СТАТИИ

Цените на лукс имотите стигнаха дъното

Политика, 13.12.13

Пазарът на лукс жилища се съживява, като основна причина за това, че са стигнали едни от най-ниските си нива. Броят на сделките от началото на годината е с 18% по-голям спрямо предходната, твърдят брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Весела Илиева, управител на Unique estate, сега най-характерното е, че са се раздвижили средните нива на най-високия сегмент - апартаменти от 100 000 до 250 000 евро, къщи от 400 000 до 550 000 евро. „Купувачи на скъпи жилища са основно мениджъри на високи позиции, семейни, които търсят големи апартаменти с 3 спални", казва тя. „Има интерес към жилища и къщи в затворените комплекси. Преди 2-3 години, търсейки свежи пари, продавачите сваляха и до 30% от офертата си, а купувачите бяха активни, защото вземат хубави имоти изгодно. Сега цените стигнаха дъното и вече цената се сваля около 5%, максимум до 10 на сто. В момента обаче клиентите, влагащи парите за инвестиция, проявяват по-ниска активност. По-голямо е търсенето от страна на хората, купуващи луксозен апартамент или къща, за да живеят в него. Това е положително за пазара, защото има постоянни сделки. Реално са активни хората със сигурни и високи доходи. Преди пазарът беше по-рисков", смята Илиева.

„Търсенето на скъпи и луксозни жилища винаги е било ограничено", казва Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ). „Нишата там е много по-малка, но интерес към подобни имоти винаги има. Напоследък търсенето постепенно се увеличава. В момента сделките са малко, но в по-големите градове нараства броят на покупко-продажбите на жилища с цена над 100 000 евро. Изискванията на купувачите в тези случаи са високи", смята брокерът. Според Весела Илиева част от купувачите придобиват хубав имот, за да го дават под наем. Причината е, че в момента доходността при луксозните жилища е около 6,5 % и малко по-голяма, отколкото да се държат парите на депозит в банка.

Най-често се търсят стари просторни жилища в най-престижните квартали, ремонтират се основно, преустройват се според съвременните стандарти и се дават под наем на богати квартиранти. Във високия сегмент наетите жилища са двойно повече в сравнение с миналата година. Пазарът е сигурен. Хубавото жилище по-лесно намира наематели и носи по-висока доходност. Илиева прогнозира, че догодина на пазара на лукс имоти няма да настъпят драстични промени, а ще има по-голямо търсене, отколкото е предлагането.

Основният критерий е мястото
Местоположението е най-важният критерий за истински луксозно жилище или къща, поясняват от ЛУКС ИМОТИ, дъщерен бранд на BULGARIAN PROPERTIES. Тук влизат престижните райони на населеното място - топ центъра, кварталите с добра репутация, в които е престижно да се живее. Особено важни са инфраструктурата и комуникациите в района, както и липсата на криминална активност. Важен е бързият достъп до центъра на града. Друг важен критерий е типът на имота. Луксозни са отделни сгради (еднофамилни къщи, вили) или цели етажи от сгради, някои решени архитектурно като мезонети, а по-често срещаният вариант на луксозни имоти са големите апартаменти - с минимум 2 спални - и просторни помещения. Луксозни са и имотите, притежаващи уникални характеристики или са единствени по рода си. Например имоти с история, на брега на морето или на жълтите павета в София. „Пазарът на скъпи жилища в столицата заема около 5% от общия обем", смята Полина Стойкова.

Затворените комплекси стават хит
С понятието за лукс през последните години неминуемо се свързват и затворените комплекси, защото те съчетават в себе си повечето от характеристиките за истински елитни имоти", смята Полина Стойкова, оперативен директор на ЛУКС ИМОТИ и BULGARIAN PROPERTIES. Според нея важна част от продукта „луксозен имот" е и цялостната поддръжка и управление на имота или комплекса, за да може обитателите му да усетят истински висок стандарт на живот. По думите й в момента в София интересът е главно към апартаменти, имащи функционалността на къща - с 3-4 спални. Предимството е, че разходите за поддръжка и консумативи са доста по-ниски от тези на една къща.

„Основното търсене в луксозния сегмент е насочено към жилищата в столицата на цени между 100 000 и 300 000 евро, като основният брой сделки се сключва по-близо до долната граница. Пазарът на луксозни имоти се движи от 1000 до 1400 евро за кв. м. Има единични оферти и над тези нива, но до сделки над 1500 евро/кв. м се стига по-рядко.

Вижте нашата селекция на най-елитните имоти в България

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Изпозувам BulgarianProperties за отдаване имоти под наем.Впечатлен съм от високо професионалната и ...
Имам удоволствието да кооперирам с двама от вашите брокери - Никола Чолаков и Никола Атков. ...
Поздравления! 10 години на международния пазар - това е сериозно. ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече