СТАТИИ

Ценовата стабилизация на жилищата в България е факт

Строителство имоти, 05.11.12

Цените на апартаментите в страната са претърпели изменения през всички изминали месеци на 2012 г. Ръстовете и спадовете обаче са били минимални, което затвърждава тенденцията на ценова стабилизация, започнала от втората половина на 2011 г. Това показва изследване за цените на жилищните имоти, направено от „Бългериан пропертис“ на база данни на Националния статистически институт (НСИ).

След отбелязаното първо нарастване от началото на кризата през месеците април-юни на 2012 г. през трето тримесечие на годината цените на апартаментите са се върнали към спад в размер на -0.46%. На годишна база цените на жилищата са се понижили номинално с -2.23% средно за страната. Реалният спад на средните цени на апартаментите след отчитане на инфлация от „Бългериан пропертис“ (измерена с ХИПЦ) е -1.69% спрямо предходното тримесечие и -5.07% на годишна база средно за страната.

В областните градове в България средната стойност на жилище през изминалото тримесечие е възлизала на 450 евро на кв. м, която е с около 3 евро по-ниска от предходното. По изчисления на експертите натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -37.87%. Натрупаният реален спад от началото на кризата е -43.83% средно за страната.

През периода юли-септември 2012 г. апартаментите в най-големите градове са се продавали в диапазона от 374 евро за кв. м до 740 евро за кв. м. Стойността на жилищата в София традиционно е била най-висока в страната - 740 евро за кв. м. Цените във Варна продължават да са най-близки до тези в столицата - 729 евро за кв. м, следвани от Пловдив - 478 евро за кв. м, Бургас - 580 евро за кв. м, Стара Загора - 460 евро за кв. м, Русе - 449 евро за кв. м, Велико Търново - 374 евро за кв. м.

В София през периода юли-септември на 2012 г. цените са спаднали номинално с -0.69% спрямо предходното тримесечие. На годишна база са се понижили с -0.63%. След отчитане на инфлацията се оказва, че стойностите на апартаментите в столицата са се понижили с -1.91% спрямо предходното тримесечие и с -3.52% в сравнение със същия период на миналата година. Натрупаният номинален спад на цените в столицата от началото на кризата е - 41.4%, а реалният е -47.03 процента.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Искам да благодаря на брокера на BULGARIAN PROPERTIES Сергей Пеловски. Той ни помогна да продадем ...
Продадох имота си с Андрю Пийч. По време на продажбата Андрю действаше изключително професионално и ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Най-просторните жилища вдигнати около София

29/Май/2019
Монитор, 29.05.2019, с. 9

Най-просторни жилища, чиято площ достига средно 131 квадрата са били получили разрешение за ползване в Софийска област през първото тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общо за периода в района са завършени 83 жилища, като едностайните са едва 2, а преобладават четири- и петстайните, които заедно с по-големите са общо 64.

... прочети повече

Последни регионални новини
Най-добрият град за живеене

11/Април/2019
http://bnr.bg

На официална церемония по време на дванадесетото издание на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България“ град Русе беше отличен с голямата награда.

Кметът на Общината Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев.

„Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражд... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече