МЕДИИТЕ ЗА НАС

Сделките с жилища продължават да нарастват с устойчиви темпове

www.investor.bg, 15.10.2015

Лятната ваканция за жилищния пазар определено е била доста динамична. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие.

Единствено на пазара във Варна се наблюдават спадове, обясними с отдръпването на рускоговорящите купувачи. В София, Пловдив и Бургас обаче положителното развитие на икономиката се отразява пряко и на пазара на имоти.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София се увеличават с 20 на сто спрямо периода януари – септември 2014 г. до над 16 800.

Консултантската компания Bulgarian Properties отчита и 6 на сто ръст на цените в София за деветмесечието до средно 781 евро за кв. м през третото тримесечие. През третото тримесечие цената на кв. м достига 794 евро при 780 евро през второто тримесечие и 750 евро година по-рано.

Данните на агенцията показват, че през третото тримесечие на годината сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При ипотеките спадът за тримесечието е 10 на сто, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от 39% общо на законните и договорните ипотеки.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в „Младост“. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София – сделките намаляват с 10% за тримесечието, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база – със съответно 9% и 5%. При ипотеките увеличението е още по-силно – за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база – почти три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

Вижте всички наши имоти в София за продажба и под наем

Вижте нашите имоти за продажба и под наем в Пловдив

Разгледайте имоти за продажба и под наем във Варна

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Бургас

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Чудесни професионалисти, вършат си работата изключително коректно. Отделят много внимание към ...
Изразявам възхищение от професионализма на Bulgarian Properties, конкретно от брокер Даниел Тонев! ...
Искам специално да благодаря на брокера от ващата агенция Михаела Донковска. Благодарение на нейния ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
В нови сгради купуват първо двустайните

19/Март/2019
Катерина Ковачева, Труд, 19.03.2019

Наличните двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. През 2018 г. двустайните имат най-голям дял от закупените жилища като в София те формират около 65% от общия обем на сделките. 25% от закупените жилища са тристайни, а едностайните са 8%, разказаха брокери на имоти.

Средният размер на апартаментите в София е 80 кв. метра. Според сметките на брокерит... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече