Цените на селските къщи се върнаха с 4 години назад

2013-09-11   |  Монитор, 11.09.13, с. 11

Пазарът на земеделските земи е един от най-динамичните у нас и много често хората влагат част от парите от продажба на ниви в недвижими имоти в по-големите градове, главно в София, Варна, Бургас и Пловдив, и по този начин стимулират сделките с жилища. Това смята Добромир Ганев, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ).

По думите му през тази година се очаква да се появят и нови участници на пазара на земеделски земи - чуждестранни инвеститори. „Разнопосочни са прогнозите за цените на нивите у нас", каза още той. „Според собствениците им те ще поскъпват, защото се увеличават рентите и евро-субсидиите, а според мениджърите на фондовете, занимаващи се с изкупуването на земя, ще падат", добави Ганев и припомни, че в някои райони земеделските имоти поскъпват.

„Определено у нас има дефицит на обективна информация за пазара на земеделска земя", каза шефът на НСНИ Иван Велков. По думите му това се получило, след като преди няколко години е била закрита службата, отговаряща за това, и едва наскоро тя е била възстановена. Пазарът на друг сегмент от извънградските имоти - селските къщи, замира, защото липсва търсене от страна на чужденци, казват експерти от бранша. Според Добромир Ганев сегментът се раздвижил преди 6-7 години, когато англичани и ирландци купиха много евтино стари къщи в различни части на страната.

„В повечето случаи те ги ремонтираха и ги продаваха на свои сънародници с немалка печалба", поясни ситуацията той. „Така спекулативните инвестиции на чужденците не донесоха очакваното оживление в търсенето", смята Ганев. По думите му сега руснаци проявяват известен интерес към селски имоти, но те имат много изисквания и рядко се стига до сделки. Слабото търсене е заради натрупалите се проблеми в селата, като главните са обезлюдяване и липса на достатъчно сигурност.

Анализ на BULGARIAN PROPERTIES показва, че продажбите на селски къщи за второто тримесечие задържат стабилни нива. Цените на продадените имоти от сегмента се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи. Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново. Най-ниска цена на сделките от 2500 евро от началото на април до края на юни е отчетена в Плевенска област, а най-висока по Южното Черноморие в Бургаска област - 29 280 евро, сочи още статис¬тиката. Предлагането на селски къщи е голямо, но интересът през последните години е главно от страна на руснаци за селата близо до морето или около Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново. Предпочитат се готови за ползване имоти. Продажбите на селски къщи са се свили с 80% в годините след бума и отдръпването на основните купувачи - британците, затруднява възстановяването на този пазарен сегмент.

Според брокери от Бургас и района се засилва интересът от руски говорещи купувачи към къщи по морето. Руснаците обаче не се интересуват от селата без инфраструктура, каквито са повечето малки населени места в страната. Те търсят главно имоти на цена до 70-80 хиляди евро, но в по-малък затворен комплекс (с 10-15 къщи), с по-евтина поддръжка.

Броят на сделките с 11 % нагоре
От началото на януари пазарът на недвижими имоти продължава да е стабилен, като броят на сделките е нараснал на годишна база с 11%. Това сочат данните на НСНИ. Според Добромир Ганев, зам.-шеф на НСНИ, има надежда д края на годината да има лек ръст на броя на сделките спрямо предходната. „По-голямата част от покупките на жилища от началото на годината се правят със спестени средства", смята още той и посочи, че хората вече са много по-внимателни, когато им се наложи да вземат ипотечен заем за покупка на имот. Най-много продажби на жилища има в най-ниския сегмент, като в последните година-две има много сделки и с панелни жилища. Те са по-евтината алтернатива за хората, нямащи пари да инвестират в довършването на апартамент, купен на шпакловка и замазка.


  прочети повече статии

Сподели
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване