Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Братушките изчакват имотни разпродажби

2009-02-19   |  Женя Атанасова, Черноморски фар, Бургас, бр. 32, 17.02.09, с. 10

Руските инвеститори продължават да проявяват интерес към родните имоти. Голяма част от тях обаче са в очакване за настъпващи разпродажби и отстъпки на апартаментите и къщите у нас. Немалък брой сделки с платени депозити или подписани декларации за инвестиционни намерения изчакват по-добри условия от страна на продавачите.

Според Михаил Чобанов, съосновател на Бългериан Пропертис, това е основен фактор, който блокира пазара към настоящия момент. Така например в Бургас цените вече са коригирани с около 5% до 10% и сделки се сключват, макар и не в обемите от предходната година. Това важи в по-малка степен за общините на север от Бургас и в съвсем незначителна за тези на юг.

Въпреки всичко надеждите на мнозина, че руснаците ще изкупят имотите ни и ще съживят отрасъла, ще бъдат попарени, предвид влошаващата се икономическа обстановка в Русия. Много погледи също така бяха отправени през последната година към Латвия и Казахстан, но в момента икономическата ситуация в тези държави е толкова неблагоприятна, че на практика няма никакви сделки там.

Цените на пазара варират в големи граници. Според Бългериан Пропертис има клиенти, които броят и по 3000 евро на квадратен метър за луксозни имоти и такива, които очакват цени под 400 евро за квадрат.

Друг съществен фактор за нагласите на руските клиенти е, че лихвите по кредитите там преминаха 20% за последния месец.

"Това явление теоретично е в полза на инвестициите в България, но на практика не играе никаква роля за инвестиционните намерения. Повечето, да не кажа всички клиенти, които имаме, плащат в брой, категоричен е Чобанов.

Друга пречка за руските инвеститори са дългите процедури по издаване на визите. Според Чобанов на теория този въпрос също е разрешен. Държавата е създала всички необходими предпоставки за получаването им както за инвеститорите, така и за техните семейства. На практика обаче не винаги се получава така.

"Често дори изключително високопоставени или известни личности се сблъскват с трудности и се обръщат към нас за съдействие", каза още Чобанов.

Традиционно руснаците купуват все още имоти в района на Златни пясъци, Варна и Слънчев бряг. Миналата година братушките бяха на път да се превърнат в спасение за ваканционното строителство у нас, това не се получи в мащабите, в които предприемачи и брокери се надяваха.

Разгледайте нашите горещи оферти




  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване