Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

И руснаците се увлякоха по инвестиции в градски имоти

2010-10-12   |  Пари, бр.193, 12.10.10

Инвестициите в недвижими имоти у нас вече не са запазена марка само на англичаните и заможните българи. От няколко месеца на този пазар навлизат и руските купувачи, чийто интерес доскоро беше насочен главно към апартаменти за собствено ползване по Черноморието. По данни на агенция "Лукс имоти" напоследък зачестяват огледите и покупките на луксозни имоти в София от руснаци, които имат намерение по-късно да ги отдават под наем.

Руският хазяин
"Руснаците тръгват по пътя на англичаните, но с доста по-добре написано домашно", коментира Никола Стоянов, управляващ директор на "Лукс имоти". Според него като инвеститори те са доста по-предпазливи, купуват главно в големите градове, където може да се постигне целогодишна заетост на имота, и обвързват всичко с железни договори.

Другата разлика в сравнение с британците е, че стъпват на инвестиционния пазари у нас в години на спад, когато цените са близо до дъното. Доходността, която гонят при покупката на жилище, е поне 5% годишно от наеми. Според Никола Стоянов на софийския пазар това не е трудно за постигане, тъй като дори в кризата има достатъчно платежоспособни наематели в лицето на служители в чужди мисии и европейски институции, висши мениджъри на компании и др.

Бугиков пазар
Заради ограниченото предлагане цените на луксозните имоти в София са намалели с далеч по-слаби темпове спрямо тези в останалите сегменти на пазара. От "Лукс имоти" отчитат едва около 5% спад на офертните нива в кризата, а при преговори отстъпките стигат до максимум 10%. Сходна тенденция показва и статистиката за най-скъпите имоти през септември на портала imot.bg. От 10 къщи и апартаменти в нея 4 се предлагат на цени от над 1 млн. EUR.

"Може да се каже, че темповете на спад на цените в този сегмент на пазара са поне двойно по-слаби спрямо тези при масовите имоти, които надминаха 30%", коментира Стоянов. Причината е, че собствениците на апартаменти в елитните централни райони на София все така рядко ги пускат за продажба. Освен това повечето оценяват високо имотите си и са склонни да изчакват месеци, дори години, но не и да отстъпят сериозно от исканите цени. И в момента около жълтите павета и улиците "Леге" и "Съборна", сочени от Стоянов като най-елитната зона на София, има за продажба не повече от 4-5 имота. За разлика обаче от предкризисните години, когато офертите гонеха 4000-5000 EUR/кв.м., сега в този район има и предлагане за около 3000 EUR/кв. м., посочи той.

Новото строителство в луксозния сегмент също е слабо, като основното предлагане е на сгради отпреди кризата. "Миналата година на практика беше нулева за нови проекти в най-високата ценова категория, защото предприемачите се страхуват да рискуват. По тази причина предлагането на луксозни имоти ще остане силно лимитирано поне 5 години напред", коментира Никола Стоянов.

Локациите
Един от най-сериозните проблеми на българския пазар на луксозни имоти остава локацията. На практика извън центъра на София трудно може да се посочи район с висока класа без известни компромиси по отношение на инфраструктурата и гъстотата на застрояване. Проблем на центъра пък е остарелият и често занемарен сграден фонд. В същото време сочените като престижни южни квартали като "Симеоново" и "Драгалевци" страдат от липсата на канализация и трудна достъпност.

На този фон на челни места в класацията на скъпите имоти на imot.bg изплуват квартали като "Манастирски ливади", "Редута" и "Дианабад", където се появяват къщи и апартаменти с претенции за лукс. Никола Стоянов обаче смята за нормално на софийския пазар да се определят като луксозни имоти с отлично качество, но в недотам престижни райони. Според него с малък компромис като такива дестинации минават почти всички южни или югоизточни райони на града.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване