Селските имоти още чакат ренесанс

2013-07-25   |  Труд, 23.07.13

Ще преживеят ли нов ренесанс селските имоти в България заради кризата и липсата на достатъчно работа в градовете? В съседна Гърция останалите без работа граждани се върнаха по родните места в търсене на препитание. Чужди медии дори описваха как бивши държавни чиновници или строители се хванали да отглеждат на село охлюви за износ. И бизнесът потръгнал...

По нашите земи обаче няма много ентусиасти, които да свързват живота в провинцията с по-големи възможности за бизнес, а и да гледат на селската къща като на основно жилище. Все още за българите тя се явява лятна резиденция или вила. Място, на което да изкараш отпуската или да се изнесеш, когато децата ти пораснат и в апартамента стане пренаселено. Двора пък гражданите превръщат в цветна градина, място за отдих и игра на децата, а зеленчуковите лехи са по-скоро експеримент, отколкото източник на продукти за прехрана.

“Няма някакво повишаване на търсенето на селски къщи през последните няколко месеца в България. Може да се каже, че сделките с такива имоти държат стабилни нива.” Това е общото мнение на брокери от по-големите градове в страната, показа допитване на “Труд”. Според специалистите след оживлението на пазара преди 6-7 г., когато предимно англичани купуваха къщи и други имоти в планинските и крайморските села, нов подобен бум не се очаква.

Причината е, че руснаците, които в момента движат имотния ни пазар, предпочитат апартаменти в комплекси или градове край морето, сочат наблюдения на брокери от страната. “През второто тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”.

Според анализа на компанията за периода април - юни средната цена на продадените селски къщи е била 19 420 евро. Информацията е на база сключени сделки. Най-голям интерес брокерите отчитат към имоти в селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново. Цените в отделните райони са различни. Например в Бургаско сделки се сключват на нива от около 29 хил. евро, във Варненско и Добричко средната цена е 19 500 евро, в Пловдивско - близо 11 хил. евро. Старозагорско държи цени около и малко над 13 хил. евро, а във Великотърновско са с 1000 евро по-евтини.

Да си купиш къща в плевенските села се оказва най-изгодно - средно 2500 евро за имот. При ваканционните имоти Южното Черноморие продължава да е лидер в продажбите на руски купувачи. Интерес има към Бургас и курортите на юг - Черноморец, Созопол, Лозенец, отбелязват брокерите. Заедно с това се увеличава търсенето и на по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1000 евро/кв.м, като купувачи са не само руснаци, а и българи.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 5 50 евро на кв.м спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г. В Банско средната цена на продадените апартаменти за второто тримесечие на т.г. e 400 евро на кв.м, което е ръст от 4.7% спрямо първото тримесечие (382 евро/кв.м) и спад на годишна база с 18% (490 евро/кв.м.). 100% от купувачите в зимния курорт през тази година са руснаци, уточни Полина Стойкова.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти в цялата страна със заснето от нас видео. Не губете време, разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка в намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване