МЕДИИТЕ ЗА НАС

Продажбите на имоти в областните градове са се увеличили с 20% през първото тримесечие

www.investor.bg, 18.04.2013

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече на годишна база, което индикира "събуждане" на пазарите, съобщи агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 23 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на годината са били реализирани 44 174 покупко-продажби на имоти, като 24 061 от тях (55%) са в областните градове, показва статистиката. В София са осъществени 3 600 продажби при 3 324 по същото време на миналата година, което е ръст от 8,3% на годишна база.
Във Варна е отчетен ръст на сделките с имоти от 18 на сто, в Бургас – със 17,5%, а в Пловдив – с 28,6%.

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече спрямо същия период на миналата година, което показва, че вероятно градските пазари започват да се “събуждат”, посочват от компанията.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделките с имоти отбелязахме през 2011 г., припомнят от BULGARIAN PROPERTIES. След това, през първата половина на 2012 г., сделките се понижиха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, заключават от компанията.

Жилищният пазар през март
От компанията отчитат, че единствено в к.к Слънчев бряг цените на жилищата са се повишили през третия месец на годината, което е индикатор за положителни тенденции на пазара на ваканционни имоти – сегмент, който пострада сериозно от кризата, но започна да се възстановява, главно благодарение на руските купувачи.

През март цените на имотите в Слънчев бряг са се повишили с малко над 1%, а през последните 12 месеца регистрират ръст от 18,4%, изчисляват от агенцията. Въпреки възстановяването обаче, цените в курорта са с 35.01% под пиковите равнища.

В София и Варна цените остават под натиск, като са отчетени месечни понижения от съответно 1,01% и 4,8%, а годишни – 8,25% и 0,4%. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през март достига 803 евро за кв. м, а във Варна – 856 евро за кв. м, според данните на компанията.

В последните месеци все повече участници на пазара на имоти сигнализират за оживление на жилищния пазар, макар и не в обемите, които се наблюдаваха преди кризата. Броят на купувачите на пазара обаче едва ли ще се повиши съществено през тази година предвид високата безработица, затегнатото кредитиране и нежеланието на хората да се ангажират с дългосрочни дългове в условията на криза.

Политическата ситуация също има своето отражение на пазара и вероятно потенциални купувачи са отложили намерението си за подобна мащабна инвестиция.

Резултатите от анкета на Investor.bg, проведена в началото на тази година, сочат, че само 9% от 924 участници планират покупка на собствено основно жилище. През миналата година подобна заявка са дали 8% от анкетираните.

Покупка на жилище с цел инвестиция обмислят също 9% от участниците в тазгодишната анкета срещу 7% в миналогодишната. Отново 9% заявяват, че обмислят дали да не си купят собствено жилище, но през миналата година това са заявили 10 на сто от анкетираните. В тазгодишното допитване 73% посочват, че не планират да купуват собствено жилище при 75% през миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Бих искала да благодаря на Силвия Гочева и Ангел Соколов за това, че отделиха цял ден за нас и ни ...
Много сме доволни и радостни, че имаме за брокер Деси Димова. Тя е ерудирана в професионалната си ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече