Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

2023-05-02   |  Автор: Зорница Крушарска, "В развитие", bloombergtv.bg

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Средната цена на сключените сделки през първото тримесечие в София е 1545 евро и тя е съпоставима с тази в края на миналата година, когато беше 1550 евро. Реално погледнато цените вече се задържат на база на предходните тримесечия, а спрямо година по-рано ръстовете са около 15%, което е забавяне, при положение, че миналата година във второто полугодие постигнахме 23 -24% ръст на цените в София, коментира събеседникът.

„Смятам, че в следващите три месеца ще видим как допълнително ще се забави този растеж на цените”, прогнозира Стойкова.

По думите ѝ хората са склонни да теглят кредити, а това е окуражило завръщането на купувачите на свой собствен дом, които изчакваха през миналата година да видят как ще се развие процесът с лихвените проценти и те в момента са доста активни на пазара.

„През миналата година купувачите бяха основно с инвестиционна цел, а тези, които търсеха собствено жилище, се отдръпнаха малко, очаквайки лихвените проценти. В момента вече тези групи се поизравниха и това връща пазара към по устойчиво развитие, защото винаги, когато назад във времето е имало пазар, доминиран от някакви инвестиционни или спекулативни покупки, той неминуемо излиза от своите дългосрочни предпоставки за развитие и има опасност да се балонизира. Сега се сложи котва на това и пазарът се върна към нормално развитие, но вече при по различни цени”, подчерта Стойкова.

По думите ѝ все още е налице пазар на продавача, тъй като наличните оферти - макар и малко повече, не са съвсем достатъчни, за да удовлетворят търсенето.

Колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м. жилищна площ, какъв е интересът на чужденците и какво приложение намира изкуственият интелект при работата на брокерите може да видите във видеото:



Вижте нашите оферти в София

Продайте имот с нас

Разгледайте всички наши пазарни анализи тук

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване