СТАТИИ

Ръст при продажбите на жилища

БНТ, 19.08.2013

Отчетен е ръст на продажбите в жилищния пазар посред лято. Агенциите за недвижими имоти отбелязват 20-процетно увеличение в сравнение с лято 2012. Силно активизиран е и интересът към пазара на луксозни домове. Спад обаче има при покупките, реализирани чрез плащане с ипотечни кредити.

В сезона на летните отпуски традиционно активни са пазарите в южната част на София и в полите на Витоша. До тях това лято се нарежда и столичният квартал "Надежда", защото там са позиционирани три нови метростанции.

"Хората проявяват доста сериозен интерес поради това, че се стига до центъра за 7-8 минути", поясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Масово българите предпочитат двустайните апартаменти. В момента цените се движат между петстотин и хиляда евро за квадрат. Средната цена на квадратен метър в столицата е около 700 евро.

Хитовите места из провинцията за покупка на имот през това лято са Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Изборът на чужденците е насочен главно към Черноморието.

"Черноморието е активно в момента с купувачи главно от Русия, докато в Благоевград имаме сериозен интерес от страна на гърци", каза Калоян Богданов.

Активен летен пазар се отчита и за високия клас жилища, разкрива ни Невена, която е мениджър в агенция за луксозни имоти ЛУКС ИМОТИ. Огромни квадратури и всички възможни удобства в планинските квартали на София и район "Докторска градина" - това търсят клиентите. Без значение е, че цените са над 2 милиона лева.

Станали ли сме по-богати българите?

"Просто цените сега са по-добри и някои нестабилни фактори като политическата обстановка и несигурност в банковата система кара българите да реинвестират парите си в друг сектор", обяснява Невена Тодорова, мениджър продажби в агенция за луксозни недвижими имоти.

При търсенето на ипотечни кредити за жилища се отчита спад

"Въпреки че лихвените проценти в момента са може би на рекордно ниски нива, за последните 5-6 години всички знаем, че според нашето законодателство лихвата може да бъде променяна от страна на банката, когато и както пожелае", обяснява причината Васил Кендов, кредитен консултант.

Кендов добавя, че има проблеми и с доказването на доходите. За иззетите от банките жилища пък кредит не се предлага. Условията за възраст също допринасят за спад. И за финал едно предупреждение - да не подценяваме предварителния договор при покупка, независимо дали плащаме чрез кредит или в кеш.  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Бих искала да благодаря на г-н Димитър Вълканов за неговата точност, коректност и умело ...
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече