Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средната цена в областните градове е € 450 кв/м

2012-11-06   |  Монитор, 03.11.12

За последното тримесечие най-голям реален спад на цените на жилищата от 2,87% е отчетен в Пловдив. Това сочи анализ на BULGARIAN PROPERTIES. На годишна база най-голямо поевтиняване от почти 7,5 на сто в сегмента има във Варна.

Под тепетата снижението на цените за година е около 7 процента и по този показател вторият ни по големина град е втори след морската ни столица, където спрямо предходното тримесечие е отчетено реално поевтиняване от само 1,45% и номинално от 0,22%. Според анализа налице стабилизация на пазара и силно забавяне на темповете на поевтиняване на жилищата в най-големите градове на страната. „Тенденцията започна от края на миналата година”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

За периода юли-септември реалният спад на средните цени на апартаментите в страната след отчитане на инфлация е 1.69% спрямо предходното тримесечие и -5.07% на годишна база.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е средно 450 евро на кв.м (с около 3 евро по-ниска от предходното), а цените в София продължават да са най-високи в страната – 740 евро за квадрат. След столицата втора остава Варна с цени на сключените сделки от 729 евро за единица площ. От най-големите български градове след тях в класацията в сегмента се нареждат Бургас с 580 евро/кв. м, Пловдив – с 478 евро/кв. м, Стара Загора 460 евро/кв. м, Русе – 449 евро за квадрат и Велико Търново – с 374 евро за кв. м.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е - 37.87%, като за София той е -41.4%. Натрупаното реално поевтиняване (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е 43.83%, средно за страната и 47.03% за София.

В последните месеци обаче в някои от големите градове е отчетено леко нарастване на цените на сключените сделки, сочи още анализът на Bulgarian properties. В Стара Загора номиналното поскъпване е 4,51 на сто, а реалното 1,47%. В този град е отчетено реален ръст и за последното тримесечие от 0,12%. Във Велико Търново реално сделките на годишна база са се сключвали на нива с 0,46% по-високи. Спрямо предходното тримесечие обаче реалното нарастване на цените е 1,33 на сто, сочи още статистиката.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване