МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на жилищата в столицата се кротнаха

Труд, 25.09.12

Търсят се предимно малки и евтини нови домове. Но предлагането на качествени апартаменти намалява.

Цените на жилищата в София спират да падат, ако се съди по усреднени данни за офертите. В първите 8 месеца на тази година месечните колебания при предлагането са минимални. За първи път от началото на кризата през август средните офертни цени в София са отбелязали и леко нарастване в сравнение със същия месец на миналата година - 2,87%, според данните на компания BULGARIAN PROPERTIES.

Да се говори за устойчива тенденция все още е рано. Но през цялата 2012 г. има относително стабилно ниво на офертни и на продажни цени. Това говори за трайно успокояване на пазара след спада, казва оперативният директор на компанията Полина Стойкова.

Когато се говори за статистика, трябва да се отчита и разликата в офертни цени и цени на реализирани сделки. Предлагането в София е средно в рамките на 850 - 900 евро на квадратен метър. Сделките в последните месеци стават между 700 и 750 евро на квадрат. Разликата идва от факта, че в момента се търсят основно жилища в по-ниския ценови сегмент, в него се реализират и по-големият брой от сделките. Вярно, все още има предоговаряне и отстъпки в рамките на 5, максимум 10 процента от офертните предложения, но все пак се търси по-евтиното, казва Полина Стойкова.

Намаляване на общия брой на сделките в сравнение с миналата година засичат от BULGARIAN PROPERTIES. Всъщност през миналата година имаше положителни сигнали за икономическо възстановяване, имаше и ръст в броя на сделките с имоти, както и спад в лихвените проценти. Но през тази година икономиката се забави, съответно и сделките са по-малко, отбелязва Полина Стойкова. Според нея положителната тенденция е, че се увеличават чуждите инвестиции в недвижими имоти - техният ръст е с около 15%. Интересът е главно от Русия. Българите са сравнително слабо активни. Те не са сигурни в бъдещето си не са сигурни дали ще запазят работните си места и дали доходите ще им позволят да си купят ново жилище.

Иначе лихвите паднаха до нива отпреди кризата, едни от най-ниските, които сме регистрирали. И въпреки това се вижда, че обемите на новите кредити през тази година са намалели. Просто хората се ориентират към сравнително по-малки и евтини жилища, обяснява Полина Стойкова.

Брокерите гледат с оптимизъм на есента и очакват добри продажби в традиционно най-силния сезон за имотите. Цените са сравнително ниски, имотите вече са по-достъпни на база на средната заплата. Преди няколко години разликата беше твърде голяма. Съчетано с банковите промоции - вече се обявяват нулеви лихви за определен период, - това е стимул за повече сделки, казват експерти.

Като цяло предлагането на имоти не само в София, но и в останалата част на страната се понижава, се подчертава и в последния доклад на консултантската компания MBL/CBRE. Според анализаторите броят на новоизградените имоти се очаква да намалее още, като се имат предвид издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство.

Например по данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2012 г. е 520. Спрямо съответното тримесечие на 2011 г. намалението е с 26,3%. Новопостроените жилища в тях са 2175, или с 40,1% по-малко. Ако сегашното търсене и ниво на жилищното кредитиране се запазят, може да се очаква спадът в продажните цени да се забави още, се казва в доклада на MBL/CBRE.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що продадохме имота си нашия имот чрез Bulgarian Properties. Сергей Пеловски бе много ...
Току-що продадох двустаен апартамент в България, като имах удоволствието да работя със Сергей ...
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Имотите в Слънчев бряг през 2018 г. - нова вълна сделки

13/Декември/2018
Елена Макреева, регионален мениджър морски курорти

BULGARIAN PROPERTIES Ви предоставя имотни услуги на "едно гише", а нашите пазарни анализи са ценна част от нея. Днес ще Ви отведем до Слънчев бряг, където регионалният ни мениджър Елена Макреева ще Ви разкаже повече за пазара и отличните възможности, които Ви очакват там.

Купувате или продавате имот, можете да разчитате на нас!

---

Много интересно, разн... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече