МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на ваканционните имоти тръгват нагоре

Монитор, 17.12.12

Няколкогодишното поевтиняване на ваканционните имоти догодина ще спре и дори цените им може да тръгнат нагоре, прогнозират брокери.

Основание за предвиждането дава нарастването на сделките в морските ни летовища, като там още през последните месеци е отчетен ръст от няколко процента на цените на годишна база.

Догодина се очаква интересът на руските купувачи да продължи да нараства, което допринесе за по-нататъшно съживяване на пазара в сегмента, прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES. Братушките са вече много добре информирани купувачи, с голямо желание да придобият втори дом в България и догодина те ще бъдат основните инвеститори на този пазар. Руснаците обаче не купуват на всяка цена, а пристъпват към сделката задължително след обстойно проучване на всички предложения.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, през последната година поевтиняването в зимните курорти се забави. „В Банско цените паднаха с около 7 на сто и се изравниха с тези в Пампорово. През януари в началото на годината спадовете им бяха двуцифрени”, поясни тя.

Според други брокери сега е моментът за инвестиция във ваканционен имот, защото цените са много изгодни. На първо време от това ще се възползват главно хората със свободни пари, решили да ги вложат в качествен имот извън големите градове. Към края на следващата година може да се очаква появата и на спекулативни инвеститори, смятат имотни експерти.

Сега в 2 от най-големите ни зимни центъра Банско и Пампорово може да се купи апартамент от 40-50 квадрата за 10-11 хил. евро. Най-евтиният двустаен в родопския курорт се продава за 10 000 евро. Според обявата имотът от 63 кв. м се намира до ски писта. Най-скъпо – за 95 850 евро, се оферира двустаен от 107 квадрата, разположен в СПА комплекс.

В Банско най-ниската оферта от 11 000 евро за двустаен е за апартамент от 60 кв. м на шпакловка и замазка. Най-много пари – 79 200 евро, се искат за имот с чиста площ от 78 квадрата срещу лифта.

Доста по-високи са минималните оферти в Боровец, сочи още статистиката на imot.bg. Там за двустаен трябва да се приготвят поне 27 750 евро. Максималната цена в сегмента е 78 850 евро.

Най-малко са офертите в Боровец
От големите ни зимни курорти най-ниско предлагане в момента има в Боровец, сочи справка в сайта imot.bg. Там сега са обявени за продажба едва около 40 ваканционни апартамента. По около 20 са гарсониерите и двустайните, а тристайните – са само няколко.

В Пампорово се търсят купувачи за стотина жилища. Най-много са двустайните – около 70. Обявените за продажба едностайни в родопския курорт са двайсетина, а тристайните – около 15.

Безспорен лидер по предлагане от зимните курорти си остава Банско над 420 оферти. От тях 250 са за двустайни, около 80 – за гарсониери, и стотина – за тристайни.

ОФЕРТНИ ЦЕНИ В ЕВРО НА АПАРТАМЕНТИ В ГОЛЕМИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ:
2-стайни
Банско 11 000 – 79 200
Боровец 27 750 - 78 850
Пампорово 10 000 - 95 850

3-стайни
Банско 17 990 - 101 343
Боровец 50 850 - 63 120
Пампорово 37 330 - 185 342

Разгледайте всички наши оферти на имоти в зимни курорти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много благодаря за вашата работа! ...
Ето и ние станахме щастливи собственици на апартамент в България, в комплекс „Грин Лайф Бийч ...
Много сме доволни от обслужването, което Христо ни предостави при търсенето на апартамент в София. ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече