Цените на ваканционните имоти тръгват нагоре

2012-12-17   |  Монитор, 17.12.12

Няколкогодишното поевтиняване на ваканционните имоти догодина ще спре и дори цените им може да тръгнат нагоре, прогнозират брокери.

Основание за предвиждането дава нарастването на сделките в морските ни летовища, като там още през последните месеци е отчетен ръст от няколко процента на цените на годишна база.

Догодина се очаква интересът на руските купувачи да продължи да нараства, което допринесе за по-нататъшно съживяване на пазара в сегмента, прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES. Братушките са вече много добре информирани купувачи, с голямо желание да придобият втори дом в България и догодина те ще бъдат основните инвеститори на този пазар. Руснаците обаче не купуват на всяка цена, а пристъпват към сделката задължително след обстойно проучване на всички предложения.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, през последната година поевтиняването в зимните курорти се забави. „В Банско цените паднаха с около 7 на сто и се изравниха с тези в Пампорово. През януари в началото на годината спадовете им бяха двуцифрени”, поясни тя.

Според други брокери сега е моментът за инвестиция във ваканционен имот, защото цените са много изгодни. На първо време от това ще се възползват главно хората със свободни пари, решили да ги вложат в качествен имот извън големите градове. Към края на следващата година може да се очаква появата и на спекулативни инвеститори, смятат имотни експерти.

Сега в 2 от най-големите ни зимни центъра Банско и Пампорово може да се купи апартамент от 40-50 квадрата за 10-11 хил. евро. Най-евтиният двустаен в родопския курорт се продава за 10 000 евро. Според обявата имотът от 63 кв. м се намира до ски писта. Най-скъпо – за 95 850 евро, се оферира двустаен от 107 квадрата, разположен в СПА комплекс.

В Банско най-ниската оферта от 11 000 евро за двустаен е за апартамент от 60 кв. м на шпакловка и замазка. Най-много пари – 79 200 евро, се искат за имот с чиста площ от 78 квадрата срещу лифта.

Доста по-високи са минималните оферти в Боровец, сочи още статистиката на imot.bg. Там за двустаен трябва да се приготвят поне 27 750 евро. Максималната цена в сегмента е 78 850 евро.

Най-малко са офертите в Боровец
От големите ни зимни курорти най-ниско предлагане в момента има в Боровец, сочи справка в сайта imot.bg. Там сега са обявени за продажба едва около 40 ваканционни апартамента. По около 20 са гарсониерите и двустайните, а тристайните – са само няколко.

В Пампорово се търсят купувачи за стотина жилища. Най-много са двустайните – около 70. Обявените за продажба едностайни в родопския курорт са двайсетина, а тристайните – около 15.

Безспорен лидер по предлагане от зимните курорти си остава Банско над 420 оферти. От тях 250 са за двустайни, около 80 – за гарсониери, и стотина – за тристайни.

ОФЕРТНИ ЦЕНИ В ЕВРО НА АПАРТАМЕНТИ В ГОЛЕМИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ:
2-стайни
Банско 11 000 – 79 200
Боровец 27 750 - 78 850
Пампорово 10 000 - 95 850

3-стайни
Банско 17 990 - 101 343
Боровец 50 850 - 63 120
Пампорово 37 330 - 185 342

Разгледайте всички наши оферти на имоти в зимни курорти

  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: