Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продажбите на ваканционни имоти в България се активизират

2015-07-31   |  www.capital.bg, 30.07.2015

Търсенето на ваканционни имоти в България се е активизирало през второто тримесечие на 2015 г. след слабото начало на годината. Руснаците отново са сред основните купувачи, нараства търсенето и от страна на британци и други националности. Най-значителен ръст на продажбите на ваканционни имоти има в Банско, възстановяват се пазарите и в Слънчев бряг, Бургас, във и около Варна. Това показва кратък анализ на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Имотите във Варна са най-скъпи

Продажбите на имоти в Слънчев бряг са спаднали с 30% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г., но офертните цени вече задържат нивото си, след като поевтиняха в началото на годината. Средната цена на закупените апартаменти е била 600 евро/кв.м, което е близо до цените от 2014 г. В Бургас средната цена на продадените апартаменти е 785 евро/кв.м, като интересът към тези имоти е най-вече от страна на българи.

Сделките във и около Варна се увеличават на година база, като средната цена на апартаментите в града е близка до тази в София – 800 евро/кв.м. Българските купувачи предпочитат луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите, както и ваканционни имоти. Британците предпочитат ваканционните курорти около Варна, както и селски имоти. Средната цена на закупените от тях имоти е около 40 000 евро.

Въпреки че традиционно летният сезон е по-слаб за имотния пазар в зимните курорти, продажбите на имоти в Банско се увеличават значително, като 40% от купувачите са британци. Средната цена на апартаментите в Банско за периода април - юни 2015 г. е 375 евро/кв.м. Според анализа на имотната агенция пазарът на имоти в Банско вече се стабилизира и цените няма да падат повече там. Средните цени в Пампорово са 350 евро/кв.м, а в Боровец са около 600 евро/кв.м, но търсенето в тези курорти през второто тримесечие е било относително слабо. В момента българите са насочили вниманието си към София и морето.

Купувачите по националности

Руските купувачи са намалели с 60% през първото полугодие заради кризата в Русия, но през последните два-три месеца те отново започват да се завръщат частично на имотния пазар. Увеличават се значително и украинците, които се концентрират основно към Бургас и Слънчев бряг, но купуват и в София и ски курортите. Силната британска лира е възстановила интереса на британските купувачи към имоти в чужбина, включително и в България. Продажбите на имоти на британци у нас растат с 60%, но от Bulgarian Properties отбелязват, че все пак тръгват от много ниска база. Забелязва се, че купувачите от други страни (различни от Русия, Великобритания и Украйна) нарастват като дял, което показва, че международният интерес към имоти в България е траен и ясно изразен. Интерес към български ваканционни имоти има от французи, белгийци, немци, холандци, латвийци, чехи, израелци, гърци и други.

Вижте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване