МЕДИИТЕ ЗА НАС

Стойкова: през 2014-а говорим за съвсем друга пазарна реалност

www.fakti.bg, 29.12.2014

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS даде интервю за сайта fakti.bg.

- Госпожо Стойкова, през 2014 г. купувачите се върнаха на пазара, а кога да очакваме това да го направят и строителите, като се има предвид, че предлагането на качествени имоти е ограничено, както и това на качествено ново строителство?

- Съвсем естествено е да очакваме, че щом търсенето започва да нараства, то ще доведе и до съответното предлагане. Този процес започна още миналата година и през 2014 г. се усети по-осезаемо. Виждаме, че има повече разрешителни за строеж и все по-голяма активност от страна на строителите. Предлагането в имотния сектор обаче е бавен процес и през следващата година все още ще усещаме недостиг на качествено ново предлагане, което да отговаря на търсенето на купувачите.

- Движението на цените през 2014 г. показва едно по-различно сегментиране на пазара в ценово отношение, отколкото сме свикнали да го гледаме от предишния бум на имотния пазар. Така например, в групата с най-силно поскъпване на жилища в София – между 7% и 9% влизат както престижни квартали като Докторски паметник и Медицинска академия, също така и част от средния клас като Младост, Сухата река, Толстой и Славия. На какво се дължи този микс?

- Това не трябва да ни изненадва, тъй като имотите в топ кварталите се разграничиха като съвсем отделен клас имоти, който много добре съхранява своята стойност във времето и е устойчив и във време на спадове и кризи, съответно има по-голям инвестиционен потенциал от гледна точка на нарастване на стойността и генериране на доходи от отдаване под наем. През 2014 г. видяхме осезаемо нарастване на интереса към луксозни имоти, предлагането на които от години е ограничено и резултатът е налице.

Относно Младост – имотите в този мега квартал се оформиха като отделен клас. Младост е изключително предпочитан квартал, много млади и образовани хора, както и тези със средни и високи доходи искат да живеят там или да наемат имот и съответно това води до по-високи цени и до изключително атрактивни възможности за инвестиция с цел отдаване под наем.

Сухата река и другите квартали принадлежат към класа на наречените от нас подценени квартали, които не са топ, но не са и съвсем крайни и където цените са по-ниски, т.е. може да се каже, че са подценени. Към тях принадлежат и Дружба и Хаджи Димитър. Характерното е, че тези квартали са добре благоустроени, имат добри комуникации и към тях се насочват млади семейства, които предпочитат да закупят по-просторни жилища, каквито в по-популярните квартали трудно могат да си позволят. Според мен този тип квартали имат сериозен потенциал да подобрят своя имидж и да станат доста по-атрактивни през следващите години.

- От 103 квартала, които следи статистиката на специализирания сайт imot.bg едва в 8 има спад на цените на жилищата през тази година и той е в рамките до 3%, изключение правят Люлин 9 с -7% и Малинова долина с -4%. Това означавали, че сме се оттласнали от дъното?

- Кризата със сигурност си отиде и това стана още в края на 2013 г. През 2014 вече говорим за съвсем друга пазарна реалност – следкризисен етап, в който имаме много по-нормални цени на имотите, сближаване на продавачи и купувачи и пазар, който се е върнал много по-близо до своите фундаменти. Това дава предпоставки за едно по-устойчиво развитие на имотния сектор през следващите години.

- На какво се основава прогнозата ти, че през следващата година ще има още по-голям ръст в интереса от страна на българите към морски и ски курорти?

- Тази прогноза идва на базата на интереса и сделките, които сключваме именно с български купувачи в ски курортите. Миналата година започна засилен интерес към Боровец, а през тази година сезонът започва изключително обещаващо с доста продажби на имоти в Пампорово. Тези тенденции в голяма степен отразяват и профила на туристите в курортите и привличането на българи към родните ски курорти дава добри перспективи и за имотните пазари там.

- Очакванията са, че ще има завишен интерес към придобиване от страна на българи на недвижими имоти зад граница. На какво ще се дължи това?

- Основният интерес за българите и съвсем естествен избор е съседната на нас Гърция, където цените спаднаха значително и можем да кажем, че са близо до цените на качествените имоти в България, а природните дадености и качеството на почивката в Гърция мисля, че няма нужда да ги коментираме. Има значителен брой българи, които от години вече прекарват летните си ваканции в Гърция и много от тях търсят да закупят свой имот там. Освен това, сезонът е дълъг, а запълняемостта на курортите в пика на миналото лято стигна близо 100%.

- Какъв е профилът на купувача? Какво търсят и на какви цени?

- Към покупка на имоти в Гърция към момента се ориентират по-заможните българи и те търсят предимно вили и редови къщи тип мезонети близо до плажовете на цени между 150 000 и 300 000 евро за собствено ползване и прекарване на ваканции там.

Гърция не е единствената дестинация. Интерес има и към Австрия, Германия, Испания и други европейски страни. Българите тепърва откриват възможностите за инвестиция в имот в чужбина и това ще става все по-голям сегмент от пазара през следващите години.

- Казвате, че покупката на имот в чужбина от страна на българи ще е предимно с инвестиционна цел. Какво трябва да знаят, желаещите да печелят от имот в чужбина, който да отдават под наем?

- Инвестиционната цел може да бъде не само с цел отдаване под наем, а с цел вложение на средства е стабилни и утвърдени имотни пазари, където цените имат устойчиво нарастване, има постоянно търсене и където пазарите са ликвидни. Това е по-общата дефиниция и е по-близо до разбирането за вложение, отколкото за търсене на доходност от отдаване под наем. Разбира се, отдаването под наем дава допълнителен стимул и в тази връзка има много страни, в които се предлага гарантиран наем, а в развитите пазари има схеми за инвестиции в студентски жилища с цел отдаване под наем на студенти. Така че, възможности има много, а ние като европейци и вече много по-глобално мислещи и образовани хора, ще търсим и намираме все по-добри алтернативи за нашите вложения и инвестиции.

- Каква е днес дефиницията за качествено жилище?

- Хубав квартал, качествено строителство, функционално вътрешно разпределение на помещенията и мисъл към енергийната ефективност и комфорта на обитаване (шумоизолация, гледки, светлина и т.н.).

- Какъв е вашия съвет към Клиента на 2015 г.,който иска да си купи качествен имот?

- Най-вече да бъде на пазара. С преглеждане на imot.bg от време на време не става. Трябва постоянство и дейно участие, организиране на огледи, комуникация с пазарни участници, тъй като именно така се появяват добрите предложения. Процесът по покупка не е еднократно действие, а верига от събития, които неминуемо те отвеждат към ТВОЯ имот и за да те отведат, на първо място трябва да започнеш да го търсиш.

Разгледайте нашите оферти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние с мъжът ми купихме къща в близост до Пловдив, по интернет. Много ни помогна вашия мениджър в ...
Много благодаря за вашата работа! ...
През лятото на 2012 година аз купих апартамент в „Сани Дей 3” и съм много доволна. BULGARIAN ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
BULGARIAN PROPERTIES с награди за Агенция и Брокер на годината!

21/Март/2019

Изключително сме горди да споделим с вас, че получихме двете най-престижни отличия в Годишните награди на Imoti.net - 🏆 Агенция на годината и 🏆 Брокер на годината, с която беше удостоен нашия топ брокер Магдалена Тошева.

Тези награди идват в годината, в която BULGARIAN PROPERTIES навърши 15 години.

Изпълнителният директор на компанията Полина Стойков... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече