TV7: 17 хиляди новодомци в София

2015-10-19   |  www.news7.bg, 18.10.2015

Телевизия TV7 излъчи репортаж за продажбите на имоти в София. По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

С 10% повече продажби на жилища отчитат посредниците на пазара за последното тримесечие. В летните месеци в София са сключени над 5500 сделки, а цените на апартаментите са се повишили с 6 на сто. Скъсява се и периодът за продажба на имоти - месец и половина след пускането на един апартамент на пазара в него влизат нови собственици.

„През тази година ставаме свидетели на лихвени нива, които не сме имали никога в историята на банковото кредитиране за жилища. Друга причина е и изчерпването на предлагането, като този фактор играе съществена роля”, коментира Полина Стойкова.

„Хората почти не се колебаят в момента, в който намерят правилния за техните нужди и бюджет имот. В момента, в който излезе добра и качествена оферта на разумна цена, тя понякога се продава в рамките на дни”, съобщи изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В началото на годината Биляна и приятелят й решават да си купят собствено жилище. Като повечето хора първо разглеждат имоти в нови сгради, а докато обмислят какво точно им трябва, цените на тристайните апартаменти скачат с 4000-5000 евро.

Семейството на Биляна залага на по-голямата площ, с която ще разполага, ако купи панелен апартамент. Седмица след избора на жилището получават и кредит.

Условията по ипотечните кредити в момента са другата причина купувачите да се решават по-лесно на покупка. Средният разход за лихвите и таксите по такъв заем в момента е около 6% годишно. При заем от 50 хил. евро с период на изплащане от 20 години вноската е около 350 евро.

Така от началото на годината до края на септември в София са сключени почти 17 хил. сделки - с 20% повече в сравнение с миналата година. А средната цена на квадратен метър се повишава с около 40 евро. Затова сега продавачите намират купувачи два пъти по-бързо от преди година.

Най-често хората търсят тристайни, но в две трети от случаите купуват двустайни апартаменти с цена от 40 до 60 хил. евро.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте всички наши обяви от София

Продайте имот в София с нас!

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване