СТАТИИ

Размина ли се апокалипсисът на пазара на ваканционни имоти?

www.investor.bg, 31.07.2015

Морските курорти

Според Националното сдружение „Недвижими имоти“ спадът на сделките по Черноморието извън градовете Варна и Бургас достига 60 на сто на годишна база.

Същевременно в двата града се регистрират немалки ръстове и на сделките, и на цените. Купувачите са и българи, но и руснаци, които искат за постоянно да се заселят в страната.

Според Bulgarian Properties второто тримесечие е било по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината, макар че сделките като цяло намаляват в сравнение с миналата година.

В най-големия ни курорт – Слънчев бряг, се отчита спад на реализираните продажби на имоти от 30 на сто на годишна база за второто тримесечие. Средната цена на закупените апартаменти достига 600 евро на кв.м. - близо до цените от 2014 г., отчита компанията.

Офертните цени обаче се стабилизират и задържат нивата си, след като в първите месеци на годината отбелязаха спад с около 10 на сто. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други националности.

Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес напоследък, посочват от компанията. Средната цена на продадените апартаменти в града, според данни на компанията, е 785 евро/кв.м към края на юни.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи, отчитат още от агенцията.

Що се отнася до района на Варна, сделките, сключени с посредничеството на агенцията, се увеличават към края на юни на годишна база. Средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Най-многобройни купувачи в района са българите, които купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Кой купува

Доминиращите до миналата година руснаци през първото полугодие намаляват с 60 на сто, отчитат от Bulgarian Properties. Причините – икономическата криза в Русия и отслабената рубла. Частичното възстановяване на валутата обаче е успяло да върне част от руснаците обратно в играта, посочват експертите.

Британците логично се завръщат на пазара на ваканционни имоти заради силната лира, като активността им се засилва в цяла Европа предвид предимството на валутата пред еврото. Запитванията от британци са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци в България бележат 60% ръст, отчита още компанията. Този ръст обаче е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови след спада от предходните години.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и който следва от цялостната ситуация в страната. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочват от Bulgarian Properties.

Нарастват като дял и купувачите от други страни. През последните месеци към пазара на ваканционни имоти в България интерес проявяват представители на Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Двамата и Гергана и Ангел са истински професионалисти, те много ни помогнаха. Те приятно ни ...
Искам да благодаря на брокера на BULGARIAN PROPERTIES Сергей Пеловски. Той ни помогна да продадем ...
Бих искала да благодаря на г-н Димитър Вълканов за неговата точност, коректност и умело ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Полина Стойкова: Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

17/Юни/2019
infostock.bg, репортер Здравко Василев

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове, като вече се доближават до предкризисните си нива. За повече подробности относно ситуацията на пазара потърсихме Полина Стойкова*, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози".

Офертнит... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече