МЕДИИТЕ ЗА НАС

Селска къща край града

Банкер, бр.31, 03.08.12

Продължаваща стабилизация на цените и запазване на общия обем от сделки отличават имотния пазар у нас през второто тримесечие.

Второто тримесечие беше динамично с колебания в броя на сделките, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Агенцията за недвижими имоти „Бългериън Пропъртис". През април пазарът беше с по-ниска активност, последва доста интензивен месец май, с един от най-високите обеми сделки от началото на кризата, а през юни активността намаля и се концентрира предимно в морските курорти, което е характерно за годишната цикличност. Общият обем на сделките обаче се задържа на миналогодишните нива, което, според търговците, е добър признак.
Сравнението с цените през първата половина на 2011 г. показва спад средно от около 5% за страната.

Изминалите месеци бяха доста активни за продажбите на селски имоти, като техният обем нарасна спрямо първото тримесечие. Средната цена на продадените селски къщи е 17 200 евро през второто тримесечие. Основният интерес е насочен към селски имоти близо до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. На търсене се радва и районът около Ямбол, където има много ремонтирани селски къщи на изгодни цени. Регулираните парцели в села близо до големите градове също са обект на интерес най-вече от страна на млади семейства, които имат желание да си построят къщи по собствен вкус.

Интересен факт е, че в зимните курорти имотите се търсят и през лятото. Причина за това са спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата. В момента това е курортът с най-евтините ваканционни имоти в България, казват от „Бългериън Пропъртис". Има интересни оферти и от Боровец, където традиционно цените държаха по-високи нива, но в момента предлагането е на цени 600-800 евро на квадратен метър.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за второто тримесечие по данни на „Бългериън Пропъртис" е 574 евро на кв. м (без изменение спрямо предишното тримесечие), а сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м (при 465 евро на кв. м през първото тримесечие на 2012 г.).

В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв. м, а сделки се сключват при средна цена от около 600 евро на квадратен метър.

Ваканционните имоти се търсят предимно от руснаци - млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Техният интерес все още е насочен най-вече към морските курорти. Продавачите са основно британци и ирландци, които често продават на загуба от 50 до 70%, само и само да се освободят от инвестицията си.

Тенденции
Очакваме третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти, прогнозират от „Бългериън Пропъртис". За това ще допринесе активният летен сезон, ниските цени на полетите от русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ето и ние станахме щастливи собственици на апартамент в България, в комплекс „Грин Лайф Бийч ...
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
Уважаеми господа, възложила съм за продажба наследствен имот, находящ се в землището на квартал ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-продаваният комплекс в София!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

17/Януари/2019
bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няко... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече