Цените на жилищата в столицата се кротнаха

2012-09-26   |  Труд, 25.09.12

Търсят се предимно малки и евтини нови домове. Но предлагането на качествени апартаменти намалява.

Цените на жилищата в София спират да падат, ако се съди по усреднени данни за офертите. В първите 8 месеца на тази година месечните колебания при предлагането са минимални. За първи път от началото на кризата през август средните офертни цени в София са отбелязали и леко нарастване в сравнение със същия месец на миналата година - 2,87%, според данните на компания BULGARIAN PROPERTIES.

Да се говори за устойчива тенденция все още е рано. Но през цялата 2012 г. има относително стабилно ниво на офертни и на продажни цени. Това говори за трайно успокояване на пазара след спада, казва оперативният директор на компанията Полина Стойкова.

Когато се говори за статистика, трябва да се отчита и разликата в офертни цени и цени на реализирани сделки. Предлагането в София е средно в рамките на 850 - 900 евро на квадратен метър. Сделките в последните месеци стават между 700 и 750 евро на квадрат. Разликата идва от факта, че в момента се търсят основно жилища в по-ниския ценови сегмент, в него се реализират и по-големият брой от сделките. Вярно, все още има предоговаряне и отстъпки в рамките на 5, максимум 10 процента от офертните предложения, но все пак се търси по-евтиното, казва Полина Стойкова.

Намаляване на общия брой на сделките в сравнение с миналата година засичат от BULGARIAN PROPERTIES. Всъщност през миналата година имаше положителни сигнали за икономическо възстановяване, имаше и ръст в броя на сделките с имоти, както и спад в лихвените проценти. Но през тази година икономиката се забави, съответно и сделките са по-малко, отбелязва Полина Стойкова. Според нея положителната тенденция е, че се увеличават чуждите инвестиции в недвижими имоти - техният ръст е с около 15%. Интересът е главно от Русия. Българите са сравнително слабо активни. Те не са сигурни в бъдещето си не са сигурни дали ще запазят работните си места и дали доходите ще им позволят да си купят ново жилище.

Иначе лихвите паднаха до нива отпреди кризата, едни от най-ниските, които сме регистрирали. И въпреки това се вижда, че обемите на новите кредити през тази година са намалели. Просто хората се ориентират към сравнително по-малки и евтини жилища, обяснява Полина Стойкова.

Брокерите гледат с оптимизъм на есента и очакват добри продажби в традиционно най-силния сезон за имотите. Цените са сравнително ниски, имотите вече са по-достъпни на база на средната заплата. Преди няколко години разликата беше твърде голяма. Съчетано с банковите промоции - вече се обявяват нулеви лихви за определен период, - това е стимул за повече сделки, казват експерти.

Като цяло предлагането на имоти не само в София, но и в останалата част на страната се понижава, се подчертава и в последния доклад на консултантската компания MBL/CBRE. Според анализаторите броят на новоизградените имоти се очаква да намалее още, като се имат предвид издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство.

Например по данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2012 г. е 520. Спрямо съответното тримесечие на 2011 г. намалението е с 26,3%. Новопостроените жилища в тях са 2175, или с 40,1% по-малко. Ако сегашното търсене и ниво на жилищното кредитиране се запазят, може да се очаква спадът в продажните цени да се забави още, се казва в доклада на MBL/CBRE.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Селски къщи в цялата страна
Дом на село за уикенди, ваканции или за постоянно живеене - защо не? Повече от всякога, сега имаме нужда от собствен двор, уют и от това да сме далече от контакт с потенциални опасности. А освен това можем да работим гъвкаво и да учим онлайн. Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна. Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още

Изпратете запитване