МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продажбите на имоти в областните градове са се увеличили с 20% през първото тримесечие

www.investor.bg, 18.04.2013

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече на годишна база, което индикира "събуждане" на пазарите, съобщи агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 23 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на годината са били реализирани 44 174 покупко-продажби на имоти, като 24 061 от тях (55%) са в областните градове, показва статистиката. В София са осъществени 3 600 продажби при 3 324 по същото време на миналата година, което е ръст от 8,3% на годишна база.
Във Варна е отчетен ръст на сделките с имоти от 18 на сто, в Бургас – със 17,5%, а в Пловдив – с 28,6%.

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече спрямо същия период на миналата година, което показва, че вероятно градските пазари започват да се “събуждат”, посочват от компанията.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделките с имоти отбелязахме през 2011 г., припомнят от BULGARIAN PROPERTIES. След това, през първата половина на 2012 г., сделките се понижиха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, заключават от компанията.

Жилищният пазар през март
От компанията отчитат, че единствено в к.к Слънчев бряг цените на жилищата са се повишили през третия месец на годината, което е индикатор за положителни тенденции на пазара на ваканционни имоти – сегмент, който пострада сериозно от кризата, но започна да се възстановява, главно благодарение на руските купувачи.

През март цените на имотите в Слънчев бряг са се повишили с малко над 1%, а през последните 12 месеца регистрират ръст от 18,4%, изчисляват от агенцията. Въпреки възстановяването обаче, цените в курорта са с 35.01% под пиковите равнища.

В София и Варна цените остават под натиск, като са отчетени месечни понижения от съответно 1,01% и 4,8%, а годишни – 8,25% и 0,4%. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през март достига 803 евро за кв. м, а във Варна – 856 евро за кв. м, според данните на компанията.

В последните месеци все повече участници на пазара на имоти сигнализират за оживление на жилищния пазар, макар и не в обемите, които се наблюдаваха преди кризата. Броят на купувачите на пазара обаче едва ли ще се повиши съществено през тази година предвид високата безработица, затегнатото кредитиране и нежеланието на хората да се ангажират с дългосрочни дългове в условията на криза.

Политическата ситуация също има своето отражение на пазара и вероятно потенциални купувачи са отложили намерението си за подобна мащабна инвестиция.

Резултатите от анкета на Investor.bg, проведена в началото на тази година, сочат, че само 9% от 924 участници планират покупка на собствено основно жилище. През миналата година подобна заявка са дали 8% от анкетираните.

Покупка на жилище с цел инвестиция обмислят също 9% от участниците в тазгодишната анкета срещу 7% в миналогодишната. Отново 9% заявяват, че обмислят дали да не си купят собствено жилище, но през миналата година това са заявили 10 на сто от анкетираните. В тазгодишното допитване 73% посочват, че не планират да купуват собствено жилище при 75% през миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз и моето семейство искаме да благодарим на Ива Атанасова и нейните колеги от град Пловдив за ...
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
Нашите най-искрени благодарности на Мирослав Караколев, регионален мениджър в офис Стара Загора, ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече