващото значение на офертната цена на имота за по-бързо намиране на купувач. Тя трябва да е съобразена с индивидуалните характеристики на имота и цените на конкурентните оферирани на пазара имоти.

При формирането на офертната цена на имота особена роля играят местоположението и площта на имота, типът на строителство и годината на изграждане, етажът, изложението, както и състоянието на общите части на блока.

Изчисленията на брокерите от агенцията сочат, че през първото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв. м. В периода октомври - декември 2014 г. тя била на ниво от 764 евро/кв. м.

Средната площ на купените апартаменти от началото на годината е 74 квадрата, сочи статистиката. С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни - 45%, а 40% са тристайните. Останалите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

70% от закупените жилища са тухлени, а имотите в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50 от апартаментите с нови собственици са с централно топлоснабдяване.

ПРОДАЙТЕ ИМОТА СИ С НАС!

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да изкажа удовлетворението си от работата с Никола Чолаков. Срещнахме изключително любезно ...
Току-що купих имот в района на Монтана с помощта на Сергей Пеловски и Димитър. Отношението на ...
Моите поздравления за професионалното, но същевременно неагресивно и приятно поведение на брокер ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Имотите в Слънчев бряг през 2018 г. - нова вълна сделки

13/Декември/2018
Елена Макреева, регионален мениджър морски курорти

BULGARIAN PROPERTIES Ви предоставя имотни услуги на "едно гише", а нашите пазарни анализи са ценна част от нея. Днес ще Ви отведем до Слънчев бряг, където регионалният ни мениджър Елена Макреева ще Ви разкаже повече за пазара и отличните възможности, които Ви очакват там.

Купувате или продавате имот, можете да разчитате на нас!

---

Много интересно, разн... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече