Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделки още се сключват на 15% под офертните цени

2009-06-05   |  Полина Стойкова, Пари, бр. 103, 05.06.09, с.29

След като близо половин година пазарът на имоти в България беше потънал в зимен сън, от средата на март регистрирахме първите сигнали за неговото събуждане и обръщане на тенденцията на спад в продажбите на месечна база. Вече е факт и намалението в офертните цени в цялата страна. То започна плахо, но през последните 2 месеца продавачите все по-смело свалят цените. На сайта на Бългериан Пропертис вече има и секция с оферти с коригирани цени. По градове картината е следната:

София

Това е един от градовете с най-много оферти с намалени цени. Това показва по-голяма зрялост и гъвкавост на пазара в столицата в сравнение с останалите големи градове. Средният спад в офертните цени от началото на годината в София е 13.23%. В топцентъра средният спад на цените е 14.9%. В района около бул. Витоша спадът на офертите е до нива от 1800 EUR/кв. м, а около Докторски паметник - до между 2000 и 2800 EUR/кв. м. В широкия център цените са дръпнали назад с 9.34% до 1190 EUR/кв. м. По бул. България - с 12.96% до 978 EUR/кв. м. В Лозенец офертните стойности на имотите бележат спад с 12.6% до средно 1600 EUR/кв. м. В квартали като Стрелбище и Иван Вазов спадът на цените е с 10.9% до 1500 EUR/кв. м. Ако сравним обаче намалените цени на офертите с тези от реално сключените сделки в София, проличава, че при преговорите с купувачите се стига до по-значителни намаления. През 2009 г. сделките се сключват на нива с 25-28% по-ниски от тези през 2008 г. Разликата между цените при намалени оферти и тези при реалните сделки е средно 15%.

Варна

Във Варна имотният пазар е по-слаб от този в София поради все още високите цени. Напоследък обаче и там има доста смели намаления, стигащи до 40%. Това играе важна роля за активизирането на интереса към покупки на имоти. Средният спад в офертните цени в морския град от началото на годината е 9.97%. Ето как изглежда той по квартали. В центъра и до Морската градина намалението е с 9% до средно 1990 EUR/кв. м. В квартал Левски - с 3.9% до 1074 EUR/кв. м. В квартал Бриз - с 9.8% до 1160 EUR/кв. м. Намаления има и в квартал Аспарухово с 11%, в Галата с 6.5%, във Виница със 7.42%, около Св. Св. Константин и Елена - със 7.8%. Сделки във Варна през изминалите месеци са били сключвани на нива, с 30% по-ниски от средните за 2008 г. Т.е. и там спадът в офертните цени и тези на реалните сделки се разминават с около 20%.

Дял

- Към момента 5% от активните оферти за продажби и наеми на имоти се оферират на намалени цени.
- Очакваме този процент да продължи да нараства, тъй като продавачите все по-ясно осъзнават, че цените са спаднали и ако искат да продадат, трябва да предложат възможно най-добрата цена, а не да обявят висока цена и да разчитат на преговори.
- Съветът ни към тях е да намалят възможно най-много офертните си цени още в самото начало и да не оставят резерв. В противен случай много по-трудно ще стигнат до преговори с потенциални купувачи, посъветва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на Бългериан Пропертис.

Разгледайте нашите оферти на ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване