Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите в София са се увеличили с 6% за година

2015-12-03   |  www.econ.bg, 02.12.2015

С около 30% са се повишили имотните сделки в София за година. Пазарът се възстановява и дава възможност за нарастване на стойността на направената инвестиция вследствие на нарастване на цените на имотите, което за 2015 г. е около 6%. Това става ясно от данните на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

От компанията отчитат, че инвеститорите, като дял от купувачите, се увеличават. Освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, те се интересуват и от доходността от отдаване на имота под наем.

Според изчисления доходността от имотите в София тази година е в пъти по-голяма от лихвите по банковите депозити. Към момента средната доходност от имот в столицата е около 5,4%.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро. При тристайните наемните цени се движат между 400 и 800 евро на месец, а многостайните са от 900 евро на месец.

Кои райони на София носят най-голяма доходност?

Брокери изтъкват, че доходност от над 6% са постижими в южните квартали като „Витоша“, различни части на „Младост“, „Манастирски ливади“, а също и в престижните квартали в полите на Витоша.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като „Лозенец“, който традиционно генерира изключително високо търсене за жилищни площи. Също така „Хиподрума“, „Бели брези“, „Медицинска академия“, които се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. „България“. Имотите в кв. „Стрелбище“, освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и съответно отново могат да постигнат доходност от над 5%.

Новото строителство – с доходност над средната

Според анализ на компанията инвестиция именно в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6,5% в зависимост от типа апартамент. Това може да се обясни с факта, че имотите в тези нови сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция за поскъпване. От друга страна тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешните разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от страна на наемателите и постигнати по-високи наемни нива.

Вижте най-новите ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване