МЕДИИТЕ ЗА НАС

TV7: Скок на отпуснатите жилищни кредити през януари

www.tv7.bg, 07.03.2015

Телевизия TV7 потърси мнението на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в репортаж на тема "Скок на ипотечните кредити", излъчен в централната емисия на 7 март 2015 година.

През първия месец на годината броят на ипотечните кредити се е увеличил двойно, показват данните на БНБ. Причината е, че банките значително подобриха условията по заемите, които отпускат. Също така много покупки започнатите в края на миналата година са приключени в началото на тази.

Основната причина за подобряването на условията по кредитите още през първия месец на годината е, че след изплащането на гарантираните депозити от затворената Корпоративна търговска банка, в система се вляха 3,5 млрд. лева. Това са пари, които банките трябва да раздадат на клиенти.

"Никога досега не сме имали през януари, февруари подобрение на офертите за кредити. Винаги офертите за кредити се подобряват от банките през април и май. Миналата година се хвалихме, че имаме най-ниските ипотечни кредити от както имаме ипотечен пазар. В началото на тази година те поевтиняха още", казва Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Вече има оферти с годишен процент на разходите под 6%, а лихвите са между 5,5% и 6,5%. В същото време през януари са приключени много сделки започнати в края на миналата година. Като цяло кредите се увеличават, заради съживяването на имотния пазар.

"През последната половин година всеки месец новоотпуснатите кредити нарастват значително, а за цялата 2014 година като резултат ръстът е около 25%", коментира Полина Стойкова.

"Миналата година отчетохме 25% ръст на започнатите жилищни сгради в София, по данните на Националния статистически институт, което също допълва картината с това, че спадовете в цените са изчерпани, предлагането намалява, а жилищните кредити са по-достъпни", казва Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

До края на годината се очаква лихвите по жилищните кредити да се стабилизират под 6%.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Предварително одобрение за ипотечен кредит

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря ви за професионалната работа. С уважение ...
Искам да изразя моите най-сърдечни благодарности за вашата чудесна работа, отговорно отношение към ...
Уважаеми служители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Искате да изразим искрени благодарности в ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече