СТАТИИ

Размина ли се апокалипсисът на пазара на ваканционни имоти?

www.investor.bg, 31.07.2015

Морските курорти

Според Националното сдружение „Недвижими имоти“ спадът на сделките по Черноморието извън градовете Варна и Бургас достига 60 на сто на годишна база.

Същевременно в двата града се регистрират немалки ръстове и на сделките, и на цените. Купувачите са и българи, но и руснаци, които искат за постоянно да се заселят в страната.

Според Bulgarian Properties второто тримесечие е било по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината, макар че сделките като цяло намаляват в сравнение с миналата година.

В най-големия ни курорт – Слънчев бряг, се отчита спад на реализираните продажби на имоти от 30 на сто на годишна база за второто тримесечие. Средната цена на закупените апартаменти достига 600 евро на кв.м. - близо до цените от 2014 г., отчита компанията.

Офертните цени обаче се стабилизират и задържат нивата си, след като в първите месеци на годината отбелязаха спад с около 10 на сто. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други националности.

Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес напоследък, посочват от компанията. Средната цена на продадените апартаменти в града, според данни на компанията, е 785 евро/кв.м към края на юни.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи, отчитат още от агенцията.

Що се отнася до района на Варна, сделките, сключени с посредничеството на агенцията, се увеличават към края на юни на годишна база. Средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Най-многобройни купувачи в района са българите, които купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Кой купува

Доминиращите до миналата година руснаци през първото полугодие намаляват с 60 на сто, отчитат от Bulgarian Properties. Причините – икономическата криза в Русия и отслабената рубла. Частичното възстановяване на валутата обаче е успяло да върне част от руснаците обратно в играта, посочват експертите.

Британците логично се завръщат на пазара на ваканционни имоти заради силната лира, като активността им се засилва в цяла Европа предвид предимството на валутата пред еврото. Запитванията от британци са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци в България бележат 60% ръст, отчита още компанията. Този ръст обаче е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови след спада от предходните години.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и който следва от цялостната ситуация в страната. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочват от Bulgarian Properties.

Нарастват като дял и купувачите от други страни. През последните месеци към пазара на ваканционни имоти в България интерес проявяват представители на Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
Благодаря на Bulgarian Properties за предоставените услуги. Вашият брокер Христо беше изключително ...
Аз искам да изкажа огромни благодарности на Ангел Соколов и Гергана Тасена, който ни осигуриха ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече