СТАТИИ

Руските купувачи на имоти тръгнаха и по селата

24 часа, 18.11.13

Руснаците не се задоволяват само с имоти на морето. Обхватът на търсенето им се разширява стремглаво. Те са вече най-активните купувачи на селски къщи. По данни на „Бългериън пропъртис" руснаците са около 30% от всички клиенти на такива имоти през третото тримесечие. Техният основен интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол.

В последните 2-3 г. руските купувачи доминират тотално пазара на ваканционни имоти по Черноморието. Те са над 80-90% от всички клиенти там. Неотдавна руски медии съобщиха, че руснаците не само идват на почивка в България в собствен апартамент, а дори са започнали да пренасят своя бизнес и да се местят за постоянно със семействата си. Най-често руските компании се появявали в морските градове Варна и Бургас. Пристигащите хора в повечето случаи били в трудоспособна възраст.

Наблюденията на брокерите също показват, че руснаците купуват и градски имоти, не само ваканционни. Част от тях се насочвали и към търговски обекти - магазини и малки офиси. Постепенно те се насочват и към селата. Втората група основни клиенти на селски къщи са британците. Въпреки че престанаха да купуват ваканционни имоти, те не се изтеглиха напълно от пазара ни. Но се пренасочиха почти изцяло към селските имоти.

Според брокерите това се дължи на факта, че търсят спокойствие и връщане към природата. Техният интерес през изминалото тримесечие е бил насочен към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин. Българските купувачи са 10% от клиентите. Те все още не са толкова активни при покупките на селски имоти.Има интерес и индикации за търсене на вили или преместване на по-спокойно място. Но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите – например общоикономическата несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н. По данни на брокерите селски имоти се купуват и от други националности, макар да става дума за единични сделки.

Интерес проявявали белгийци, канадци, естонци, италианци, германци, французи. През изминалите 3 месеца преобладавали покупките на по-скъпи и готови за живеене къщи. Така средната цена на продадените селски имоти е достигнала 22 300 евро при 19 400 евро за предходното тримесечие. Средните нива, на които се реализират сделки в момента, били с около 20% по-ниски от цените в пика. Тук обаче трябва да се има предвид, че и качеството на селските къщи е много по-различно от преди. Ако в пика на пазара за 20 000 евро се купуваше къща в нужда от сериозен ремонт, то сега за такъв бюджет може да се закупи отлична селска къща, готова за живеене.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Пиша настоящото с огромно удоволствие от професионалната работа и компетентност, съпроводени с ...
Благодарение на Вашата агенция отдадохме под наем луксозен апартамент в София! Впечатлени сме от ...
Току-що продадох двустаен апартамент в България, като имах удоволствието да работя със Сергей ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече