МЕДИИТЕ ЗА НАС

TV7: Скок на отпуснатите жилищни кредити през януари

www.tv7.bg, 07.03.2015

Телевизия TV7 потърси мнението на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в репортаж на тема "Скок на ипотечните кредити", излъчен в централната емисия на 7 март 2015 година.

През първия месец на годината броят на ипотечните кредити се е увеличил двойно, показват данните на БНБ. Причината е, че банките значително подобриха условията по заемите, които отпускат. Също така много покупки започнатите в края на миналата година са приключени в началото на тази.

Основната причина за подобряването на условията по кредитите още през първия месец на годината е, че след изплащането на гарантираните депозити от затворената Корпоративна търговска банка, в система се вляха 3,5 млрд. лева. Това са пари, които банките трябва да раздадат на клиенти.

"Никога досега не сме имали през януари, февруари подобрение на офертите за кредити. Винаги офертите за кредити се подобряват от банките през април и май. Миналата година се хвалихме, че имаме най-ниските ипотечни кредити от както имаме ипотечен пазар. В началото на тази година те поевтиняха още", казва Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Вече има оферти с годишен процент на разходите под 6%, а лихвите са между 5,5% и 6,5%. В същото време през януари са приключени много сделки започнати в края на миналата година. Като цяло кредите се увеличават, заради съживяването на имотния пазар.

"През последната половин година всеки месец новоотпуснатите кредити нарастват значително, а за цялата 2014 година като резултат ръстът е около 25%", коментира Полина Стойкова.

"Миналата година отчетохме 25% ръст на започнатите жилищни сгради в София, по данните на Националния статистически институт, което също допълва картината с това, че спадовете в цените са изчерпани, предлагането намалява, а жилищните кредити са по-достъпни", казва Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

До края на годината се очаква лихвите по жилищните кредити да се стабилизират под 6%.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Предварително одобрение за ипотечен кредит

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Споделям изключително позитивно и приятно изживяване с Bulgarian Properties и нашият брокер Стефан ...
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
Продадох имота си с Андрю Пийч. По време на продажбата Андрю действаше изключително професионално и ...
Най-продаваният комплекс в София!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече