МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ще поскъпват ли имотите?

www.profit.bg

В началото на 2015 г. двама пазарни наблюдатели – Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, и Тихомир Тошев, обявиха пред Profit.bg, че очакват ръст на жилищните имоти от около 3-5% за настоящата година.

Само преди дни от Arco Real Estate обявиха, че повишението, според тях, ще е в рамките на 4-6%. В края на четвъртия месец на годината изгледите това да се случи са повече от добри. Какви обаче са причините за повишеното търсене на имоти от края на 2014 и в началото на 2015 г.?

Ниските обеми на строителството в последните години

Голяма част от строителните компании изпитваха сериозни трудности в последните години. Част от тях дори фалираха. Причината – жилища се търсени по-малко, а това бе и причината строителната активност да е ниска.

Резултатът – при първото раздвижване на пазара на имоти веднага се усети и недостиг на ново и качествено строителство. Това е видно най-добре в големите градове, където новите имоти биват закупени почти веднага след излизането им на пазара.

Парите от КТБ

Към днешна дата над 3.5 млрд. лв. вече са изплатени на гражданите от Корпоративна търговска банка чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Голяма част от тази сума се върна отново на депозит в търговските банки, въпреки по-ниските лихви, но останалата пое главно към покупката на имоти.

Развитието на метрото в София

Сделките с жилища в София за първото тримесечие на 2015 г. са се повишили с 31% спрямо първото тримесечие на 2014 г. Друга причина за повишеното търсене е и развитието на метрото в столицата ни, което вече разполага с 31 станции и 36 км линии. Според брокери, част от повишеното търсене е именно в районите около метростанциите.

Добрите условия за жилищно кредитиране

Спадът на лихвите по депозитите, съвсем естествено, се отрази и на нивата, на които банките отпускат кредити. Да, факт е, че понижението се случи малко по-бавно, но вече са налице и предложения за лихви от около 5 – 5.3%. За клиенти с добри доходи част от банките вече предлагат и нива от под 5 на сто. Това неизменно прави имотите по-достъпни от предходните години – още една причина те да са по-търсени в момента.

Инвестиция

Имотите продължават да са добра инвестиционна алтернатива. Тук годишната доходност е около 5-6%, изчислена през наемната цена на жилището. Най-висока е доходността при луксозните жилища, където търсенето е в пъти по-голямо от предлагането.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що си купих апартамент в Банско от BULGARIAN PROPERTIES. Специални благодарности на г-н Сергей ...
Бихме искали да благодарим на вашия екип за отличната помощ при покупката ни на имот в България. ...
Перфектна организация на сделката. Внимателен, учтив и компетентен персонал. Служителите веднага ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече