СТАТИИ

Ценовата стабилизация на жилищата в България е факт

Строителство имоти, 05.11.12

Цените на апартаментите в страната са претърпели изменения през всички изминали месеци на 2012 г. Ръстовете и спадовете обаче са били минимални, което затвърждава тенденцията на ценова стабилизация, започнала от втората половина на 2011 г. Това показва изследване за цените на жилищните имоти, направено от „Бългериан пропертис“ на база данни на Националния статистически институт (НСИ).

След отбелязаното първо нарастване от началото на кризата през месеците април-юни на 2012 г. през трето тримесечие на годината цените на апартаментите са се върнали към спад в размер на -0.46%. На годишна база цените на жилищата са се понижили номинално с -2.23% средно за страната. Реалният спад на средните цени на апартаментите след отчитане на инфлация от „Бългериан пропертис“ (измерена с ХИПЦ) е -1.69% спрямо предходното тримесечие и -5.07% на годишна база средно за страната.

В областните градове в България средната стойност на жилище през изминалото тримесечие е възлизала на 450 евро на кв. м, която е с около 3 евро по-ниска от предходното. По изчисления на експертите натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -37.87%. Натрупаният реален спад от началото на кризата е -43.83% средно за страната.

През периода юли-септември 2012 г. апартаментите в най-големите градове са се продавали в диапазона от 374 евро за кв. м до 740 евро за кв. м. Стойността на жилищата в София традиционно е била най-висока в страната - 740 евро за кв. м. Цените във Варна продължават да са най-близки до тези в столицата - 729 евро за кв. м, следвани от Пловдив - 478 евро за кв. м, Бургас - 580 евро за кв. м, Стара Загора - 460 евро за кв. м, Русе - 449 евро за кв. м, Велико Търново - 374 евро за кв. м.

В София през периода юли-септември на 2012 г. цените са спаднали номинално с -0.69% спрямо предходното тримесечие. На годишна база са се понижили с -0.63%. След отчитане на инфлацията се оказва, че стойностите на апартаментите в столицата са се понижили с -1.91% спрямо предходното тримесечие и с -3.52% в сравнение със същия период на миналата година. Натрупаният номинален спад на цените в столицата от началото на кризата е - 41.4%, а реалният е -47.03 процента.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарение на Вашата агенция отдадохме под наем луксозен апартамент в София! Впечатлени сме от ...
Бихме искали да изразим нашата благодарност на брокерите на BULGARIAN PROPERTIES от Бургаския офис – ...
Аз искам да изкажа огромни благодарности на Ангел Соколов и Гергана Тасена, който ни осигуриха ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече