МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ще поскъпват ли имотите?

www.profit.bg

В началото на 2015 г. двама пазарни наблюдатели – Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, и Тихомир Тошев, обявиха пред Profit.bg, че очакват ръст на жилищните имоти от около 3-5% за настоящата година.

Само преди дни от Arco Real Estate обявиха, че повишението, според тях, ще е в рамките на 4-6%. В края на четвъртия месец на годината изгледите това да се случи са повече от добри. Какви обаче са причините за повишеното търсене на имоти от края на 2014 и в началото на 2015 г.?

Ниските обеми на строителството в последните години

Голяма част от строителните компании изпитваха сериозни трудности в последните години. Част от тях дори фалираха. Причината – жилища се търсени по-малко, а това бе и причината строителната активност да е ниска.

Резултатът – при първото раздвижване на пазара на имоти веднага се усети и недостиг на ново и качествено строителство. Това е видно най-добре в големите градове, където новите имоти биват закупени почти веднага след излизането им на пазара.

Парите от КТБ

Към днешна дата над 3.5 млрд. лв. вече са изплатени на гражданите от Корпоративна търговска банка чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Голяма част от тази сума се върна отново на депозит в търговските банки, въпреки по-ниските лихви, но останалата пое главно към покупката на имоти.

Развитието на метрото в София

Сделките с жилища в София за първото тримесечие на 2015 г. са се повишили с 31% спрямо първото тримесечие на 2014 г. Друга причина за повишеното търсене е и развитието на метрото в столицата ни, което вече разполага с 31 станции и 36 км линии. Според брокери, част от повишеното търсене е именно в районите около метростанциите.

Добрите условия за жилищно кредитиране

Спадът на лихвите по депозитите, съвсем естествено, се отрази и на нивата, на които банките отпускат кредити. Да, факт е, че понижението се случи малко по-бавно, но вече са налице и предложения за лихви от около 5 – 5.3%. За клиенти с добри доходи част от банките вече предлагат и нива от под 5 на сто. Това неизменно прави имотите по-достъпни от предходните години – още една причина те да са по-търсени в момента.

Инвестиция

Имотите продължават да са добра инвестиционна алтернатива. Тук годишната доходност е около 5-6%, изчислена през наемната цена на жилището. Най-висока е доходността при луксозните жилища, където търсенето е в пъти по-голямо от предлагането.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Въпреки че отне доста време да продам апартамента си в Балчик, когато се появи купувач за ...
Благодаря на Диана Янева и на Мартин Полименов за професионално изпълнената сделка. За мен е ...
Бих искал да благодаря на Виктор и Ивайло от БП за бърза и безпроблемна продажба на моя имот. Те ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Най-просторните жилища вдигнати около София

29/Май/2019
Монитор, 29.05.2019, с. 9

Най-просторни жилища, чиято площ достига средно 131 квадрата са били получили разрешение за ползване в Софийска област през първото тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общо за периода в района са завършени 83 жилища, като едностайните са едва 2, а преобладават четири- и петстайните, които заедно с по-големите са общо 64.

... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече