Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продажбите на имоти в София нараснали двойно, цените обаче падат с 10%

2011-04-14   |  Пари, бр.72, 14.04.11

Продажбите на имоти в София нараснаха двойно спрямо същия период на миналата година, показват данни на Бългериан Пропертис. Средните цени на сключените сделки обаче са с 10% по-ниски от миналата година.

Ценови сегмент
В столицата активността продължава да бъде основно в ниския и високия сегмент на пазара, като продажбите са на цени до около 60 000 EUR и над 150 000 EUR. Най-евтиният продаден апартамент през изтеклото тримесечие е 27 000 EUR, a най-скъпият - 325 000 EUR, показват данните на Бългериан Пропертис. Цените на кв. м, на които се сключват сделки, са между 500 и 1100 EUR на кв. м, като средната цена на сключените в София сделки от началото на годината е 830 EUR на кв. м. За сравнение през последното тримесечие на 2010 г. измерените от Бългериан Пропертис средни цени на кв. м бяха 930 EUR. Спадът от 10% в средните цени на сключените сделки с апартаменти в София спрямо предходното тримесечие се дължи на това, че се продават апартаменти от ниския ценови сегмент. Като цяло средните цени са между 840 и 870 EUR на кв. м през по-голямата част от 2010 г. и на база на тези стойности цените в София запазват ста¬билност.

Срив в продажбите
За разлика от столицата в планинските курорти броят на сделките за първото тримесечие на годината са намалели наполовина. Това е най-слабият зимен сезон що се отнася до продажбите на имоти, твърдят от агенцията за имоти. Цените в Банско са паднали с 10%. Гърците, които миналата година започнаха да купуват имоти в Банско, са се отдръпнали заради сериозната икономическа криза в тяхната страна. Руснаците, които са основни купувачи на ваканционни имоти в България, проявяват слаб интерес към ски курортите. Англичани на този пазар почти няма, а българите имат слаб интерес. За разлика от ниското търсене предлагането на имоти в ски курортите е нараснало двойно спрямо зимата на 2010 г. Това са предимно препродажби на напълно завършени и дори обзаведени апартаменти от чужденци - предимно британци и ирландци. Средната цена на продадените апартаменти в Банско е 585 EUR на кв. м. Това е цена за напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси.

Слаб интерес във Варненско
Анализът на Бългериан Пропертис показва, че в Южното Черноморие има
задържане на цените и ръст на продажбите с 40%. Основните продажби по Южното Черноморие се реализират в Слънчев бряг - напълно обзаведени апартаменти на цени между 400 и 700 EUR на кв. м. Интересът към курортите около Варна обаче е намалял.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване