СТАТИИ

Руските купувачи на имоти тръгнаха и по селата

24 часа, 18.11.13

Руснаците не се задоволяват само с имоти на морето. Обхватът на търсенето им се разширява стремглаво. Те са вече най-активните купувачи на селски къщи. По данни на „Бългериън пропъртис" руснаците са около 30% от всички клиенти на такива имоти през третото тримесечие. Техният основен интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол.

В последните 2-3 г. руските купувачи доминират тотално пазара на ваканционни имоти по Черноморието. Те са над 80-90% от всички клиенти там. Неотдавна руски медии съобщиха, че руснаците не само идват на почивка в България в собствен апартамент, а дори са започнали да пренасят своя бизнес и да се местят за постоянно със семействата си. Най-често руските компании се появявали в морските градове Варна и Бургас. Пристигащите хора в повечето случаи били в трудоспособна възраст.

Наблюденията на брокерите също показват, че руснаците купуват и градски имоти, не само ваканционни. Част от тях се насочвали и към търговски обекти - магазини и малки офиси. Постепенно те се насочват и към селата. Втората група основни клиенти на селски къщи са британците. Въпреки че престанаха да купуват ваканционни имоти, те не се изтеглиха напълно от пазара ни. Но се пренасочиха почти изцяло към селските имоти.

Според брокерите това се дължи на факта, че търсят спокойствие и връщане към природата. Техният интерес през изминалото тримесечие е бил насочен към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин. Българските купувачи са 10% от клиентите. Те все още не са толкова активни при покупките на селски имоти.Има интерес и индикации за търсене на вили или преместване на по-спокойно място. Но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите – например общоикономическата несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н. По данни на брокерите селски имоти се купуват и от други националности, макар да става дума за единични сделки.

Интерес проявявали белгийци, канадци, естонци, италианци, германци, французи. През изминалите 3 месеца преобладавали покупките на по-скъпи и готови за живеене къщи. Така средната цена на продадените селски имоти е достигнала 22 300 евро при 19 400 евро за предходното тримесечие. Средните нива, на които се реализират сделки в момента, били с около 20% по-ниски от цените в пика. Тук обаче трябва да се има предвид, че и качеството на селските къщи е много по-различно от преди. Ако в пика на пазара за 20 000 евро се купуваше къща в нужда от сериозен ремонт, то сега за такъв бюджет може да се закупи отлична селска къща, готова за живеене.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на мениджъра на компания BULGARIAN PROPERTIES - Ангел Соколов. При сключване на ...
Бих искал да използвам възможността да благодаря на Bulgarian Properties, и по-специално на Андрю ...
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече