МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на имотите тръгват нагоре

168 часа, бр.36, 06.09.13

Купувачите усетиха, че сега е добър момент за инвестиция в имоти, и това предразполага към покачване на цените. Така Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, коментира информацията на "Адрес" за поскъпването на жилищата в пет града - София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

"Нашите данни сочат само леко изменение на пазарните стойности. В София имаше покачване на цените през тази година, но то беше под 1%", пояснява Стойкова. По думите й тенденцията в столицата за раздвижване на пазара продължава и ако сега поскъпването на имотите не е толкова забележимо, то ще продължи и занапред и в бъдеще по-осезаемо ще се отрази на пазара.

Няколко фактора предпоставят към поскъпването на жилищата у нас. "Хората, които дълго са отлагали покупките, които са искали да направят, заради кризата, сега отново се насочват към пазара. Завърнаха се още през януари и оттогава насам се усеща задвижване", смята Стойкова. По думите й друго условие, което е оказало влияние, са раздвижването на кредитния пазар и по-атрактивните лихвени проценти. Ценовите спадове на имотите през предходната година също са успели да привлекат нови купувачи. "За трайно покачване на цените на имотите не можем да говорим, но като цяло стабилизация на пазара има", твърди специалистът.

Друга тенденция на пазара на имоти, която трайно се е установила през последната година, е сключването на бързи сделки. Средно между 2 и 6 месеца след обявяването на жилище за продажба то намира нов собственик. Според Полина Стойкова причината е, че продавачите все по-бързо се ориентират в пазарните цени. Когато обявяват имот за продажба, в повечето случаи те вече са проучили средните стойности, на които се сключват сделките, и обявяват конкурентна сума.

София апартаментите най-често се продават за 600-650 евро за кв. м, понякога стигат до 750 евро. Продавачите в повечето случаи обявяват такива цени и това предпоставя по-големия интерес към имотите", смята оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Практиката през последните години е била по-различна, но продавачите са установили, че не е подходяща. До 2013 г. често се случвало да бъде обявена висока цена за имот и дълго да се чака за интерес от страна на купувачите. Чак след това започват преговорите за намаляване на търсената сума.

"Сега печелившата стратегия е да намериш информация на какви цени може да се реализира сделката и да пуснеш имота на такава", коментира Стойкова. Ако един имот престои повече от година, преди да бъде продаден, той реално вече не е на пазара. Покачването на търсенето и продажбите в София е било най-голямо през април и май. Леко отдръпване се усети в рамките на около 2 седмици през юни, но купувачите бързо след това се завърнаха към пазара.

Продажбите в ски курортите са значително по-малко на брой, отколкото тези по морето. Все пак обаче и там се появяват ръст и стабилизация на търсенето през тази година и през летния сезон.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря ви за добре свършената работа. Работих със Сергей Пеловски, който беше ненадминат ...
Току-що продадохме имота си нашия имот чрез Bulgarian Properties. Сергей Пеловски бе много ...
Уважаеми господа, възложила съм за продажба наследствен имот, находящ се в землището на квартал ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече