МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на имотите тръгват нагоре

168 часа, бр.36, 06.09.13

Купувачите усетиха, че сега е добър момент за инвестиция в имоти, и това предразполага към покачване на цените. Така Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, коментира информацията на "Адрес" за поскъпването на жилищата в пет града - София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

"Нашите данни сочат само леко изменение на пазарните стойности. В София имаше покачване на цените през тази година, но то беше под 1%", пояснява Стойкова. По думите й тенденцията в столицата за раздвижване на пазара продължава и ако сега поскъпването на имотите не е толкова забележимо, то ще продължи и занапред и в бъдеще по-осезаемо ще се отрази на пазара.

Няколко фактора предпоставят към поскъпването на жилищата у нас. "Хората, които дълго са отлагали покупките, които са искали да направят, заради кризата, сега отново се насочват към пазара. Завърнаха се още през януари и оттогава насам се усеща задвижване", смята Стойкова. По думите й друго условие, което е оказало влияние, са раздвижването на кредитния пазар и по-атрактивните лихвени проценти. Ценовите спадове на имотите през предходната година също са успели да привлекат нови купувачи. "За трайно покачване на цените на имотите не можем да говорим, но като цяло стабилизация на пазара има", твърди специалистът.

Друга тенденция на пазара на имоти, която трайно се е установила през последната година, е сключването на бързи сделки. Средно между 2 и 6 месеца след обявяването на жилище за продажба то намира нов собственик. Според Полина Стойкова причината е, че продавачите все по-бързо се ориентират в пазарните цени. Когато обявяват имот за продажба, в повечето случаи те вече са проучили средните стойности, на които се сключват сделките, и обявяват конкурентна сума.

София апартаментите най-често се продават за 600-650 евро за кв. м, понякога стигат до 750 евро. Продавачите в повечето случаи обявяват такива цени и това предпоставя по-големия интерес към имотите", смята оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Практиката през последните години е била по-различна, но продавачите са установили, че не е подходяща. До 2013 г. често се случвало да бъде обявена висока цена за имот и дълго да се чака за интерес от страна на купувачите. Чак след това започват преговорите за намаляване на търсената сума.

"Сега печелившата стратегия е да намериш информация на какви цени може да се реализира сделката и да пуснеш имота на такава", коментира Стойкова. Ако един имот престои повече от година, преди да бъде продаден, той реално вече не е на пазара. Покачването на търсенето и продажбите в София е било най-голямо през април и май. Леко отдръпване се усети в рамките на около 2 седмици през юни, но купувачите бързо след това се завърнаха към пазара.

Продажбите в ски курортите са значително по-малко на брой, отколкото тези по морето. Все пак обаче и там се появяват ръст и стабилизация на търсенето през тази година и през летния сезон.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Благодарение на Вашата агенция отдадохме под наем луксозен апартамент в София! Впечатлени сме от ...
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Винаги сте били добри професионалисти, любезни и полезни за мен! Букурещ... ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече