Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

"Бългериън пропъртис": Селските имоти са поевтинели с 35%

2009-04-03   |  Деница Ватева, dnevnik.bg, 02.04.2009

Цените на имотите в селата са поевтинели с 35% през първото тримесечие на тази година спрямо 2008 г., сочи анализ за състоянието на пазара, изготвен от "Бългериън пропъртис". Средната цена на имот за страната е 19 890 евро. В софийските села пък достига 16 230 евро, а в района на Варна - 38 200 евро. Компанията отчита и сериозен спад на броя сключени сделки спрямо миналата година - 36%.

Намалението на интереса към селски имоти започна още миналата година, когато започна поетапното оттегляне на чужденци, търсещи дом, в който да живеят постоянно. До края на 2007 г. цените на имотите в селата растяха, като по данни на брокери в някои региони са се увеличили над 4 пъти за 5 години. По информация на "Бългериън пропъртис" интересът към закупуване на селски имоти продължава да бъде насочен основно към имоти около София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и другите големи градове в страната. Търсят се и къщи близо до Велико Търново. От компанията отчитат още, че чуждестранните купувачи продължават да се интересуват от имоти около Видин, Елхово и Монтана, а в последно време и от района на Плевен. "Българските купувачи вече са узрели да имат къща на село", казват от компанията.

Цените на ваканционните имоти също са спаднали, показва анализът. Вече има оферти за обзаведени апартаменти в Банско при нива от 600 евро на кв.м. Данните показват още, че купувачите вече избягват "покупките на зелено", като 75% от реализираните сделки са за завършени и дори обзаведени апартаменти. През февруари по-търсени са имотите в планинските курорти, докато през март започва да се усеща увеличение в търсенето за морските курорти заради наближаващия летен сезон, казват от компанията.

Като цяло на пазара се забелязва увеличение на предлагането на имоти от всякакъв тип, но продавачите държат все още високи цени, се посочва в анализа. Според данните огледите са се увеличили над 4 пъти, а броят на сключените сделки е спаднал спрямо първото тримесечие на миналата година.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване