МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на ваканционните имоти тръгват нагоре

Монитор, 17.12.12

Няколкогодишното поевтиняване на ваканционните имоти догодина ще спре и дори цените им може да тръгнат нагоре, прогнозират брокери.

Основание за предвиждането дава нарастването на сделките в морските ни летовища, като там още през последните месеци е отчетен ръст от няколко процента на цените на годишна база.

Догодина се очаква интересът на руските купувачи да продължи да нараства, което допринесе за по-нататъшно съживяване на пазара в сегмента, прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES. Братушките са вече много добре информирани купувачи, с голямо желание да придобият втори дом в България и догодина те ще бъдат основните инвеститори на този пазар. Руснаците обаче не купуват на всяка цена, а пристъпват към сделката задължително след обстойно проучване на всички предложения.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, през последната година поевтиняването в зимните курорти се забави. „В Банско цените паднаха с около 7 на сто и се изравниха с тези в Пампорово. През януари в началото на годината спадовете им бяха двуцифрени”, поясни тя.

Според други брокери сега е моментът за инвестиция във ваканционен имот, защото цените са много изгодни. На първо време от това ще се възползват главно хората със свободни пари, решили да ги вложат в качествен имот извън големите градове. Към края на следващата година може да се очаква появата и на спекулативни инвеститори, смятат имотни експерти.

Сега в 2 от най-големите ни зимни центъра Банско и Пампорово може да се купи апартамент от 40-50 квадрата за 10-11 хил. евро. Най-евтиният двустаен в родопския курорт се продава за 10 000 евро. Според обявата имотът от 63 кв. м се намира до ски писта. Най-скъпо – за 95 850 евро, се оферира двустаен от 107 квадрата, разположен в СПА комплекс.

В Банско най-ниската оферта от 11 000 евро за двустаен е за апартамент от 60 кв. м на шпакловка и замазка. Най-много пари – 79 200 евро, се искат за имот с чиста площ от 78 квадрата срещу лифта.

Доста по-високи са минималните оферти в Боровец, сочи още статистиката на imot.bg. Там за двустаен трябва да се приготвят поне 27 750 евро. Максималната цена в сегмента е 78 850 евро.

Най-малко са офертите в Боровец
От големите ни зимни курорти най-ниско предлагане в момента има в Боровец, сочи справка в сайта imot.bg. Там сега са обявени за продажба едва около 40 ваканционни апартамента. По около 20 са гарсониерите и двустайните, а тристайните – са само няколко.

В Пампорово се търсят купувачи за стотина жилища. Най-много са двустайните – около 70. Обявените за продажба едностайни в родопския курорт са двайсетина, а тристайните – около 15.

Безспорен лидер по предлагане от зимните курорти си остава Банско над 420 оферти. От тях 250 са за двустайни, около 80 – за гарсониери, и стотина – за тристайни.

ОФЕРТНИ ЦЕНИ В ЕВРО НА АПАРТАМЕНТИ В ГОЛЕМИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ:
2-стайни
Банско 11 000 – 79 200
Боровец 27 750 - 78 850
Пампорово 10 000 - 95 850

3-стайни
Банско 17 990 - 101 343
Боровец 50 850 - 63 120
Пампорово 37 330 - 185 342

Разгледайте всички наши оферти на имоти в зимни курорти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Подписах договор за покупка на студио в Балчик миналия месец (октомври 2010) и бих искал да ...
Анди Пийч намери за нас прекрасен апартамент. Процедурата беше лесна, а обслужването отлично. ...
Сърдечни благодарности за Росен Станков :) Сърдечен,отзивчив и винаги на линия за клиентите си ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
180 млн. лв. инвестиции в Търново само за 2 години

08/Март/2019
24 часа, 08.03.2019, с. 8

Велико Търново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия "Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси" кметът Даниел Панов.

Данните са от доклади на дипломатическите мисии у нас и проучвания, правени в тази насока и станали ясни при посещението на представители на Световната банка ... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече