Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Селските имоти поевтиняха с 53%, ваканционните - с 40%

2010-02-15   |  Сп. Имам имот, бр.2, февруари 2010 г.

Апартамент в Банско се продаваше средно по 38 700 евро, а по южното Черноморие - по 50 000 евро, сочи годишният анализ на Бългериан Пропертис

През 2009 г. средното намаление на цените на имотите в страната ни е 36% спрямо предходната 2008 г., сочат данните в годишния анализ на компанията за недвижими имоти Бългериан Пропертис. Изводите са на база на реално сключени сделки от Бългериан Пропертис в цялата страна.

Голяма част от купувачите отлагаха покупката на имот заради задълбочаващата се икономическа криза и несигурността за доходите си. Спадът в броя на приключените сделки с имоти е 40% спрямо 2008 г. Този процент варира за различните райони - между 30 и 70%, като най-голям е спадът при ваканционните имоти на морето, в ски курортите, селските имоти в областите Велико Търново, Монтана, Кърджали и Ямбол, сочат данните на Бългериан Пропертис.

Въпреки всичко Банско успя частично да възвърне интереса на купувачите през втората половина на м.г. със средно 41% по-ниски цени от 2008 г. Независимо от района и типа на имота, основната тенденция беше една и съща за всички - изгодните цени привличаха купувачи.

Купувачите следят пазара и реагират бързо при появата на изгодни оферти. Пазарът на имоти в София показа по-голяма зрялост и гъвкавост от тези в други райони. Продавачите бяха по-склонни към преговори. Обемът на продажбите в столицата е с 55% по-малък спрямо 2008 г. Средните цени на сключените сделки по тримесечия са:

• 1-во тримесечие - 1050 евро на кв.м
• 2-ро тримесечие - 1020 евро на кв.м
• 3-то тримесечие - 945 евро на кв.м
• 4-то тримесечие - 980 евро на кв.м

Средната цена на продадените през 2009 г. в София апартаменти е 74 500 евро, което е с около 23% по-ниско от тази през 2008 г. - 96 200 евро.

Във Варна до средата на годината пазарът беше замрял и продажбите представляваха едва 11% от реализираните сделки от Бългериан Пропертис. Останалите сделки бяха с наеми. До средата на годината се купуваха предимно евтини селски имоти или изключително луксозни и скъпи апартаменти във Варна и околните курорти - с цени над 200 000 евро.

През втората половина на 2009 г. пазарът и в морската ни столица се раздвижи, защото продавачите започнаха да намаляват цените на имотите и на пазара се появиха изгодни оферти. За второто полугодие продажбите вече са 40% от общия обем сделки в района, като този обем се запазва стабилен за 2-те полугодия, т.е. продажбите на имоти във Варна са нараснали тройно за втората половина на 2009 г.

Изключително активни купувачи бяха руските клиенти, които традиционно харесват Варна и района. Имаше и британски купувачи - предимно на евтини селски имоти. Българските клиенти предпочетоха да наемат имоти в изчакване на изгодни сделки. Средната цена на продадените от Бългериан Пропертис апартаменти във Варна през м.г. е 83 300 евро, което е с 22,5% по-ниско от средните цени през 2008 г. (107 500 евро). Същевременно се запазва тенденцията средните цени във Варна да са по-високи от тези в София, а спадът в средните цени и в двата града е съпоставим. 38 700 евро е средната цена на продадените в Банско апартаменти през 2009 г., а през 2008 г. е била 66 000 евро. Спадът на годишна база е 41%.

Българските купувачи вече могат да се сдобият с ваканционни апартаменти на средна цена от около 650 евро на кв.м. От края на м.г. и в Пампорово вече има оферти на цени от 500 евро на кв.м, докато в Боровец цените не са спаднали с повече от 10-15% до средно 1400 евро на кв.м. Поради слаб интерес и в двата курорта и липса на реални сделки през м.г. трудно може да се направи съпоставка с нивата от 2008 г.

Средната цена на закупените апартаменти в южните черноморски курорти беше 50 000 евро през м.г., докато за 2008 г. беше 82 000 евро (40% годишен спад). В Слънчев бряг средните цени на продадените през 2009 г. апартаменти бяха 660 евро на кв.м, в Свети Влас - около 1000 евро на кв. м, а в селата на 5-6 км от тези курорти средните цени на обзаведените апартаменти бяха около 300 евро на кв.м. В Созопол цените останаха по-високи от тези в Слънчев бряг и околностите, което предопредели и по-слабия интерес. Средните цени на продадените апартаменти в Созопол през 2009 г. бяха 1100 евро на кв.м.

В Златни пясъци апартаментите в комплекси с уникално местоположение се продаваха без изменение спрямо 2008 г. - за около 2200 евро на кв.м. Малко по-далеч от плажа в популярния курорт по северното Черноморие се сключваха сделки на 1400 евро на кв.м. Напълно обзаведени апартаменти в Златни пясъци се купуваха и на цени от около 650 евро на кв.м. В Каварна апартаменти се продаваха на цени средно около 450 евро на кв.м.

За пръв път от години цените на селските имоти започнаха да бележат спад още в началото на 2009 г.

В последните години селските имоти поддържаха стабилен темп на нарастване на цените. Дори в предкризисната 2008 г. средните им стойности нараснаха с 24% спрямо 2007 г. въпреки намалелите обеми на продажби с 43,5% през 2008 спрямо 2007 г. През миналата година обаче техните цени спаднаха с над 50% на годишна база, като ги върнаха на нива от 2004/2005 г.

Още към края на март 2009 г. спадът в средните цени на селските имоти е с 40% спрямо средните нива за 2008 г., а спадът в обемите на продажби продължи до края на април и достигна 55% спрямо същия период на 2008 г.

От май до края на август средните цени на реализираните сделки продължиха да спадат - с 33% спрямо периода януари-април 2009, но обемите от сключени сделки се повишиха с 35% спрямо същия период. За 2009 г. спадът в обемите на продажби на селски имоти е 41% спрямо 2008 г.

Средните цени на продадените селски имоти се сринаха от 30 800 евро (за 2008 г.) до 14 300 евро за 2009 г. - спад от 53,5%. Именно ниските цени върнаха и интереса и на купувачите към евтини селски имоти. Но вече не само британци се интересуват от покупка на селски имоти, а и много българи, руснаци, както и представители на най-разнообразни националности от цяла Европа и целия свят.

Спадът в средните нива на продадените селски имоти е различен за отделните региони на страната. Най-голям спад бележат селата около София, Варна , Бургас, Кърджали, Видин и Монтана - това са региони, в които цените бяха нараснали значително през последните години. Спад има дори и в района на Велико Търново, който традиционно е атрактивен за покупки на селски имоти. Изключение от общата тенденция на спад правят единствено селските имоти около Пловдив и Стара Загора, чиито спад е доста малък в сравнение с останалите региони. Това се дължи на факта, че продавачите там не бяха склонни да свалят цените на имотите си и това доведе до много малък обем продажби. Важен е фактът, че в тези райони има пазар и за по-качествени и скъпи селски имоти за постоянно живеене.

25% от продажбите на Бългериан Пропертис са осъществени с български купувачи - те са купували предимно в София, но също така и Варна, Банско, Пловдив, Слънчев бряг. 75% от продажбите са с чуждестранни клиенти. Най-многобройната група от тях са британците, които са 45% от чуждестранните купувачи. През 2009 г. те купуваха предимно евтини селски имоти. Техният дял нарасна от 30% до 45% след спада на цените. 25% от чуждестранните купувачи са руснаци и още 5% са други рускоговорящи клиенти - предимно в морските курорти, но също така и в Банско.

През втората половина на 2009 г. нараства делът на гръцките клиенти, като за цялата година той е 5% от чуждестранните купувачи. За тях засега основен интерес представляват Банско, както и някои селски имоти. Останалите чуждестранни купувачи (общо 20%) са от най-различни държави от целия свят - франция, Италия, Малта, Кипър, Словакия, Норвегия, Холандия, Сирия, ЮАР, ОАЕ, САЩ и други.

Прогноза

Голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н. Затова е възможно възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономическо стабилизиране на страната ни, прогнозират от Бългериан Пропертис.

Според анализаторите ни очакват още поне половин година на корекция в пазарните цени и малък обем от сделки. Ще продължи процесът на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки. Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно при качествените имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите.

За нарастване на цените не можем да говорим в следващата една година, а когато това стане, те ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП. През 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на годината можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните покупко-продажби на имоти.

Не бива да се мисли, че имотният пазар в България се е сринал. Напротив, той просто е в определена фаза на развитие, коригират се допуснатите грешки от бързия ръст през последните години, а тенденциите следват общата икономическа обстановка не само в България, но и в целия свят. Пазарът в момента е спокоен и дава добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано да го направи, смятат от Бългериан Пропертис.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Стигна ли пазарът на имоти дъното?

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване