TV7: Скок на отпуснатите жилищни кредити през януари

2015-03-11   |  www.tv7.bg, 07.03.2015

Телевизия TV7 потърси мнението на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в репортаж на тема "Скок на ипотечните кредити", излъчен в централната емисия на 7 март 2015 година.

През първия месец на годината броят на ипотечните кредити се е увеличил двойно, показват данните на БНБ. Причината е, че банките значително подобриха условията по заемите, които отпускат. Също така много покупки започнатите в края на миналата година са приключени в началото на тази.

Основната причина за подобряването на условията по кредитите още през първия месец на годината е, че след изплащането на гарантираните депозити от затворената Корпоративна търговска банка, в система се вляха 3,5 млрд. лева. Това са пари, които банките трябва да раздадат на клиенти.

"Никога досега не сме имали през януари, февруари подобрение на офертите за кредити. Винаги офертите за кредити се подобряват от банките през април и май. Миналата година се хвалихме, че имаме най-ниските ипотечни кредити от както имаме ипотечен пазар. В началото на тази година те поевтиняха още", казва Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Вече има оферти с годишен процент на разходите под 6%, а лихвите са между 5,5% и 6,5%. В същото време през януари са приключени много сделки започнати в края на миналата година. Като цяло кредите се увеличават, заради съживяването на имотния пазар.

"През последната половин година всеки месец новоотпуснатите кредити нарастват значително, а за цялата 2014 година като резултат ръстът е около 25%", коментира Полина Стойкова.

"Миналата година отчетохме 25% ръст на започнатите жилищни сгради в София, по данните на Националния статистически институт, което също допълва картината с това, че спадовете в цените са изчерпани, предлагането намалява, а жилищните кредити са по-достъпни", казва Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

До края на годината се очаква лихвите по жилищните кредити да се стабилизират под 6%.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

Предварително одобрение за ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още

Изпратете запитване