МЕДИИТЕ ЗА НАС

Списание "A Place in the Sun": Стабилизиране на имотния пазар в България

www.aplaceinthesun.com, 24.06.2014

Авторитетното британско списание за имоти „A Place in the Sun” публикува на сайта си статия за България, в която съобщава за стабилизиране на цените на пазара на имоти в България през първото тримесечие на 2014 година. Списанието се позовава на изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES на база на данните на НСИ, които отчитат първо реално годишно нарастване в размер на +1.79% на средните цени на жилищата в България през първото тримесечие на 2014 г.

Това число се отнася до цените на апартаментите в областните градове на България, а не към селските имоти, които не показват толкова добри резултати. Положителния тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София, където цените на жилищата през изминалите месеци са отбелязали трети пореден реален годишен ръст в размер на +4.77%. „Сега тенденциите на имотния пазар са доста по-позитивни, отколкото са била през последните шест години, но пък са много смесени,” заяви Полина Стойкова, Изпълнителен директор и ръководител отдел "Анализи и прогнози" на BULGARIAN PROPERTIES.

„A Place in the Sun” пише, че имотите по българското Черноморие са изключително популярни сред руснаците и украинците, поради което цените на имотите в морските ни курорти са стабилни. Полина Стойкова съобщи, че 80% от клиентите на BULGARIAN PROPERTIES купили имот в Слънчев Бряг са руснаци, като в същото време по северното Черноморие има по-голямо разнообразие от националности. Що се отнася до нивата, на които се осъществяват продажби на масовия клас имоти, средната цена в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 560 евро на кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. „Руснаците също харесват висок клас комплекси на първа линия, цените на които достигат 1100-1500 евро/кв.м.,” добави тя.

В статията списанието отбелязва, че ски имотите в България не се продават толкова добре като морските, макар че, изминалия зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. „Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното,” обяснява Стойкова. В Банско средната цена на имотите е 370 евро/кв.м., което представлява спад от 3% на годишна база. Средната продажна цена на имот в Банско е 22 500 Евро. Пободна е ситуацията и в Пампорово, като в Боровец сделки се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м.

„A Place in the Sun” цитира Полина Стойкова, която съобщава, че пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г. и остана с наполовина по-малко реализирани продажби в първите месеци на 2014 г. спрямо миналата година. Средната цена на продадените селски имоти за първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. В района на Бургас и Варна средната цена на селски имот нараства до 30 000 евро, тъй като районите около тези градове са най-търсени. В по-малко търсените райони в северозападна България – Плевен, Враца, Видин, Монтана селски къщи се продават средно за 6 000 евро,” добави тя.

Търсите имот в София? Поверете търсенето на нас!

Вижте нашите имоти на морето

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Изключително съм доволна и искрено бих препоръчала на приятели агенцията. Искрено благодаря на ...
Възползвахме се от услугите на Bulgarian Properties при продажбата на имот в Подгорие. Процесът ...
Bulgarian Properties току-що продадоха нашия апартамент в Банско. Продажбата мина бързо и ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече