МЕДИИТЕ ЗА НАС

Списание "A Place in the Sun": Стабилизиране на имотния пазар в България

www.aplaceinthesun.com, 24.06.2014

Авторитетното британско списание за имоти „A Place in the Sun” публикува на сайта си статия за България, в която съобщава за стабилизиране на цените на пазара на имоти в България през първото тримесечие на 2014 година. Списанието се позовава на изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES на база на данните на НСИ, които отчитат първо реално годишно нарастване в размер на +1.79% на средните цени на жилищата в България през първото тримесечие на 2014 г.

Това число се отнася до цените на апартаментите в областните градове на България, а не към селските имоти, които не показват толкова добри резултати. Положителния тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София, където цените на жилищата през изминалите месеци са отбелязали трети пореден реален годишен ръст в размер на +4.77%. „Сега тенденциите на имотния пазар са доста по-позитивни, отколкото са била през последните шест години, но пък са много смесени,” заяви Полина Стойкова, Изпълнителен директор и ръководител отдел "Анализи и прогнози" на BULGARIAN PROPERTIES.

„A Place in the Sun” пише, че имотите по българското Черноморие са изключително популярни сред руснаците и украинците, поради което цените на имотите в морските ни курорти са стабилни. Полина Стойкова съобщи, че 80% от клиентите на BULGARIAN PROPERTIES купили имот в Слънчев Бряг са руснаци, като в същото време по северното Черноморие има по-голямо разнообразие от националности. Що се отнася до нивата, на които се осъществяват продажби на масовия клас имоти, средната цена в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 560 евро на кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. „Руснаците също харесват висок клас комплекси на първа линия, цените на които достигат 1100-1500 евро/кв.м.,” добави тя.

В статията списанието отбелязва, че ски имотите в България не се продават толкова добре като морските, макар че, изминалия зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. „Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното,” обяснява Стойкова. В Банско средната цена на имотите е 370 евро/кв.м., което представлява спад от 3% на годишна база. Средната продажна цена на имот в Банско е 22 500 Евро. Пободна е ситуацията и в Пампорово, като в Боровец сделки се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м.

„A Place in the Sun” цитира Полина Стойкова, която съобщава, че пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г. и остана с наполовина по-малко реализирани продажби в първите месеци на 2014 г. спрямо миналата година. Средната цена на продадените селски имоти за първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. В района на Бургас и Варна средната цена на селски имот нараства до 30 000 евро, тъй като районите около тези градове са най-търсени. В по-малко търсените райони в северозападна България – Плевен, Враца, Видин, Монтана селски къщи се продават средно за 6 000 евро,” добави тя.

Търсите имот в София? Поверете търсенето на нас!

Вижте нашите имоти на морето

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Наскоро отдадохме под наем два апартамента в гр. София. Благодарение на експедитивността, ...
Сърдечно ви благодаря за усърдието и разбирането, за безценната помощ и ви желая много успехи през ...
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

25/Октомври/2018
Труд, 23.10.18, с. 21, Катерина Ковачева

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

"Реали... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече