МЕДИИТЕ ЗА НАС

Стойкова: през 2014-а говорим за съвсем друга пазарна реалност

www.fakti.bg, 29.12.2014

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS даде интервю за сайта fakti.bg.

- Госпожо Стойкова, през 2014 г. купувачите се върнаха на пазара, а кога да очакваме това да го направят и строителите, като се има предвид, че предлагането на качествени имоти е ограничено, както и това на качествено ново строителство?

- Съвсем естествено е да очакваме, че щом търсенето започва да нараства, то ще доведе и до съответното предлагане. Този процес започна още миналата година и през 2014 г. се усети по-осезаемо. Виждаме, че има повече разрешителни за строеж и все по-голяма активност от страна на строителите. Предлагането в имотния сектор обаче е бавен процес и през следващата година все още ще усещаме недостиг на качествено ново предлагане, което да отговаря на търсенето на купувачите.

- Движението на цените през 2014 г. показва едно по-различно сегментиране на пазара в ценово отношение, отколкото сме свикнали да го гледаме от предишния бум на имотния пазар. Така например, в групата с най-силно поскъпване на жилища в София – между 7% и 9% влизат както престижни квартали като Докторски паметник и Медицинска академия, също така и част от средния клас като Младост, Сухата река, Толстой и Славия. На какво се дължи този микс?

- Това не трябва да ни изненадва, тъй като имотите в топ кварталите се разграничиха като съвсем отделен клас имоти, който много добре съхранява своята стойност във времето и е устойчив и във време на спадове и кризи, съответно има по-голям инвестиционен потенциал от гледна точка на нарастване на стойността и генериране на доходи от отдаване под наем. През 2014 г. видяхме осезаемо нарастване на интереса към луксозни имоти, предлагането на които от години е ограничено и резултатът е налице.

Относно Младост – имотите в този мега квартал се оформиха като отделен клас. Младост е изключително предпочитан квартал, много млади и образовани хора, както и тези със средни и високи доходи искат да живеят там или да наемат имот и съответно това води до по-високи цени и до изключително атрактивни възможности за инвестиция с цел отдаване под наем.

Сухата река и другите квартали принадлежат към класа на наречените от нас подценени квартали, които не са топ, но не са и съвсем крайни и където цените са по-ниски, т.е. може да се каже, че са подценени. Към тях принадлежат и Дружба и Хаджи Димитър. Характерното е, че тези квартали са добре благоустроени, имат добри комуникации и към тях се насочват млади семейства, които предпочитат да закупят по-просторни жилища, каквито в по-популярните квартали трудно могат да си позволят. Според мен този тип квартали имат сериозен потенциал да подобрят своя имидж и да станат доста по-атрактивни през следващите години.

- От 103 квартала, които следи статистиката на специализирания сайт imot.bg едва в 8 има спад на цените на жилищата през тази година и той е в рамките до 3%, изключение правят Люлин 9 с -7% и Малинова долина с -4%. Това означавали, че сме се оттласнали от дъното?

- Кризата със сигурност си отиде и това стана още в края на 2013 г. През 2014 вече говорим за съвсем друга пазарна реалност – следкризисен етап, в който имаме много по-нормални цени на имотите, сближаване на продавачи и купувачи и пазар, който се е върнал много по-близо до своите фундаменти. Това дава предпоставки за едно по-устойчиво развитие на имотния сектор през следващите години.

- На какво се основава прогнозата ти, че през следващата година ще има още по-голям ръст в интереса от страна на българите към морски и ски курорти?

- Тази прогноза идва на базата на интереса и сделките, които сключваме именно с български купувачи в ски курортите. Миналата година започна засилен интерес към Боровец, а през тази година сезонът започва изключително обещаващо с доста продажби на имоти в Пампорово. Тези тенденции в голяма степен отразяват и профила на туристите в курортите и привличането на българи към родните ски курорти дава добри перспективи и за имотните пазари там.

- Очакванията са, че ще има завишен интерес към придобиване от страна на българи на недвижими имоти зад граница. На какво ще се дължи това?

- Основният интерес за българите и съвсем естествен избор е съседната на нас Гърция, където цените спаднаха значително и можем да кажем, че са близо до цените на качествените имоти в България, а природните дадености и качеството на почивката в Гърция мисля, че няма нужда да ги коментираме. Има значителен брой българи, които от години вече прекарват летните си ваканции в Гърция и много от тях търсят да закупят свой имот там. Освен това, сезонът е дълъг, а запълняемостта на курортите в пика на миналото лято стигна близо 100%.

- Какъв е профилът на купувача? Какво търсят и на какви цени?

- Към покупка на имоти в Гърция към момента се ориентират по-заможните българи и те търсят предимно вили и редови къщи тип мезонети близо до плажовете на цени между 150 000 и 300 000 евро за собствено ползване и прекарване на ваканции там.

Гърция не е единствената дестинация. Интерес има и към Австрия, Германия, Испания и други европейски страни. Българите тепърва откриват възможностите за инвестиция в имот в чужбина и това ще става все по-голям сегмент от пазара през следващите години.

- Казвате, че покупката на имот в чужбина от страна на българи ще е предимно с инвестиционна цел. Какво трябва да знаят, желаещите да печелят от имот в чужбина, който да отдават под наем?

- Инвестиционната цел може да бъде не само с цел отдаване под наем, а с цел вложение на средства е стабилни и утвърдени имотни пазари, където цените имат устойчиво нарастване, има постоянно търсене и където пазарите са ликвидни. Това е по-общата дефиниция и е по-близо до разбирането за вложение, отколкото за търсене на доходност от отдаване под наем. Разбира се, отдаването под наем дава допълнителен стимул и в тази връзка има много страни, в които се предлага гарантиран наем, а в развитите пазари има схеми за инвестиции в студентски жилища с цел отдаване под наем на студенти. Така че, възможности има много, а ние като европейци и вече много по-глобално мислещи и образовани хора, ще търсим и намираме все по-добри алтернативи за нашите вложения и инвестиции.

- Каква е днес дефиницията за качествено жилище?

- Хубав квартал, качествено строителство, функционално вътрешно разпределение на помещенията и мисъл към енергийната ефективност и комфорта на обитаване (шумоизолация, гледки, светлина и т.н.).

- Какъв е вашия съвет към Клиента на 2015 г.,който иска да си купи качествен имот?

- Най-вече да бъде на пазара. С преглеждане на imot.bg от време на време не става. Трябва постоянство и дейно участие, организиране на огледи, комуникация с пазарни участници, тъй като именно така се появяват добрите предложения. Процесът по покупка не е еднократно действие, а верига от събития, които неминуемо те отвеждат към ТВОЯ имот и за да те отведат, на първо място трябва да започнеш да го търсиш.

Разгледайте нашите оферти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Уважаеми г-не/г-жо, Благодаря Ви за бързата реакция на запитването ми. С удоволствие ще правя ...
Аз се обърнах към г-н Кръстьо Бойчев от BULGARIAN PROPERTIES, когато ми се наложи да продам имота си ...
Сърдечни благодарности за Росен Станков :) Сърдечен,отзивчив и винаги на линия за клиентите си ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече