Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продажбите на имоти в областните градове са се увеличили с 20% през първото тримесечие

2013-04-18   |  www.investor.bg, 18.04.2013

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече на годишна база, което индикира "събуждане" на пазарите, съобщи агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 23 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на годината са били реализирани 44 174 покупко-продажби на имоти, като 24 061 от тях (55%) са в областните градове, показва статистиката. В София са осъществени 3 600 продажби при 3 324 по същото време на миналата година, което е ръст от 8,3% на годишна база.
Във Варна е отчетен ръст на сделките с имоти от 18 на сто, в Бургас – със 17,5%, а в Пловдив – с 28,6%.

Продажбите в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече спрямо същия период на миналата година, което показва, че вероятно градските пазари започват да се “събуждат”, посочват от компанията.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделките с имоти отбелязахме през 2011 г., припомнят от BULGARIAN PROPERTIES. След това, през първата половина на 2012 г., сделките се понижиха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, заключават от компанията.

Жилищният пазар през март
От компанията отчитат, че единствено в к.к Слънчев бряг цените на жилищата са се повишили през третия месец на годината, което е индикатор за положителни тенденции на пазара на ваканционни имоти – сегмент, който пострада сериозно от кризата, но започна да се възстановява, главно благодарение на руските купувачи.

През март цените на имотите в Слънчев бряг са се повишили с малко над 1%, а през последните 12 месеца регистрират ръст от 18,4%, изчисляват от агенцията. Въпреки възстановяването обаче, цените в курорта са с 35.01% под пиковите равнища.

В София и Варна цените остават под натиск, като са отчетени месечни понижения от съответно 1,01% и 4,8%, а годишни – 8,25% и 0,4%. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през март достига 803 евро за кв. м, а във Варна – 856 евро за кв. м, според данните на компанията.

В последните месеци все повече участници на пазара на имоти сигнализират за оживление на жилищния пазар, макар и не в обемите, които се наблюдаваха преди кризата. Броят на купувачите на пазара обаче едва ли ще се повиши съществено през тази година предвид високата безработица, затегнатото кредитиране и нежеланието на хората да се ангажират с дългосрочни дългове в условията на криза.

Политическата ситуация също има своето отражение на пазара и вероятно потенциални купувачи са отложили намерението си за подобна мащабна инвестиция.

Резултатите от анкета на Investor.bg, проведена в началото на тази година, сочат, че само 9% от 924 участници планират покупка на собствено основно жилище. През миналата година подобна заявка са дали 8% от анкетираните.

Покупка на жилище с цел инвестиция обмислят също 9% от участниците в тазгодишната анкета срещу 7% в миналогодишната. Отново 9% заявяват, че обмислят дали да не си купят собствено жилище, но през миналата година това са заявили 10 на сто от анкетираните. В тазгодишното допитване 73% посочват, че не планират да купуват собствено жилище при 75% през миналата година.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване