Селска къща край града

2012-08-06   |  Банкер, бр.31, 03.08.12

Продължаваща стабилизация на цените и запазване на общия обем от сделки отличават имотния пазар у нас през второто тримесечие.

Второто тримесечие беше динамично с колебания в броя на сделките, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Агенцията за недвижими имоти „Бългериън Пропъртис". През април пазарът беше с по-ниска активност, последва доста интензивен месец май, с един от най-високите обеми сделки от началото на кризата, а през юни активността намаля и се концентрира предимно в морските курорти, което е характерно за годишната цикличност. Общият обем на сделките обаче се задържа на миналогодишните нива, което, според търговците, е добър признак.
Сравнението с цените през първата половина на 2011 г. показва спад средно от около 5% за страната.

Изминалите месеци бяха доста активни за продажбите на селски имоти, като техният обем нарасна спрямо първото тримесечие. Средната цена на продадените селски къщи е 17 200 евро през второто тримесечие. Основният интерес е насочен към селски имоти близо до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. На търсене се радва и районът около Ямбол, където има много ремонтирани селски къщи на изгодни цени. Регулираните парцели в села близо до големите градове също са обект на интерес най-вече от страна на млади семейства, които имат желание да си построят къщи по собствен вкус.

Интересен факт е, че в зимните курорти имотите се търсят и през лятото. Причина за това са спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата. В момента това е курортът с най-евтините ваканционни имоти в България, казват от „Бългериън Пропъртис". Има интересни оферти и от Боровец, където традиционно цените държаха по-високи нива, но в момента предлагането е на цени 600-800 евро на квадратен метър.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за второто тримесечие по данни на „Бългериън Пропъртис" е 574 евро на кв. м (без изменение спрямо предишното тримесечие), а сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м (при 465 евро на кв. м през първото тримесечие на 2012 г.).

В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв. м, а сделки се сключват при средна цена от около 600 евро на квадратен метър.

Ваканционните имоти се търсят предимно от руснаци - млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Техният интерес все още е насочен най-вече към морските курорти. Продавачите са основно британци и ирландци, които често продават на загуба от 50 до 70%, само и само да се освободят от инвестицията си.

Тенденции
Очакваме третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти, прогнозират от „Бългериън Пропъртис". За това ще допринесе активният летен сезон, ниските цени на полетите от русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване