TV7: Скок на отпуснатите жилищни кредити през януари

2015-03-11   |  www.tv7.bg, 07.03.2015

Телевизия TV7 потърси мнението на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в репортаж на тема "Скок на ипотечните кредити", излъчен в централната емисия на 7 март 2015 година.

През първия месец на годината броят на ипотечните кредити се е увеличил двойно, показват данните на БНБ. Причината е, че банките значително подобриха условията по заемите, които отпускат. Също така много покупки започнатите в края на миналата година са приключени в началото на тази.

Основната причина за подобряването на условията по кредитите още през първия месец на годината е, че след изплащането на гарантираните депозити от затворената Корпоративна търговска банка, в система се вляха 3,5 млрд. лева. Това са пари, които банките трябва да раздадат на клиенти.

"Никога досега не сме имали през януари, февруари подобрение на офертите за кредити. Винаги офертите за кредити се подобряват от банките през април и май. Миналата година се хвалихме, че имаме най-ниските ипотечни кредити от както имаме ипотечен пазар. В началото на тази година те поевтиняха още", казва Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Вече има оферти с годишен процент на разходите под 6%, а лихвите са между 5,5% и 6,5%. В същото време през януари са приключени много сделки започнати в края на миналата година. Като цяло кредите се увеличават, заради съживяването на имотния пазар.

"През последната половин година всеки месец новоотпуснатите кредити нарастват значително, а за цялата 2014 година като резултат ръстът е около 25%", коментира Полина Стойкова.

"Миналата година отчетохме 25% ръст на започнатите жилищни сгради в София, по данните на Националния статистически институт, което също допълва картината с това, че спадовете в цените са изчерпани, предлагането намалява, а жилищните кредити са по-достъпни", казва Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

До края на годината се очаква лихвите по жилищните кредити да се стабилизират под 6%.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Предварително одобрение за ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: