МЕДИИТЕ ЗА НАС

TV7: 17 хиляди новодомци в София

www.news7.bg, 18.10.2015

Телевизия TV7 излъчи репортаж за продажбите на имоти в София. По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

С 10% повече продажби на жилища отчитат посредниците на пазара за последното тримесечие. В летните месеци в София са сключени над 5500 сделки, а цените на апартаментите са се повишили с 6 на сто. Скъсява се и периодът за продажба на имоти - месец и половина след пускането на един апартамент на пазара в него влизат нови собственици.

„През тази година ставаме свидетели на лихвени нива, които не сме имали никога в историята на банковото кредитиране за жилища. Друга причина е и изчерпването на предлагането, като този фактор играе съществена роля”, коментира Полина Стойкова.

„Хората почти не се колебаят в момента, в който намерят правилния за техните нужди и бюджет имот. В момента, в който излезе добра и качествена оферта на разумна цена, тя понякога се продава в рамките на дни”, съобщи изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В началото на годината Биляна и приятелят й решават да си купят собствено жилище. Като повечето хора първо разглеждат имоти в нови сгради, а докато обмислят какво точно им трябва, цените на тристайните апартаменти скачат с 4000-5000 евро.

Семейството на Биляна залага на по-голямата площ, с която ще разполага, ако купи панелен апартамент. Седмица след избора на жилището получават и кредит.

Условията по ипотечните кредити в момента са другата причина купувачите да се решават по-лесно на покупка. Средният разход за лихвите и таксите по такъв заем в момента е около 6% годишно. При заем от 50 хил. евро с период на изплащане от 20 години вноската е около 350 евро.

Така от началото на годината до края на септември в София са сключени почти 17 хил. сделки - с 20% повече в сравнение с миналата година. А средната цена на квадратен метър се повишава с около 40 евро. Затова сега продавачите намират купувачи два пъти по-бързо от преди година.

Най-често хората търсят тристайни, но в две трети от случаите купуват двустайни апартаменти с цена от 40 до 60 хил. евро.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте всички наши обяви от София

Продайте имот в София с нас!

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние сме горди собственици на красиво жилище, с уникална гледка. Искаме да кажем голямо "БЛАГОДАРЯ" ...
С големи благодарности на консултант недвижими имоти Любка Михова за разбирането и търпение при ...
Много сме доволни от обслужването, което Христо ни предостави при търсенето на апартамент в София. ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
XI-ти Годишни награди на BULGARIAN PROPERTIES

20/Декември/2018

На празнична церемония в гр. София по време на тържеството за 15-тата ни годишнина BULGARIAN PROPERTIES връчи XI-тите си Годишни награди за постигнати най-добри резултати.

Представяме ви победителите за 2018 г.!

БРОКЕР НА ГОДИНАТА

• Голямата награда "Брокер на годината" за 2018 г. за втора поредна година получи Магдалена Тошева от Централен офис, София... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече