Ще поскъпват ли имотите?

2015-04-22   |  www.profit.bg

В началото на 2015 г. двама пазарни наблюдатели – Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, и Тихомир Тошев, обявиха пред Profit.bg, че очакват ръст на жилищните имоти от около 3-5% за настоящата година.

Само преди дни от Arco Real Estate обявиха, че повишението, според тях, ще е в рамките на 4-6%. В края на четвъртия месец на годината изгледите това да се случи са повече от добри. Какви обаче са причините за повишеното търсене на имоти от края на 2014 и в началото на 2015 г.?

Ниските обеми на строителството в последните години

Голяма част от строителните компании изпитваха сериозни трудности в последните години. Част от тях дори фалираха. Причината – жилища се търсени по-малко, а това бе и причината строителната активност да е ниска.

Резултатът – при първото раздвижване на пазара на имоти веднага се усети и недостиг на ново и качествено строителство. Това е видно най-добре в големите градове, където новите имоти биват закупени почти веднага след излизането им на пазара.

Парите от КТБ

Към днешна дата над 3.5 млрд. лв. вече са изплатени на гражданите от Корпоративна търговска банка чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Голяма част от тази сума се върна отново на депозит в търговските банки, въпреки по-ниските лихви, но останалата пое главно към покупката на имоти.

Развитието на метрото в София

Сделките с жилища в София за първото тримесечие на 2015 г. са се повишили с 31% спрямо първото тримесечие на 2014 г. Друга причина за повишеното търсене е и развитието на метрото в столицата ни, което вече разполага с 31 станции и 36 км линии. Според брокери, част от повишеното търсене е именно в районите около метростанциите.

Добрите условия за жилищно кредитиране

Спадът на лихвите по депозитите, съвсем естествено, се отрази и на нивата, на които банките отпускат кредити. Да, факт е, че понижението се случи малко по-бавно, но вече са налице и предложения за лихви от около 5 – 5.3%. За клиенти с добри доходи част от банките вече предлагат и нива от под 5 на сто. Това неизменно прави имотите по-достъпни от предходните години – още една причина те да са по-търсени в момента.

Инвестиция

Имотите продължават да са добра инвестиционна алтернатива. Тук годишната доходност е около 5-6%, изчислена през наемната цена на жилището. Най-висока е доходността при луксозните жилища, където търсенето е в пъти по-голямо от предлагането.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още

Изпратете запитване