Цените в София ще се увеличат през 2016 г.

2016-01-04   |  Политика, бр.606, 24.12.15

Подемът на имотния пазар, започнал през 2015 година, ще продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове с между 4 и 7%. Това прогнозира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Търсенето ще е насочено основно към столицата и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна на български и чуждестранни купувачи.

Можем да очакваме и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от различни националности, смята Стойкова. Според нея все по-осезаема част от търсенето ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално, се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени. Докато някои популярни за българите пазари, като Гърция, бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки, смята Стойкова.

По думите є доверието към имотния пазар се е възвърнало през 2015 г., за което свидетелстват нарастването на покупко-продажбите и цените на имотите в големите градове. Строителната активност също нарасна и резултатът са двойно повече издадени разрешителни за строеж и също толкова реално започнати сгради в големите градове.

Все повече сделки се сключват „на зелено”. Освен за собствено ползване, купувачите все повече се интересуват от инвестиция и доходност от отдаване под наем. Доходността към момента е 5,4% за София, като в най-предпочитаните квартали и при новото строителство тя надвишава 6% годишно, сочат данните на агенцията.

Подемът на имотния пазар за първи път от повече от десетилетие е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене, за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждестранният интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години, смятат брокерите.


Вижте имоти за продажба в София


  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване