Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Лек пролетен полъх за ваканционните имоти

2010-07-02   |  Имам имот, бр.7, юли 2010 г.

Няма точна статистика колко недвижими имота в България са купени от руски граждани, но инвестициите надхвърлят 1 млрд. евро. Такова изявление направи наскоро във Варна посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. Малко по-рано председателят на асоциацията на рускоезичните собственици на имоти у нас Александър Анисимов пък съобщи, че по наличните експертни оценки броят на рускоезичните собственици на имоти в България, заедно с членовете на техните семейства, достига около 200 хил. души.

След отлива на инвеститорите от англоговорящите страни в момента руснаците са основните купувачи на ваканционни имоти, отчитат и от повечето от големите агенции у нас. Има ли раздвижване на пазара на ваканционни имоти? Какви обекти се търсят и вижда ли се краят на кризата в този сегмент на пазара, в цените започнаха най-напред да падат главоломно? Тези въпроси сп. Имам имот зададе на Бългериан Пропертис.

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС: Търсят се най-вече евтини имоти

Раздвижване при ваканционните имоти в Банско има от лятото на 2009 г., когато след година на почти липсващ пазар там цените паднаха с около 50% и започнаха да се сключват сделки на нива около 650 евро на кв. м (при средни нива преди кризата от 1300-1500 евро на кв. м), коментираха от Бългериан Пропертис. По данни на компанията най-ниските цени в Банско започват от около 500 евро на кв. м за завършени необзаведени апартаменти. Средният бюджет за покупка на апартамент в курорта от около една година е между 30 000 и 45 000 евро.

От началото на 2010 г. цените и обемите от сделки се задържат на нива от предната година, като за зимния сезон на т.г. успяхме да реализираме 3 пъти повече сделки от най-слабия период за пазара, който беше през първото тримесечие на 2009 г., казаха от компанията. Оттам отчитат, че търсенето като цяло е съсредоточено върху евтини ваканционни имоти. В същото време купувачите са много взискателни и много добре преценяват всички детайли на имота, комплекса и допълнителните услуги и екстри. Те имат дълъг списък от изисквания - започвайки с изключително изгодна цена (около 300 - 500 евро/кв.м), добра локация, добро качество, наличие на добро управление и поддръжка на сградата, възможности за организирано отдаване под наем и генериране на приход от инвестицията. Специално в Банско се купуват апартаменти средно на 600-650 евро/кв. м за до 45 000 евро. Най-ниските нива на цените са около 500 евро на кв. м.

Основните купувачи са българи, руснаци, гърци. Има интерес и от много други националности, но тези три националности са основните купувачи в момента, допълват от Бългериан Пропертис.

Продавачите са както индивидуални собственици на апартаменти - най-често британци и ирландци, така и строителни предприемачи и инвеститори, които не са успели да продадат построените от тях имоти по времето на бума преди години. Повечето от тези продавачи са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.

От март се забелязва връщане на чуждестранните купувачи, основно руснаци, към
търсене на имоти по нашето Черноморие. Но и там основният интерес е към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро. Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 хил. евро. Според експертите на компанията истинските елитни имоти (много малко на брой на фона на другите, които са построени) ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт, начин за инвестиране на парите. Те няма да се влияят от тенденциите на пазара и ще са един от най-добрите начини да се инвестират свободни пари.

Доста от потенциалните купувачи съчетават възможността за почивка в България с това да огледат подходящи за покупка имоти и именно затова през последните месеци има повече огледи. Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени.

По морето са обявени за препродажба повече имоти, отколкото в Банско. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на жилищата по морето, като вече има офертни цени от 360 евро на кв. м за апартаменти в завършени комплекси. Като цяло първото полугодие на 2010 г. е по-успешно за ваканционните имоти от 2009 г., сочат данните на Бългериан Пропертис. От няколко месеца пазарът се е уравновесил на определени нива, макар все още да е далеч от обемите отпреди кризата. Сделките по морето са на средни цени от 350 до 700 евро на кв. м, предимно в долния ценови сегмент за различните курортни места.

Множество строителни проекти са замразени в съвсем начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара. Още повече са проектите с парцел и строително разрешение, които са стопирани. Все повече такива проекти се оферират на пазара, но кандидат-инвеститори липсват и за тях поради лошите перспективи пред новото строителство. Напълно липсват продажби „на зелено", като кандидат-купувачи няма дори за имоти, оферирани на изключително ниски цени. Имаме причини да смятаме, че такъв тип продажби няма да има през следващите години, казват от Бългериан Пропертис.

Според компанията съдбата на построените, но непродадени имоти ще бъде решена през тази и следващата година, като най-вероятно те ще бъдат разпродадени нерядко и на цени доста под себестойността им, а техните собственици/предприемачи ще се наложи да преглътнат немалки загуби.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване