Ръст при продажбите на жилища

2013-08-30   |  БНТ, 19.08.2013

Отчетен е ръст на продажбите в жилищния пазар посред лято. Агенциите за недвижими имоти отбелязват 20-процетно увеличение в сравнение с лято 2012. Силно активизиран е и интересът към пазара на луксозни домове. Спад обаче има при покупките, реализирани чрез плащане с ипотечни кредити.

В сезона на летните отпуски традиционно активни са пазарите в южната част на София и в полите на Витоша. До тях това лято се нарежда и столичният квартал "Надежда", защото там са позиционирани три нови метростанции.

"Хората проявяват доста сериозен интерес поради това, че се стига до центъра за 7-8 минути", поясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Масово българите предпочитат двустайните апартаменти. В момента цените се движат между петстотин и хиляда евро за квадрат. Средната цена на квадратен метър в столицата е около 700 евро.

Хитовите места из провинцията за покупка на имот през това лято са Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Изборът на чужденците е насочен главно към Черноморието.

"Черноморието е активно в момента с купувачи главно от Русия, докато в Благоевград имаме сериозен интерес от страна на гърци", каза Калоян Богданов.

Активен летен пазар се отчита и за високия клас жилища, разкрива ни Невена, която е мениджър в агенция за луксозни имоти ЛУКС ИМОТИ. Огромни квадратури и всички възможни удобства в планинските квартали на София и район "Докторска градина" - това търсят клиентите. Без значение е, че цените са над 2 милиона лева.

Станали ли сме по-богати българите?

"Просто цените сега са по-добри и някои нестабилни фактори като политическата обстановка и несигурност в банковата система кара българите да реинвестират парите си в друг сектор", обяснява Невена Тодорова, мениджър продажби в агенция за луксозни недвижими имоти.

При търсенето на ипотечни кредити за жилища се отчита спад

"Въпреки че лихвените проценти в момента са може би на рекордно ниски нива, за последните 5-6 години всички знаем, че според нашето законодателство лихвата може да бъде променяна от страна на банката, когато и както пожелае", обяснява причината Васил Кендов, кредитен консултант.

Кендов добавя, че има проблеми и с доказването на доходите. За иззетите от банките жилища пък кредит не се предлага. Условията за възраст също допринасят за спад. И за финал едно предупреждение - да не подценяваме предварителния договор при покупка, независимо дали плащаме чрез кредит или в кеш.



  прочети повече статии

Сподели
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти в цялата страна със заснето от нас видео. Не губете време, разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка в намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване