СТАТИИ

Селските имоти още чакат ренесанс

Труд, 23.07.13

Ще преживеят ли нов ренесанс селските имоти в България заради кризата и липсата на достатъчно работа в градовете? В съседна Гърция останалите без работа граждани се върнаха по родните места в търсене на препитание. Чужди медии дори описваха как бивши държавни чиновници или строители се хванали да отглеждат на село охлюви за износ. И бизнесът потръгнал...

По нашите земи обаче няма много ентусиасти, които да свързват живота в провинцията с по-големи възможности за бизнес, а и да гледат на селската къща като на основно жилище. Все още за българите тя се явява лятна резиденция или вила. Място, на което да изкараш отпуската или да се изнесеш, когато децата ти пораснат и в апартамента стане пренаселено. Двора пък гражданите превръщат в цветна градина, място за отдих и игра на децата, а зеленчуковите лехи са по-скоро експеримент, отколкото източник на продукти за прехрана.

“Няма някакво повишаване на търсенето на селски къщи през последните няколко месеца в България. Може да се каже, че сделките с такива имоти държат стабилни нива.” Това е общото мнение на брокери от по-големите градове в страната, показа допитване на “Труд”. Според специалистите след оживлението на пазара преди 6-7 г., когато предимно англичани купуваха къщи и други имоти в планинските и крайморските села, нов подобен бум не се очаква.

Причината е, че руснаците, които в момента движат имотния ни пазар, предпочитат апартаменти в комплекси или градове край морето, сочат наблюдения на брокери от страната. “През второто тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”.

Според анализа на компанията за периода април - юни средната цена на продадените селски къщи е била 19 420 евро. Информацията е на база сключени сделки. Най-голям интерес брокерите отчитат към имоти в селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново. Цените в отделните райони са различни. Например в Бургаско сделки се сключват на нива от около 29 хил. евро, във Варненско и Добричко средната цена е 19 500 евро, в Пловдивско - близо 11 хил. евро. Старозагорско държи цени около и малко над 13 хил. евро, а във Великотърновско са с 1000 евро по-евтини.

Да си купиш къща в плевенските села се оказва най-изгодно - средно 2500 евро за имот. При ваканционните имоти Южното Черноморие продължава да е лидер в продажбите на руски купувачи. Интерес има към Бургас и курортите на юг - Черноморец, Созопол, Лозенец, отбелязват брокерите. Заедно с това се увеличава търсенето и на по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1000 евро/кв.м, като купувачи са не само руснаци, а и българи.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 5 50 евро на кв.м спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г. В Банско средната цена на продадените апартаменти за второто тримесечие на т.г. e 400 евро на кв.м, което е ръст от 4.7% спрямо първото тримесечие (382 евро/кв.м) и спад на годишна база с 18% (490 евро/кв.м.). 100% от купувачите в зимния курорт през тази година са руснаци, уточни Полина Стойкова.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що купих имот в района на Монтана с помощта на Сергей Пеловски и Димитър. Отношението на ...
Бих искала да благодаря на вашата брокерка в курорта Слънчев бряг - Елена Ахмеджанова! Тя е много ...
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

08/Май/2019
www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално бе... прочети повече