Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Строежът на жилища се активизира

2015-02-27   |  Преса, бр.55, 26.02.15

Жилищното строителство се активизира, макар и да остава далеч от бума през 2005-2008 г. През 2014 г. са започнати 8355 жилищни единици (апартаменти и къщи) с общо 1,08 млн. кв. м разгъната застроена площ. Броят на имотите е с 9% повече от 2013 г., със същия процент се увеличава и общата площ в процес на строителство. Това сочат данни на Националния статистически институт.

През 2013 г. също имаше годишен ръст - 13%, но предишните две години отбелязаха спадове. Броят на започнатите жилища е на рекордно високо ниво от 2010 г., когато статистиката започна да представя тези данни. Този показател измерва най-точно динамиката в сектора за разлика от разрешенията за строеж. Практиката показва, че много предприемачи получават тапия, но поради различни причини не започват градежа веднага.

С най-бързи темпове расте жилищното строителство в София. Броят на започнати имоти се увеличава почти два пъти - от 584 през 2013 г. до 1118 през миналата година.

„Увеличеният обем е естествен отговор на ограниченото предлагане на ново строителство в столицата и ръста на търсенето“, коментира изпълнителният директор на „Бългериан пропертис“ Полина Стойкова.

В Пловдивска област също има повече работа за строителните компании, след като започнатите жилищни единици през 2014 г. се увеличават с 12% - до 839.

Въпреки че има отлив на руски купувачи по Черноморие­то, оптимизмът в Бургаска област не секва. През м.г. там е направена първа копка за строеж на 2701 жилища, което е ръст с 33% спрямо 2013 г. Единствено в област Варна тенденцията е отрицателна - новите апартаменти и къщи намаляват за година от 1762 до 1292.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване