МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на имотите тръгват нагоре

168 часа, бр.36, 06.09.13

Купувачите усетиха, че сега е добър момент за инвестиция в имоти, и това предразполага към покачване на цените. Така Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, коментира информацията на "Адрес" за поскъпването на жилищата в пет града - София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

"Нашите данни сочат само леко изменение на пазарните стойности. В София имаше покачване на цените през тази година, но то беше под 1%", пояснява Стойкова. По думите й тенденцията в столицата за раздвижване на пазара продължава и ако сега поскъпването на имотите не е толкова забележимо, то ще продължи и занапред и в бъдеще по-осезаемо ще се отрази на пазара.

Няколко фактора предпоставят към поскъпването на жилищата у нас. "Хората, които дълго са отлагали покупките, които са искали да направят, заради кризата, сега отново се насочват към пазара. Завърнаха се още през януари и оттогава насам се усеща задвижване", смята Стойкова. По думите й друго условие, което е оказало влияние, са раздвижването на кредитния пазар и по-атрактивните лихвени проценти. Ценовите спадове на имотите през предходната година също са успели да привлекат нови купувачи. "За трайно покачване на цените на имотите не можем да говорим, но като цяло стабилизация на пазара има", твърди специалистът.

Друга тенденция на пазара на имоти, която трайно се е установила през последната година, е сключването на бързи сделки. Средно между 2 и 6 месеца след обявяването на жилище за продажба то намира нов собственик. Според Полина Стойкова причината е, че продавачите все по-бързо се ориентират в пазарните цени. Когато обявяват имот за продажба, в повечето случаи те вече са проучили средните стойности, на които се сключват сделките, и обявяват конкурентна сума.

София апартаментите най-често се продават за 600-650 евро за кв. м, понякога стигат до 750 евро. Продавачите в повечето случаи обявяват такива цени и това предпоставя по-големия интерес към имотите", смята оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Практиката през последните години е била по-различна, но продавачите са установили, че не е подходяща. До 2013 г. често се случвало да бъде обявена висока цена за имот и дълго да се чака за интерес от страна на купувачите. Чак след това започват преговорите за намаляване на търсената сума.

"Сега печелившата стратегия е да намериш информация на какви цени може да се реализира сделката и да пуснеш имота на такава", коментира Стойкова. Ако един имот престои повече от година, преди да бъде продаден, той реално вече не е на пазара. Покачването на търсенето и продажбите в София е било най-голямо през април и май. Леко отдръпване се усети в рамките на около 2 седмици през юни, но купувачите бързо след това се завърнаха към пазара.

Продажбите в ски курортите са значително по-малко на брой, отколкото тези по морето. Все пак обаче и там се появяват ръст и стабилизация на търсенето през тази година и през летния сезон.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох имота си в Златни пясъци с помощта на Станимира от Офис Варна. Бих искал да кажа, че тя бе ...
Много сме доволни и радостни, че имаме за брокер Деси Димова. Тя е ерудирана в професионалната си ...
Услугите на компанията бяха перфектни! Мисля, че те са истински професионалисти! ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-продаваният комплекс в София!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече