МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ще поскъпват ли имотите?

www.profit.bg

В началото на 2015 г. двама пазарни наблюдатели – Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, и Тихомир Тошев, обявиха пред Profit.bg, че очакват ръст на жилищните имоти от около 3-5% за настоящата година.

Само преди дни от Arco Real Estate обявиха, че повишението, според тях, ще е в рамките на 4-6%. В края на четвъртия месец на годината изгледите това да се случи са повече от добри. Какви обаче са причините за повишеното търсене на имоти от края на 2014 и в началото на 2015 г.?

Ниските обеми на строителството в последните години

Голяма част от строителните компании изпитваха сериозни трудности в последните години. Част от тях дори фалираха. Причината – жилища се търсени по-малко, а това бе и причината строителната активност да е ниска.

Резултатът – при първото раздвижване на пазара на имоти веднага се усети и недостиг на ново и качествено строителство. Това е видно най-добре в големите градове, където новите имоти биват закупени почти веднага след излизането им на пазара.

Парите от КТБ

Към днешна дата над 3.5 млрд. лв. вече са изплатени на гражданите от Корпоративна търговска банка чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Голяма част от тази сума се върна отново на депозит в търговските банки, въпреки по-ниските лихви, но останалата пое главно към покупката на имоти.

Развитието на метрото в София

Сделките с жилища в София за първото тримесечие на 2015 г. са се повишили с 31% спрямо първото тримесечие на 2014 г. Друга причина за повишеното търсене е и развитието на метрото в столицата ни, което вече разполага с 31 станции и 36 км линии. Според брокери, част от повишеното търсене е именно в районите около метростанциите.

Добрите условия за жилищно кредитиране

Спадът на лихвите по депозитите, съвсем естествено, се отрази и на нивата, на които банките отпускат кредити. Да, факт е, че понижението се случи малко по-бавно, но вече са налице и предложения за лихви от около 5 – 5.3%. За клиенти с добри доходи част от банките вече предлагат и нива от под 5 на сто. Това неизменно прави имотите по-достъпни от предходните години – още една причина те да са по-търсени в момента.

Инвестиция

Имотите продължават да са добра инвестиционна алтернатива. Тук годишната доходност е около 5-6%, изчислена през наемната цена на жилището. Най-висока е доходността при луксозните жилища, където търсенето е в пъти по-голямо от предлагането.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Кацайки в България след Москва, разбираш, че Раят на Земята е БЪЛГАРИЯ! Купувайки имот в България – ...
С големи благодарности на консултант недвижими имоти Любка Михова за разбирането и търпение при ...
Благодарим на нашият брокер Ангел Соколов (клон Варна). Абсолютно професионално извършена сделка при ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-продаваният комплекс в София!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече