СТАТИИ

Цените на селските къщи се върнаха с 4 години назад

Монитор, 11.09.13, с. 11

Пазарът на земеделските земи е един от най-динамичните у нас и много често хората влагат част от парите от продажба на ниви в недвижими имоти в по-големите градове, главно в София, Варна, Бургас и Пловдив, и по този начин стимулират сделките с жилища. Това смята Добромир Ганев, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ).

По думите му през тази година се очаква да се появят и нови участници на пазара на земеделски земи - чуждестранни инвеститори. „Разнопосочни са прогнозите за цените на нивите у нас", каза още той. „Според собствениците им те ще поскъпват, защото се увеличават рентите и евро-субсидиите, а според мениджърите на фондовете, занимаващи се с изкупуването на земя, ще падат", добави Ганев и припомни, че в някои райони земеделските имоти поскъпват.

„Определено у нас има дефицит на обективна информация за пазара на земеделска земя", каза шефът на НСНИ Иван Велков. По думите му това се получило, след като преди няколко години е била закрита службата, отговаряща за това, и едва наскоро тя е била възстановена. Пазарът на друг сегмент от извънградските имоти - селските къщи, замира, защото липсва търсене от страна на чужденци, казват експерти от бранша. Според Добромир Ганев сегментът се раздвижил преди 6-7 години, когато англичани и ирландци купиха много евтино стари къщи в различни части на страната.

„В повечето случаи те ги ремонтираха и ги продаваха на свои сънародници с немалка печалба", поясни ситуацията той. „Така спекулативните инвестиции на чужденците не донесоха очакваното оживление в търсенето", смята Ганев. По думите му сега руснаци проявяват известен интерес към селски имоти, но те имат много изисквания и рядко се стига до сделки. Слабото търсене е заради натрупалите се проблеми в селата, като главните са обезлюдяване и липса на достатъчно сигурност.

Анализ на BULGARIAN PROPERTIES показва, че продажбите на селски къщи за второто тримесечие задържат стабилни нива. Цените на продадените имоти от сегмента се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи. Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново. Най-ниска цена на сделките от 2500 евро от началото на април до края на юни е отчетена в Плевенска област, а най-висока по Южното Черноморие в Бургаска област - 29 280 евро, сочи още статис¬тиката. Предлагането на селски къщи е голямо, но интересът през последните години е главно от страна на руснаци за селата близо до морето или около Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново. Предпочитат се готови за ползване имоти. Продажбите на селски къщи са се свили с 80% в годините след бума и отдръпването на основните купувачи - британците, затруднява възстановяването на този пазарен сегмент.

Според брокери от Бургас и района се засилва интересът от руски говорещи купувачи към къщи по морето. Руснаците обаче не се интересуват от селата без инфраструктура, каквито са повечето малки населени места в страната. Те търсят главно имоти на цена до 70-80 хиляди евро, но в по-малък затворен комплекс (с 10-15 къщи), с по-евтина поддръжка.

Броят на сделките с 11 % нагоре
От началото на януари пазарът на недвижими имоти продължава да е стабилен, като броят на сделките е нараснал на годишна база с 11%. Това сочат данните на НСНИ. Според Добромир Ганев, зам.-шеф на НСНИ, има надежда д края на годината да има лек ръст на броя на сделките спрямо предходната. „По-голямата част от покупките на жилища от началото на годината се правят със спестени средства", смята още той и посочи, че хората вече са много по-внимателни, когато им се наложи да вземат ипотечен заем за покупка на имот. Най-много продажби на жилища има в най-ниския сегмент, като в последните година-две има много сделки и с панелни жилища. Те са по-евтината алтернатива за хората, нямащи пари да инвестират в довършването на апартамент, купен на шпакловка и замазка.


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Уважаема Татяна, ние сме много благодарни за помощта и комуникацията с нас! Желаем ви успех, щастие ...
Благодарение на помощта на Сергей Пеловски от BULGARIAN PROPERTIES, успяхме да продадем нашето шале. ...
Искам да изразя благодарност към служителите на вашата фирма и лично на Ангел Соколов за ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
Стара Загора получи приза "Сигурен град"

11/Април/2019
http://bnr.bg

Стара Загора получи приз "Сигурен град" от дванадесетото издание на конкурса "Кой е най-добрият град за живеене в България", информират от пресцентъра на общината.

Градът получава отличието, защото е с най- малък брой пътнотранспортни произшествия през изминалата година, както и е сред първите по наложени санкции на пешеходци, пресичащи неправилно.

Отличието е било вр... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече