Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделките с имоти скочиха с 23% за първото тримесечие

2013-04-18   |  Монитор, 18.04.13

Броят на сделките с имоти през първите 3 месеца на годината са нараснали с 23 на сто, съобщи оперативният директор на Bulgarian properties Полина Стойкова, позовавайки се на данни на Агенцията по вписванията.

За периода са осъществени 44 174 покупко-продажби, като над половината (55%) от тях 24 061 са в областните градове.

Сделките в София са 3600, а за същия период на миналата година са били 3324, което означава нарастване на сделките с 8,3% на годишна база. Във Варна ръстът в продажбите на имоти през първото тримесечие е 18%, а в Бургас сделките са се увеличили със 17,5%. Пловдив е сред първенците по нарастване - с цели 28,6% на годишна база.

„Сделките с имоти в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече спрямо същия период на миналата, което показва, че и градските пазари се събуждат след оживлението по морето миналата година”, смята Стойкова. Общото нарастване на обемите продажби е положителен сигнал от имотния пазар и затвърждава тенденцията към възвръщане на интереса както на местни, така и на чуждестранни купувачи на имоти. Тази тенденция ще стои в основата на възстановяването на пазара от кризата”, добавя тя.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделки с имоти отбелязахме през 2011 г. След това, през първата половина на 2012 г. обемите продажби на имоти спаднаха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, сочат данните на Bulgarian properties.

Според брокери заслуга за ръста в сделките има политиката на банките, които отпускат по-лесно ипотечни кредити за покупка на жилища.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване