МЕДИИТЕ ЗА НАС

Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

www.investor.bg, 07.04.2015

Пазарът на жилищни имоти започва силно 2015 г. - с ръст на сделките и ипотеките на годишна база, макар и периодът януари – март традиционно да изостава спрямо октомври – декември на предходната година. Очакванията на водещите консултантски компании са тенденцията да се задържи до края на годината, а пазарът на жилища трайно да тръгне нагоре.

Много ясно е видима обаче разликата между пазарите в София-град и останалата част на страната. Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи пред жителите на града – фактори, които обричат на застой и трайно обезлюдяване цели региони на страната.

Градските пазари и особено този в София се развиват много добре, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от агенцията за имоти BULGARIAN PROPERTIES. Освен това българските купувачи са доста активни и в ски курортите и оглеждат възможности и за покупка в морските курорти, а и в чужбина, посочва тя.

Основният интерес е насочен към София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и донякъде – Велико Търново, според Стойкова. “Това са най-динамичните пазари и с излизането им от кризата и възстановяването им разликите между тях и останалите градове стават все по-големи. Това е така не само в България - виждаме, че и в развити европейски страни и имотни пазари се наблюдава същата тенденция - водещи са столиците, а на второ място са няколко големи регионални центрове“, казва тя.

От “Адрес Недвижими имоти” отчитат ръст в броя на запитванията за първото тримесечие от тази година в сравнение с предходната от около 40%. Все по-рядко причината за продаване на имот е нужда от парични средства, което свидетелства за възстановяване от кризата. За сметка на това има сериозен ръст в покупките за инвестиция - от 4-5% до около 15% в момента, сочат данните на компанията.

Сред по-активните пазари от “Адрес” нареждат и Благоевград и Плевен, освен най-големите градове в средата.

Компанията отчита също, че по-младите купувачи обикновено започват с търсене на ново строителство, но вследствие на недостиг на финансови средства се насочват към панелни сгради в райони близки до тези, в които са живели до момента под наем. По-улегналите семейства с по-сигурни доходи се местят в нови сгради тип тухла в същия район, а по-възрастните – в нови, големи имоти и по-престижни райони.

Търсенето на тристайни апартаменти вече изпреварва това на двустайните, намаляват и сделките с имоти в по-ниския ценови сегмент (до 30 хил. и до 50 хил. евро) са сметка на ценовия сегмент до 70 хил. и 100 хил. евро.

Повече сделки, повече ипотеки

През първото тримесечие на годината сделките са с над 9 на сто повече спрямо първото тримесечие на миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията. Статистиката не дефинира сделките по тип имоти, а ги обобщава, но данните за сделките в областните градове, където преобладават покупко-продажбите на жилища, също са красноречиви – ръстът достига над 15 на сто на годишна база.

София отново се откроява като водещият пазар на имоти в страната с впечатляващ годишен ръст на сделките от 31%. Столицата се очертава и като водещият ипотечен пазар на страната на фона на по-сигурните и високи доходи, като изтеглените ипотеки през първото тримесечие са се увеличили с 47 на сто спрямо първите три месеца на предходната година.

За периода януари – март тази година са сключени общо 44 330 сделки с имоти в цялата страна спрямо 40 581 по същото време миналата година и 65 133 за последните три месеца на миналата година. Това е с 9,23% повече на годишна база, но с 31,9% по-малко спрямо най-активното последно тримесечие на предходната година.

В областните градове (без София) са били сключени почти 25 800 сделки през първите три месеца на годината спрямо 22 501 за същия период на миналата година и над 36 хил. за последното тримесечие на 2014 г. Това е с 15,3% повече на годишна база и с 28,5% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Подобна тенденция се регистрира и при ипотечните кредити. За разлика от годините на кризата, когато българинът отказваше да задлъжнява за дълъг период от време, от известно време се наблюдава тенденция за плавен, но уверен ръст на ипотечното кредитиране. Тенденцията е най-ясно откроима в София и най-големите градове, чиито жители явно се чувстват по-уверени в доходите си.

През първото тримесечие договорните ипотеки достигат 5 770, което представлява ръст от 42,5% на годишна база и спад от 90% спрямо последното тримесечие. Като се включат и законните ипотеки, общият им брой достига малко над 8 хил., което е ръст от 40,5% на годишна база и спад от 18,6% спрямо последното тримесечие.

София – безапелационен лидер

Сделките в София са над 4 800 през първите три месеца на годината – с 31% повече спрямо същия период на миналата година и с 31% по-малко спрямо най-активното за пазара последно тримесечие на миналата година.

Подобна е и тенденцията при ипотечните кредити, изтеглени в столицата – те отбелязват ръст от 47,3% на годишна база и спад от 25,7% спрямо последното тримесечие до общо 2 142.

На фона на нарастващата активност на пазара цените в София също показват тенденция за леки ръстове поради по-ограниченото предлагане. „Нашата прогноза е първото тримесечие да приключи с ръст от между 3 и 5% в София и 1-3% средно за страната“, прогнозира Полина Стойкова. Търсят се основно апартаменти с цел живеене или инвестиция. Най-търсени са двустайни и тристайни апртаменти ново строителство в южните и източни квартали на столицата, отчитат от агенцията.

От “Адрес” също посочват, че все по-малко имоти се продават с отстъпка. Вече при близо 30% от сделките, реализирани с помощта на агенцията, няма отстъпка, като делът им нараства с около 10% спрямо същото тримесечие на 2014 г. При около 10% от сделките дори има сделка при по-висока от първоначалното обявената цена. Това обаче се отнася за наистина качествени имоти на топ локации.

В София се отчита ръст и на новото строителство. Има повече започнати жилищни сгради, по-голямо търсене на парцели за строителство и повече стартирали нови жилищни сгради. Тенденцията започна през 2014 и продължава и към момента, допълва Полина Стойкова.

Подобни са и наблюденията на “Адрес”. Площта на започнатите в столицата жилищни имоти отбелязва ръст с близо 60% през 2014 г. спрямо предходната 2013 г. Започват се доста нови сгради на добри места, близо до метро, с добър транспорт и с неголеми мащаби.

По-силно първо тримесечие спрямо първите три месеца на 2014 г отбелязват и пазарите на имоти в Пловдив, Варна и Бургас. Сделките в трите града се увеличават съответно до 3 091, 2 111 и 1 246, което представлява съответно ръст на годишна база от 16,7%, 12,6% и 0,8%.

По-слабият ръст на сделките с Бургас донякъде е обясним и с отлива на руски купувачи, които предпочитаха Южното Черноморие за инвестиция във ваканционни имоти. Заради икономическата криза в Русия и срива на рублата на валутните пазари обаче пазарът на ваканционни имоти преживява трудни времена.

Разгледайте най-новите ни оферти от София

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

ПРОДАЙТЕ ИМОТА СИ С НАС!

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря сърдечно на Михаела Донковска за адекватното и професионално отношение във връзка ...
Здравейте! Щастлив съм да работя с г-н агент Цветан Петракиев! Поздрави, Андрей ...
Споделям възхищението си от професионализма, коректността и яснотата при работа си с клиенти, ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-продаваният комплекс в София!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

22/Март/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече