Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделките с жилища продължават да нарастват с устойчиви темпове

2015-10-15   |  www.investor.bg, 15.10.2015

Лятната ваканция за жилищния пазар определено е била доста динамична. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие.

Единствено на пазара във Варна се наблюдават спадове, обясними с отдръпването на рускоговорящите купувачи. В София, Пловдив и Бургас обаче положителното развитие на икономиката се отразява пряко и на пазара на имоти.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София се увеличават с 20 на сто спрямо периода януари – септември 2014 г. до над 16 800.

Консултантската компания Bulgarian Properties отчита и 6 на сто ръст на цените в София за деветмесечието до средно 781 евро за кв. м през третото тримесечие. През третото тримесечие цената на кв. м достига 794 евро при 780 евро през второто тримесечие и 750 евро година по-рано.

Данните на агенцията показват, че през третото тримесечие на годината сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При ипотеките спадът за тримесечието е 10 на сто, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от 39% общо на законните и договорните ипотеки.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в „Младост“. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София – сделките намаляват с 10% за тримесечието, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база – със съответно 9% и 5%. При ипотеките увеличението е още по-силно – за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база – почти три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

Вижте всички наши имоти в София за продажба и под наем

Вижте нашите имоти за продажба и под наем в Пловдив

Разгледайте имоти за продажба и под наем във Варна

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Бургас

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване