Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ст. Загора: Най-търсени имоти до 35 хил. евро

2017-12-07   |  Economy news.bg

Мирослав Караколев и Теменужка Михалева, BULGARIAN PROPERTIES, Стара Загора

През отминаващата вече 2017 година се запази тенденцията от предходната на стабилизация и съживяване на имотния пазар както в град Стара Загора, така и в останалите населени места в областта.

Покупко-продажби на жилища в Стара Загора

Цените на жилищата в Стара Загора, както и в останалите големи градове, нарастват през тази година. За разлика обаче от Пловдив и други големи градове, където ръстовете достигнаха 10% и повече, в Стара Загора нарастването е само с около 3% и цените се променят доста по-плавно. На приложената графиката с годишните ръстове на цените на имотите в града може да се види, че през 2016 г. ръстовете са били по-големи – над 4%, докато в началото на 2017 г. станахме свидетели на период на охлаждане и от есента темпът на нарастване на цените отново се засилва.

Най-търсените имоти в Стара Загора са двустайни жилища с цена до 35 000 евро и тристайни апартаменти на цени около 40-45 000 евро. Средната продажна цена на квадратен метър през 3-тото тримесечие достигна 550 евро/кв.м., като варира между 500 и 600 евро в централните части на града, а в по-крайните квартали достига до около 350 евро.
Цените на имотите в сгради нови строителство започват от около 340 евро/кв. м в начален етап на строителство и достигат до 570 - 650 евро/кв.м след въвеждане в експлоатация. Най-предпочитани райони от купувачите си остават Аязмо, Център и широк център, а най-слабо е търсенето на имоти в кв. Зора.

Като основен проблем при избора на имот ново строителство, купувачите определят големия процент на общите части, липсата или ограниченото пространство на сервизни помещения и мазета, както и малките квадратури на спалните помещения. Именно поради тази причина много от купувачите се насочват към вторичния пазар на жилища - предимно монолитно изпълнение, но не е малък е и делът на хората закупили апартаменти в панелни блокове. Първи и последен етаж продължават да бъдат по-малко предпочитани от клиентите, както и по-високите етажи в сградите без асансьор.

Сред по-младите клиенти, предимно семейства с деца, се наблюдава повишено търсене на напълно завършени и готови за живеене апартаменти с две и повече спални в ценови диапазон от около 60-70 000 евро. Сделките с имоти надвишаващи горепосочените нива са значително по-малко, а и предлагането на по-висок клас жилища в Стара Загора е ограничено.

Наемен пазар

Търсенето на жилища под наем е най-активно в периода август-септември, като това е свързано основно с новите студенти /предимно чуждестранни/ и ученици от съседни райони, които желаят да си осигурят жилище преди започването на учебната година. През периода търсенето надхвърля предлагането и се забелязва дефицит на качествени жилища. Средната наемна цена е в границите между 300-350 лева, като за тази цена могат да бъдат наети както двустайни, така и тристайни жилища с различна локация, състояние и екстри.
Наемите на жилища, предлагащи по-добри битови условия и комфорт на своите обитатели, също не са рядкост. Месечен наем на подобно жилище най-често е в порядъка 600 – 800 лева и отдаването им е предимно на чуждестранни граждани.

Селски къщи до Стара Загора

В търговията със селски имоти се наблюдават някои положителни сигнали през тази година. Като цяло, основното търсене продължава да бъде съсредоточено предимно около селата в близост до Стара Загора или в такива с добра инфраструктура и удобни транспортни връзки. В тези населени места освен покупка на готови къщи се наблюдава и засилен интерес към покупка на парцели с цел строителство на къщи.

Този процес, в комбинация с либерализацията на ипотечното кредитиране за селските региони и възможността на хората да се възползват от тях, доведе до няколко положителни момента през тази година. Разшири се периметърът на търсене на купувачите и все повече млади българи поглеждат и към селата и намират в тях спокойни места за закупуване на основно жилище. Също така, се увеличава и делът на търсенето на имоти с цел развитие на селски туризъм.

Доброто съотношение цена - качество на предлаганите недвижими имоти в селата в област Стара Загора продължава да държи жив интереса и сред чуждестранните ни клиенти, които за разлика от предходни години, когато доминираха предимно рускоговорещи такива, сега са с най-разнообразни националности.

Перспективи за 2018 г.

Очакванията ни за 2018 г. са за запазване на положителните тенденции от 2017 г. и плавното изместване на фокуса на търговията с имоти от централните райони към нови територии в града. Това се налага най-вече от силно ограничените възможности за ново строителство в центъра на града, както и от все по-малкото предлагане на готови жилища. Индикациите за повишаване на търсенето на промишлени имоти също са налице и затова ще следим с повишено внимание този процес. Смятаме, че ни очаква още една динамична година, която ще засили положителните процеси на пазара на градски и селски имоти в Стара Загора и най-важното - ще утвърди българите като основни купувачи на имоти в региона.

Разгледайте нашите предложения ново строителство в град Стара Загора

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване