МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продажбите на имоти в областните градове са се увеличили с 20% през първото тримесечие

www.investor.bg, 18.04.2013

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече на годишна база, което индикира "събуждане" на пазарите, съобщи агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 23 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на годината са били реализирани 44 174 покупко-продажби на имоти, като 24 061 от тях (55%) са в областните градове, показва статистиката. В София са осъществени 3 600 продажби при 3 324 по същото време на миналата година, което е ръст от 8,3% на годишна база.
Във Варна е отчетен ръст на сделките с имоти от 18 на сто, в Бургас – със 17,5%, а в Пловдив – с 28,6%.

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече спрямо същия период на миналата година, което показва, че вероятно градските пазари започват да се “събуждат”, посочват от компанията.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделките с имоти отбелязахме през 2011 г., припомнят от BULGARIAN PROPERTIES. След това, през първата половина на 2012 г., сделките се понижиха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, заключават от компанията.

Жилищният пазар през март
От компанията отчитат, че единствено в к.к Слънчев бряг цените на жилищата са се повишили през третия месец на годината, което е индикатор за положителни тенденции на пазара на ваканционни имоти – сегмент, който пострада сериозно от кризата, но започна да се възстановява, главно благодарение на руските купувачи.

През март цените на имотите в Слънчев бряг са се повишили с малко над 1%, а през последните 12 месеца регистрират ръст от 18,4%, изчисляват от агенцията. Въпреки възстановяването обаче, цените в курорта са с 35.01% под пиковите равнища.

В София и Варна цените остават под натиск, като са отчетени месечни понижения от съответно 1,01% и 4,8%, а годишни – 8,25% и 0,4%. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през март достига 803 евро за кв. м, а във Варна – 856 евро за кв. м, според данните на компанията.

В последните месеци все повече участници на пазара на имоти сигнализират за оживление на жилищния пазар, макар и не в обемите, които се наблюдаваха преди кризата. Броят на купувачите на пазара обаче едва ли ще се повиши съществено през тази година предвид високата безработица, затегнатото кредитиране и нежеланието на хората да се ангажират с дългосрочни дългове в условията на криза.

Политическата ситуация също има своето отражение на пазара и вероятно потенциални купувачи са отложили намерението си за подобна мащабна инвестиция.

Резултатите от анкета на Investor.bg, проведена в началото на тази година, сочат, че само 9% от 924 участници планират покупка на собствено основно жилище. През миналата година подобна заявка са дали 8% от анкетираните.

Покупка на жилище с цел инвестиция обмислят също 9% от участниците в тазгодишната анкета срещу 7% в миналогодишната. Отново 9% заявяват, че обмислят дали да не си купят собствено жилище, но през миналата година това са заявили 10 на сто от анкетираните. В тазгодишното допитване 73% посочват, че не планират да купуват собствено жилище при 75% през миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Най-добрите!!! ...
Искам да благодаря на мениджъра Светозар Димитров, който ми избра хубав апартамент, консултираме ме ...
Нека Vitosha View е мечта и реалност за екипа, за клиенти, за красива София! Сбъдвайте мечти! ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече