МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на жилищата в столицата се кротнаха

Труд, 25.09.12

Търсят се предимно малки и евтини нови домове. Но предлагането на качествени апартаменти намалява.

Цените на жилищата в София спират да падат, ако се съди по усреднени данни за офертите. В първите 8 месеца на тази година месечните колебания при предлагането са минимални. За първи път от началото на кризата през август средните офертни цени в София са отбелязали и леко нарастване в сравнение със същия месец на миналата година - 2,87%, според данните на компания BULGARIAN PROPERTIES.

Да се говори за устойчива тенденция все още е рано. Но през цялата 2012 г. има относително стабилно ниво на офертни и на продажни цени. Това говори за трайно успокояване на пазара след спада, казва оперативният директор на компанията Полина Стойкова.

Когато се говори за статистика, трябва да се отчита и разликата в офертни цени и цени на реализирани сделки. Предлагането в София е средно в рамките на 850 - 900 евро на квадратен метър. Сделките в последните месеци стават между 700 и 750 евро на квадрат. Разликата идва от факта, че в момента се търсят основно жилища в по-ниския ценови сегмент, в него се реализират и по-големият брой от сделките. Вярно, все още има предоговаряне и отстъпки в рамките на 5, максимум 10 процента от офертните предложения, но все пак се търси по-евтиното, казва Полина Стойкова.

Намаляване на общия брой на сделките в сравнение с миналата година засичат от BULGARIAN PROPERTIES. Всъщност през миналата година имаше положителни сигнали за икономическо възстановяване, имаше и ръст в броя на сделките с имоти, както и спад в лихвените проценти. Но през тази година икономиката се забави, съответно и сделките са по-малко, отбелязва Полина Стойкова. Според нея положителната тенденция е, че се увеличават чуждите инвестиции в недвижими имоти - техният ръст е с около 15%. Интересът е главно от Русия. Българите са сравнително слабо активни. Те не са сигурни в бъдещето си не са сигурни дали ще запазят работните си места и дали доходите ще им позволят да си купят ново жилище.

Иначе лихвите паднаха до нива отпреди кризата, едни от най-ниските, които сме регистрирали. И въпреки това се вижда, че обемите на новите кредити през тази година са намалели. Просто хората се ориентират към сравнително по-малки и евтини жилища, обяснява Полина Стойкова.

Брокерите гледат с оптимизъм на есента и очакват добри продажби в традиционно най-силния сезон за имотите. Цените са сравнително ниски, имотите вече са по-достъпни на база на средната заплата. Преди няколко години разликата беше твърде голяма. Съчетано с банковите промоции - вече се обявяват нулеви лихви за определен период, - това е стимул за повече сделки, казват експерти.

Като цяло предлагането на имоти не само в София, но и в останалата част на страната се понижава, се подчертава и в последния доклад на консултантската компания MBL/CBRE. Според анализаторите броят на новоизградените имоти се очаква да намалее още, като се имат предвид издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство.

Например по данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2012 г. е 520. Спрямо съответното тримесечие на 2011 г. намалението е с 26,3%. Новопостроените жилища в тях са 2175, или с 40,1% по-малко. Ако сегашното търсене и ниво на жилищното кредитиране се запазят, може да се очаква спадът в продажните цени да се забави още, се казва в доклада на MBL/CBRE.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Сърдечни благодарности за Росен Станков :) Сърдечен,отзивчив и винаги на линия за клиентите си ...
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Здравейте г-н Вучелийски, Бих искала да отправя най- сърдечни благодарности към Вас и брокера ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

05/Март/2019
http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за ... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече