СТАТИИ

Ръст при продажбите на жилища

БНТ, 19.08.2013

Отчетен е ръст на продажбите в жилищния пазар посред лято. Агенциите за недвижими имоти отбелязват 20-процетно увеличение в сравнение с лято 2012. Силно активизиран е и интересът към пазара на луксозни домове. Спад обаче има при покупките, реализирани чрез плащане с ипотечни кредити.

В сезона на летните отпуски традиционно активни са пазарите в южната част на София и в полите на Витоша. До тях това лято се нарежда и столичният квартал "Надежда", защото там са позиционирани три нови метростанции.

"Хората проявяват доста сериозен интерес поради това, че се стига до центъра за 7-8 минути", поясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Масово българите предпочитат двустайните апартаменти. В момента цените се движат между петстотин и хиляда евро за квадрат. Средната цена на квадратен метър в столицата е около 700 евро.

Хитовите места из провинцията за покупка на имот през това лято са Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Изборът на чужденците е насочен главно към Черноморието.

"Черноморието е активно в момента с купувачи главно от Русия, докато в Благоевград имаме сериозен интерес от страна на гърци", каза Калоян Богданов.

Активен летен пазар се отчита и за високия клас жилища, разкрива ни Невена, която е мениджър в агенция за луксозни имоти ЛУКС ИМОТИ. Огромни квадратури и всички възможни удобства в планинските квартали на София и район "Докторска градина" - това търсят клиентите. Без значение е, че цените са над 2 милиона лева.

Станали ли сме по-богати българите?

"Просто цените сега са по-добри и някои нестабилни фактори като политическата обстановка и несигурност в банковата система кара българите да реинвестират парите си в друг сектор", обяснява Невена Тодорова, мениджър продажби в агенция за луксозни недвижими имоти.

При търсенето на ипотечни кредити за жилища се отчита спад

"Въпреки че лихвените проценти в момента са може би на рекордно ниски нива, за последните 5-6 години всички знаем, че според нашето законодателство лихвата може да бъде променяна от страна на банката, когато и както пожелае", обяснява причината Васил Кендов, кредитен консултант.

Кендов добавя, че има проблеми и с доказването на доходите. За иззетите от банките жилища пък кредит не се предлага. Условията за възраст също допринасят за спад. И за финал едно предупреждение - да не подценяваме предварителния договор при покупка, независимо дали плащаме чрез кредит или в кеш.  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления за прекрасния проект Vitosha View! Нямаме търпение да се нанесем и да станем част от ...
Бих искала да благодаря на Богдан Тончев за неговата точност и коректност и умело посредничество ...
През 2014 г. два пъти ми се наложи да ползвам услугите на агенция за недвижими имоти BULGARIAN ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
BULGARIAN PROPERTIES с награди за Агенция и Брокер на годината!

21/Март/2019

Изключително сме горди да споделим с вас, че получихме двете най-престижни отличия в Годишните награди на Imoti.net:

🏆 Агенция на годината
и
🏆 Брокер на годината, с която беше удостоен нашия топ брокер Магдалена Тошева

Тези награди са за постигнатите резултати през 2018 г. - годината, в която BULGARIAN PROPERTIES навърши 15 години. прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече