МЕДИИТЕ ЗА НАС

Сделките с жилища продължават да нарастват с устойчиви темпове

www.investor.bg, 15.10.2015

Лятната ваканция за жилищния пазар определено е била доста динамична. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие.

Единствено на пазара във Варна се наблюдават спадове, обясними с отдръпването на рускоговорящите купувачи. В София, Пловдив и Бургас обаче положителното развитие на икономиката се отразява пряко и на пазара на имоти.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София се увеличават с 20 на сто спрямо периода януари – септември 2014 г. до над 16 800.

Консултантската компания Bulgarian Properties отчита и 6 на сто ръст на цените в София за деветмесечието до средно 781 евро за кв. м през третото тримесечие. През третото тримесечие цената на кв. м достига 794 евро при 780 евро през второто тримесечие и 750 евро година по-рано.

Данните на агенцията показват, че през третото тримесечие на годината сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При ипотеките спадът за тримесечието е 10 на сто, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от 39% общо на законните и договорните ипотеки.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в „Младост“. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София – сделките намаляват с 10% за тримесечието, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база – със съответно 9% и 5%. При ипотеките увеличението е още по-силно – за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база – почти три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

Вижте всички наши имоти в София за продажба и под наем

Вижте нашите имоти за продажба и под наем в Пловдив

Разгледайте имоти за продажба и под наем във Варна

Разгледайте имоти за продажба и под наем в Бургас

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на Bulgarian Properties за предоставените услуги. Вашият брокер Христо беше изключително ...
Много съм благодарен на екипа на BULGARIAN PROPERTIES за бързо и пълно предоставяне на ...
Много сме доволни и радостни, че имаме за брокер Деси Димова. Тя е ерудирана в професионалната си ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече