СТАТИИ

Размина ли се апокалипсисът на пазара на ваканционни имоти?

www.investor.bg, 31.07.2015

Морските курорти

Според Националното сдружение „Недвижими имоти“ спадът на сделките по Черноморието извън градовете Варна и Бургас достига 60 на сто на годишна база.

Същевременно в двата града се регистрират немалки ръстове и на сделките, и на цените. Купувачите са и българи, но и руснаци, които искат за постоянно да се заселят в страната.

Според Bulgarian Properties второто тримесечие е било по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината, макар че сделките като цяло намаляват в сравнение с миналата година.

В най-големия ни курорт – Слънчев бряг, се отчита спад на реализираните продажби на имоти от 30 на сто на годишна база за второто тримесечие. Средната цена на закупените апартаменти достига 600 евро на кв.м. - близо до цените от 2014 г., отчита компанията.

Офертните цени обаче се стабилизират и задържат нивата си, след като в първите месеци на годината отбелязаха спад с около 10 на сто. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други националности.

Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес напоследък, посочват от компанията. Средната цена на продадените апартаменти в града, според данни на компанията, е 785 евро/кв.м към края на юни.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи, отчитат още от агенцията.

Що се отнася до района на Варна, сделките, сключени с посредничеството на агенцията, се увеличават към края на юни на годишна база. Средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Най-многобройни купувачи в района са българите, които купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Кой купува

Доминиращите до миналата година руснаци през първото полугодие намаляват с 60 на сто, отчитат от Bulgarian Properties. Причините – икономическата криза в Русия и отслабената рубла. Частичното възстановяване на валутата обаче е успяло да върне част от руснаците обратно в играта, посочват експертите.

Британците логично се завръщат на пазара на ваканционни имоти заради силната лира, като активността им се засилва в цяла Европа предвид предимството на валутата пред еврото. Запитванията от британци са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци в България бележат 60% ръст, отчита още компанията. Този ръст обаче е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови след спада от предходните години.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и който следва от цялостната ситуация в страната. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочват от Bulgarian Properties.

Нарастват като дял и купувачите от други страни. През последните месеци към пазара на ваканционни имоти в България интерес проявяват представители на Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Открих, че Bulgarian Properties са едни истински професионалисти във всички аспекти, свързани с ...
Продадохме своя имот и продажбата беше чрез BULGARIAN PROPERTIES. Димитър от офиса в Созопол, който ...
Ha финала сме на сделка за продажба на имот чрез Бългериан Пропертис. Имах късмет и попаднах на адв. ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

16/Ноември/2018
fakti.bg

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни изт... прочети повече