Търсят се стопани за поне 50 туристически обекта в страната

2013-08-02   |  Христо Николов, в-к Преса, бр.208, 02.08.13, с.13

Хотели под наем - този сравнително нов вид бизнес набира популярност у нас. Към схемата прибягват собственици без нужните умения да управляват своите обекти, както и банки, придобили куп имоти от закъсали длъжници по време на кризата.

Наематели обикновено са нахъсани мениджъри с опит в бранша, за които не е трудно да привлекат клиенти и да осигурят запълняемост. За близо 50 туристически обекта в страната главно в курортите и районите за селски туризъм се търсят умели стопани, показа справка на „Преса". В това число попада и един от големите хотели в Банско - „Перун" със 143 стаи. Собственикът „Интерлийз" дори провежда търг за даване под наем. Лизинговата компания придоби хотела през 2011 г. от „Банско турист", част от холдинга „Балканстрой", за 5,65 млн. евро. Към края на 2010 г. „Банско турист" имаше 16,6 млн. лв. задължения и беше на загуба, постигайки скромните 1,17 млн. лв. годишни приходи.

Друг хотел - пететажен, реновиран, на 2 километра от Арбанаси, се предлага срещу 4400 евро месечно. Капацитетът му е 72 стаи и 6 апартамента. Сметките показват, че при 50 лв. средна цена на стая в района, ще са нужни 172 нощувки, за да се избие наемът. На пръв поглед това изглежда постижимо, но има и други разходи - за поддръжка, персонал, консумативи. Всеки, който се осмели да вземе хотел под наем, трябва да си направи детайлна сметка за разходите, конкуренцията в района, потенциалните клиенти и средните цени на нощувка, които може да постигне, коментират експерти.

„Предлагането под наем е основно в два сегмента – семейни хотели, чиито собственици не могат да ги разработят, както и ваканционни комплекси и апартаментни хотели по морето и в ски курортите", каза Полина Стойкова, оперативен мениджър в „Бългериан пропертис". По думите й наематели не се намират лесно, защото конкуренцията в туризма е огромна.

  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: